Dating:

Semi-ghosting kan skje i alle relasjoner

- Det er veldig vanlig, og ofte ikke gjort med onde intensjoner, sier ekspert.

SVARER IKKE PÅ MELDINGER: I dagens samfunn er vi så vant til å være pålogget og tilgjengelig, så det kan mildt sagt være frustrerende å ikke få svar umiddelbart. FOTO: NTB
SVARER IKKE PÅ MELDINGER: I dagens samfunn er vi så vant til å være pålogget og tilgjengelig, så det kan mildt sagt være frustrerende å ikke få svar umiddelbart. FOTO: NTB Vis mer
Publisert

De siste årene har det oppstått en rekke begrep som skal forklare trender innen dating, som «kondo-ing», «dogfishing» «sneating» og «monkeying».

Du har nok sannsynligvis hørt om «ghosting» , men har du hørt om «semi-ghosting»?

Vi har vel alle opplevd at kontakten med en venn, familiemedlem eller date dabber litt av over tid. Han eller hun blir dårligere til å svare på meldinger, og det kan gjerne ta timer eller dager før vedkommende i det hele tatt leser meldingen din. Kanskje tar det enda flere dager før du faktisk får svar.

I dagens samfunn er vi så vant til å være pålogget og tilgjengelig, så det kan mildt sagt være frustrerende å ikke få svar umiddelbart.

Ghosting er som kjent et begrep som handler om å avslutte en relasjon ved å kutte all kontakt, uten å gi en forklaring. Det har blitt et utbredt problem, og studier tyder på at opptil 23 prosent av voksne opplever ghosting i romantiske relasjoner.

Men hva er egentlig forskjellen mellom ghosting og semi-ghosting?

5 tegn på semi-ghosting

Mens ghosting handler om å avslutte en relasjon helt, handler semi-ghosting om at kommunikasjonen dabber av.

En relasjon som tidligere var intim og nær, blir mer overfladisk og kontakten blir sjeldnere. Semi-ghosting kan skje i både romantiske forhold, blant venner og i familie- og arbeidssituasjoner.

Her er 5 tegn på semi-ghosting, ifølge Psychology today:

Personen tar sjeldnere kontakt.

Når du kontakter vedkommende, kan det ta lang tid før du får svar.

Kontakten mellom dere er kort og overfladisk.

Samtalene mangler den oppriktige interessen og personlige nysgjerrigheten som er nødvendig for å ha en meningsfull relasjon.

Når du spør om hvorfor dere har mindre kontakt, kan han eller hun hevde å være opptatt.

VONDT Å IKKE FÅ SVAR: - Hvis du er i en bli-kjent-fase med noen, og du begynner å merke at interessen er litt avtagende, så er det bare en ting å gjøre, sier eksperten til KK.
VONDT Å IKKE FÅ SVAR: - Hvis du er i en bli-kjent-fase med noen, og du begynner å merke at interessen er litt avtagende, så er det bare en ting å gjøre, sier eksperten til KK. Vis mer

Alt har blitt mer synlig

- Egentlig er jo alt dette bare normale situasjoner som oppstår når man blir kjent og interessen avtar. Slik har det vært i alle år, men nå er det lettere å se og analysere fordi alt er så synlig. Vi ser at en person har lest en melding og ikke svart. Vi vet at en person ser meldingen på forsiden av mobilen sin, men ikke tar seg tid til å trykke inn på meldingen.

Det sier Ane Hagen, som er matchmaker og datingrådgiver, til KK.

Hun mener mange av disse begrepene har oppstått fordi vi har behov for å forklare for oss selv og andre hva slags oppførsel andre har, og at mange overanalyserer hver minste detalj.

- En ting som er sikkert er at dating er vanskelig i 2022, men det trenger ikke være det. Vi må senke skuldrene, ikke ta alt så seriøst og rett og slett puste litt mer med magen, råder Hagen.

Semi-ghosting kan skje i alle relasjoner

- Semi-ghosting er veldig vanlig, og ofte ikke gjort med onde intensjoner. Om man havner i en ny livssituasjon eller har det litt tøft, kan det være veldig vanskelig å opprettholde kontakten med alle som man gjerne ønsker.

Det sier sexolog og parterapeut Tone Haldorsen til KK.

Semi-ghosting betyr altså at man delvis kutter kontakten med et familiemedlem, en venn, en romantisk relasjon eller kollega.

- For mange føles det ikke naturlig å ha hyppig kontakt med alle man kjenner, så man må også se an personligheten til den det gjelder, råder Haldorsen.

Hvis du føler at kontakten til en du er glad i svinger voldsomt, eller du føler at det kun skjer på den andres premisser, bør du snakke med personen det gjelder.

- Om situasjonen ikke bedrer seg, må du ta en avgjørelse på om du ønsker å ha den personen i livet ditt eller ikke. Noen personer semi-ghoster for å utøve kontroll over den andre, og det er ikke en hyggelig relasjon å være i. Her gjelder det å snakke sammen og ta kontroll over hvem du ønsker i livet ditt og ikke, sier hun.

VONDT Å BLI AVVIST: Mens ghosting handler om å avslutte en relasjon helt, handler semi-ghosting om at kommunikasjonen dabber av.
VONDT Å BLI AVVIST: Mens ghosting handler om å avslutte en relasjon helt, handler semi-ghosting om at kommunikasjonen dabber av. Vis mer

Prøv «slow dating»

Mange single reagerer på at daten endrer oppførsel fra slik han var i begynnelsen, og noen ender opp med å stirre ned i mobilen hele dagen og analysere alt den andre gjør.

- Hvis du gjør det bør du gå i deg selv og kanskje finne en hobby, eller jobbe med å takle slow dating, råder Hagen.

Slow dating handler om at man bruker tid på å bli kjent, avventer med sex og til og med kyssing, og bygger opp noe på det vennskapelige plan for å virkelig få innblikk i hvem den andre er, uten å bli påvirket av lidenskap og seksuell lyst.

Hvis du føler at du ofte stresser i datingsituasjoner, og overanalyserer all kontakt eller mangel på kontakt, kan det være verdt å prøve.

De vanligste årsakene til semi-ghosting

Ifølge Psychology today er dette de vanligste årsakene til semi-ghosting:

1. Endring i livssituasjon

En av de vanligste årsakene til semi-ghosting i vennskap er en endring i livssituasjonen, for eksempel i tiden før en eksamen, i en ny jobb eller at man har giftet seg og fått barn.

«Nå som jeg er gift, henger mannen min og jeg for det meste med andre ektepar», kan være en begrunnelse for noen.

2. Problemer i relasjonen

Semi-ghosting kan også skyldes at personen har problemer med relasjonen og trenger avstand. Det kan også være et forsøk på å etablere grenser.

3. Friksjon

Uenigheter og friksjon kan føre til semi-ghosting. Det kan tolkes som passiv aggresjon, som skjult sinne eller manglende evne til å diskutere åpent.

4. Personlige problemer

Personen som semi-ghoster kan ha utfordringer og personlige problemer som gjør at han eller hun isolerer seg.

5. Ytre motiver

Det kan hende at personen holder relasjonen så vidt i live for å potensielt få noe ut av det i fremtiden.

Uavhengig av årsaken er semi-ghosting ofte forvirrende, og det er lett å tenke «hva skjedde?», «er det på grunn av meg?», eller «har jeg gjort noe galt?»

Slik takler du semi-ghosting

- Hvordan du påvirkes av ghosting og semi-ghosting er noe du kan regulere selv. Hvis du er i en bli-kjent-fase med noen, og du begynner å merke at interessen er litt avtagende, så er det bare en ting å gjøre. La personen være, råder Hagen.

Hennes anbefaling er at du i en tidlig fase gir beskjed om hva du trenger for å føle deg trygg. Da vet du også at personen har lyttet til deg, eller ikke lyttet når han eller hun eventuelt ikke gjør det du har sagt at du trenger.

- En person som er interessert viser interesse og ønsker å tilbringe tid med deg, det er viktig å huske på. Det er også viktig å huske på at en person ikke kan bli interessert og vite at han ønsker å tilbringe tid med deg før dere faktisk har blitt kjent, sier hun.

Derfor kan det være lurt å ta initiativ selv til å gjøre noe spennende. Hvis personen takker nei, er det bare å gå videre.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet
Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer