De færreste er den beste utgaven av seg selv etter en natt med lite søvn. Over tid blir det selvsagt verre, og for noen par der den enes søvn stadig blir forstyrret av partneres snorking for eksempel, kan det å sove hver for seg være en løsning man tyr til. Ifølge en studie fra 2013 sover så mange som 30-40 prosent av kanadiske par i hvert sitt rom. Hvor mange norske par som velger tilsvarende løsning vites ikke, men man antar at rundt ti prosent av befolkningen sliter med søvnproblemer.
Likevel er det å gå fra felles seng til å sove hver for seg, for mange forbundet med skam. Å dele seng har på mange måter blitt symbolet på at man er i et parforhold. Og alle kjenner til klisjeen om den forviste utro ektemannen som må tilbringe nettene på sofaen. Eller fra gamledager, der overklassen i sine pliktekteskap kunne trekke seg tilbake til hvert sitt soverom for å "puste ut".
Etter den seksuelle revolusjonen på 60-tallet anses dobbeltsenga som et sterkere uttrykk for tosomhet og tilhørighet enn gifteringen, og frykten at en slik ordning vil være "kroken på døra" for forholdet, er derfor ikke uvanlig. Men trenger det nødvendigvis å bety det?
Viktig å prioritere søvnen
Den amerikanske søvnforskeren Wendy Troxel er kjent for sine tabloide og engasjerende «Ted Talks»-foredrag om søvn. Hun foreslår blant annet at tenåringen bør få begynne senere på skolen (de er ikke bare slappe, de trenger mer søvn) og ønsker å nyansere synet på par som sover hver for seg. For er det noe folk lurer på ifølge forskeren, er det om det å sove hver for seg vil virke ødeleggende på forholdet.
- Alle par trenger å prioritere søvn i forholdet. Hvorfor? Jo, fordi god søvn kan styrke forholdet, og lite søvn kan føre til det motsatte, sier Troxel i foredraget, der hun også understreker at det ikke finnes en «one-size-fits all»-søvnstrategi. Par med svært ulike søvnmøsntre kan for eksempel ha stort utbytte av å legge seg hver for seg, framfor at den ene blir liggende våken og vri seg, mens den andre sovner inn etter bare noen minutter.
Hun understreker at søvn utgjør en så stor del av livene våre, og påvirker helsen vår i så stor grad, at vi burde prioritere å få nok av det i hverdagen, og av god nok kvalitet slik at vi fungerer på dagtid også, noe som i seg selv høres rimelig fornuftig ut. Men hva gjør det med intimiteten å ikke dele seng?
Ulla Aasland er sexologisk rådgiver med privat praksis og er ikke ukjent med par som velger å sove hver for seg.
- Det er mange årsaker til at par kan velge en slik løsning. Det kan handle om alt fra snorking, sykdom eller ulike søvnmønstre, eller at man i en periode tenker det er en praktisk løsning, for eksempel med baby i hus som våkner ofte om natten, sier Aasland.
- Ha en plan for nærhet
Par som på grunn av konflikt velger å sove hver for seg, er selvsagt i en annen situasjon enn par som har blitt enige på grunn av søvnårsaker, påpeker Aasland. Likevel tror hun at det kan være utfordrende å beholde intimiteten og den fysiske nærheten over tid dersom man ikke deler seng. Og at det kan ha negativ effekt på relasjonen.

- Jeg tenker særlig på den hormonelle påvirkningen, hvordan det å være fysisk nær noen, stryke, ligge inntil - ja, faktisk bare forventningen om berøring, øker oksytocin-produksjonen vår, ofte omtalt som "kjærlighets-hormonet", i tillegg til at stressnivået synker når vi mottar kjærlig berøring, sier Aasland.
- Det som er viktig dersom man velger denne løsningen, er at man har en plan for hvordan man på andre vis kan få den nærheten som man går glipp av ved å ligge inntil hverandre, sier Aasland og anbefaler at man som par heller kan legge seg samtidig ved noen anledninger, slik at man kan kose, snakke sammen og eventuelt ha sex, før man legger seg til å sove hver for seg.
- Alle par er ulike, men det å snakke om hvordan skal løse en slik situasjon rent praktisk, er viktig hvis ikke er den viss risiko for at man på sikt kan gli fra hverandre, sier Aasland.

Dette krangler par mest om
- Særsoving kan være riktig løsning
Eva Tryti er psykolog og samlivsspesialist og har skrevet flere bøker om parforhold, blant om hvordan opprettholde et sexliv med en partner over mange år.
- Det forskes mye på hvorfor vi har mindre sex i dag enn tidligere, og det vi som jobber med det jeg driver med erfarer, er rett og slett at folk er slitne. Arbeidsfordeling og søvn noe av det første jeg ser på når par oppsøker meg med ulike utfordringer, sier Tryti til KK.

Hun mener at det å sove hver for seg er tabubelagt.
- En frykt for at andre vil tenke at man har avsluttet samlivet, er ikke uvanlig. Derfor er dette noe de holder for seg selv, sier Tryti.
- Likevel er det verre for sexlivet med kronisk dårlig søvn enn å sove hver for seg, påpeker Tryti som opplever at par som velger denne løsningen ofte har prøvd å få det til å fungere i felles seng lenge.

Så ofte har lykkelige par sex
- Ikke glem kosen
Hun mener at det ikke betyr kroken på døra for forholdet å sove hver for seg, men at det viktigste er at begge synes det er OK, at det ikke er en som "rømmer" eller føler seg kastet ut. I tillegg avhenger det av hvorfor man velger det , om det er for en periode eller permanent, og hvilken livssituasjon man befinner seg i.
- Småbarnsfasen er svært krevende for mange med lite og avbrutt søvn. I tillegg opplever mange at dobbeltsengen er mer som en familieseng i mange år, hvor det ikke er uvanlig at en av de voksne ender opp med å legge seg et annet sted . Årevis med en slik situasjon kan være ugunstig for paret. Det blir ikke god nok hvile, og heller ikke anledning til sex, påpeker Tryti.

I likhet med Aasland påpeker hun viktigheten av å være fysisk nær partneren sin. Ofte.
- Kosen er superviktig. Og et råd til særsoverne er at den fysiske kosen ikke kommer av seg selv. Hold rundt hverandre! Ta inititativ til lange, gode klemmer. Og ja, dette med å sette av tid til sex, lage avtaler kan være en god idé. Forestillingen om at det bare skal komme av seg selv, kan gjøre at det blir sex-tørke, påpeker Tryti.
- En annen ting som jeg tror er langt med utbredt enn å sove hver for seg, er å legge seg til ulike tidspunkt. Gjør man alltid det, går man glipp av en intimitet og en nærhet som er viktig, sier Tryti.
- Å legge seg samtidig, i ihvertfall innimellom, gjør at man kommer nærmere hverandre og får kost, snakket sammen og senket stressnivået i fellesskap, framholder psykologen.
- Så kan heller den som alltid sovner sist, stå opp igjen. En slik stund vil styrke relasjonen mellom dere, i tillegg til at det vil oppleves som stressreduserende, råder Tryti.
For noen par kan ulike forventninger om hvor ofte og når man skal ha sex, gjøre at den ene trekker seg unna kos og felles leggetid, i mangel på lyst.
- Da kan det være viktig å avklare når noe bare skal være kos, slik at ikke dette blir en ond sirkel, sier Tryti.
- Så det å sove hver for seg betyr ikke nødvendigvis at forholdet går mot slutten?
- Nei, det blir for enkelt å si. Alle par er ulike. Det som er det verste for et par er å være sulteforet på noe, enten det er søvn eller sex. Derfor må man rett og slett forsøke å finne løsninger sammen, som begge kan leve med, avslutter Tryti.
