– Omtrent hver tiende kvinne plages av manglende sexlyst, men langt flere rammes på et eller annet tidspunkt i løpet av livet. Jo lengre forholdet har vart, jo større er sjansen for at man sliter med lysten, forteller Lillian Rydning, psykolog og en av forfatterne bak boken Sex gode grunner, til KK.
Manglende sexlyst er rett og slett et av de vanligste problemene i et parforhold. Men det betyr jo ikke at vi bare skal la sexen dø ut. Nærhet og intimitet er tross alt en viktig faktor for et lykkelig forhold.
I stedet for å forhandle om hvor ofte man skal ha sex, mener Rydning det er viktigere å sette det på agendaen å få lysten tilbake.
– Det kjempeviktig at du ikke går på kompromiss med deg selv og har sex uten at lysten er der. Har du sex for å gjøre partneren glad, for husfredens skyld, kan prisen bli veldig høy: Da forsterker du problemet på sikt, og kan risikere å avsky både sex og partneren. Da blir det i hvert fall vanskelig å få lyst, forteller hun.
LES OGSÅ: - Veldig få lærer hvor vanlig det er med dårlig sex
Finn ut hva som hemmer sexlysten din
Det kan være flere forskjellige ting som gjør at lysten uteblir. Ifølge Ulla Aasland, spesialist i sexologisk rådgivning, kan det blant annet handle om livssituasjonen din.
– Har man små barn så er det ofte mye stress med det. Man tenker for mye på praktiske ting i hverdagen og lar det dominere tankene våre, og tillater ikke fantasien å slippe til. Dette er jo noe mange kan kjenne seg igjen i, sier hun til KK.no.
Så er det jo også dette med tid. Man har travle dager med jobb og husarbeid, og når kvelden kommer kjenner du deg sliten.
– Da er det ikke alltid man ønsker å bruke tid på å kjenne på lyst. Det tar jo ofte lengre tid for kvinnen å komme i humør, og kanskje tenker hun at hun ikke bør kaste bort tid som hun kan bruke på å få nok søvn, forklarer Aasland.

Rydning mener at god sexlyst ofte starter utenfor soverommet, derfor kan det være lurt å finne ut hva det er som hemmer sexlysten din.
– Mange av forholdene som påvirker lysten vår befinner seg utenfor soverommet og parforholdet. Stress, total arbeidsbelastning, medisinske forhold, prevensjon, dårlig kroppsbilde og angst er noe av det som kan påvirke lysten. Andre ganger handler det som hemmer lysten mer direkte om partnerens handlinger. Du kan derfor komme langt ved å ta en ærlig titt på hva du ønsker mindre av fra din partner, både innenfor og utenfor soverommet, forklarer hun.
LES OGSÅ: «Tror du jeg gidder å planlegge sex, at jeg blir kåt av det?»
Ikke undervurder hvordan det påvirker partneren
Hva som er normalt er opp til dere som par. Lav sexlyst i seg selv MÅ ikke nødvendigvis være et stort problem. Det er heller forskjellen i lystnivå mellom partene som er avgjørende for om det blir et problem eller ikke.
– Dersom begge er ok med situasjonen og frekvensen på sexlivet, trenger det ikke være en belastning for forholdet. Det er vanlig at par i visse faser, som for eksempel i småbarnsfasen, slår seg til ro med tanken om at det blir mindre sex i en periode, forteller Rydning.
– Lav sexlyst kan derimot bli et stort problem dersom den ene i forholdet har mye mer lyst enn den andre, legger hun til.
Mange undervurderer nemlig hvordan problemet kan påvirke partneren.
– Den største synden mange med lav sexlyst gjør, er å tenke at siden de selv ikke har lyst så er ikke sex viktig. Tar man ikke partnerens behov på alvor, øker sjansen for hyppige krangler, utroskap og brudd. Seksuelle vansker er en viktig årsak til brudd hos par, forteller psykologen.
En viktig myte mange kvinner tror på er at de må være kåte for å være seksuell, men da kan man måtte vente lenge. Kvinner flest må nemlig lokke frem kåthetsfølelsen via forspill, flørt eller intimitet med partneren. Samtidig er god sex noe av det viktigste for å lokke frem lysten.
Hvis lysten og kåthetsfølelsen ikke kommer, stopper man bare, uansett hva man gjør.
– Noen opplever lyst mer eller mindre spontant i kroppen, det vil si at det skal lite til for å trigge den. Andre er responsiv, det vil si at lysten på lokkes frem etter hvert. Da trengs det ofte flere triggere over tid for a lysten skal koble seg på. De fleste kvinner i langvarige forhold er hovedsakelig responsiv, selv om de kan reagere spontant fra tid til annen, forklarer Rydning.
LES OGSÅ: Slik kommer dere ut av sextørken

Gi oppmerksomhet til seksuelle tanker
Det å få sexlysten tilbake er ofte en prosess som det ikke alltid finnes noen snarvei til. Ifølge Aasland er det likevel noen grep man kan ta som kan lure lysten tilbake inn i livet ditt igjen.
– Man må stresse litt ned, tenker jeg, mange er jo i farta hele dagen. Prioriter hverandre og prioriter det å få litt tid sammen uten at man på død og liv må finne på noe hele tiden. Vær i nærheten av hverandre, slapp av og ta på hverandre. Positiv berøring er viktig, sier Aasland.
Først og fremst bør man fokusere på å få tid sammen og gjøre noe hyggelig sammen. Men du må også tillate deg selv å tenke seksuelle tanker, og ta deg tid til å få lyst.
– Det kan også hjelpe å fokusere mer på seksualitet. Du må få sex tilbake tankene dine først for å kunne vekke lysten. Onanering er for eksempel viktig – tar man seg tid til det så kan det hjelpe med å vekke lysten, forklarer hun.
Også Rydning mener fantasier er viktig for å øke sexlysten. For lyst avhenger veldig av hva du fokuserer på.
– Da er det viktig å gi oppmerksomhet til seksuelle tanker og følelser i løpet av dagen. Det vi fokuserer på, blir sterkere. Tenk på hva du gjør når seksuelle impulser kommer. Slukker du dem, eller dyrker du dem? Spør hun.
Aasland minner også om at det å ha sex kan i seg selv vekke lysten. Rett og slett fordi kroppen produserer dopamin ved orgasme, som gjør at man får lyst på mer. I tillegg til oxytocin, som bidrar til at man skaper bånd til partner.
– Men har man lite sex og lite orgasmer så kan det føre til at man heller ikke vekker lysten. Når det er sagt er det også lett å føle at man må ha så og så mye sex, så og så ofte. Men husk at det er normalt at det svinger, påpeker hun.
– Lysten er jo ikke der hele tiden, i lange forhold må man rett og slett jobbe med å bevare seksualiteten, legger hun til.