Sexliv:

Sex kan bli bedre med årene!

Mange tror vi får mindre lyst på sex jo eldre vi blir. Men ofte er det faktisk omvendt. Her er sexologens forklaring på hvorfor, og noen gode råd om det skulle trengs!

SEXLIV: Mange tror vi får mindre lyst på sex jo eldre vi blir. Men ofte er det faktisk omvendt. FOTO: NTB scanpix
SEXLIV: Mange tror vi får mindre lyst på sex jo eldre vi blir. Men ofte er det faktisk omvendt. FOTO: NTB scanpix Vis mer
Publisert

- En viktig årsak til at sexlysten stiger gradvis med årene, er at man blir tryggere på seg selv, mener sexolog og parterapeut Charlotte Makboul.

Undersøkelser viser at mange føler seg mer tilfreds med alderen. Det kan skyldes at livserfaringen gir oss mer ro. (Psst: Flere kvinner foretrekker yngre menn)

- Når vi føler at vi er ok som vi er, trenger vi ikke lenger undertrykke følelser. Alt faller mer på plass fordi vi vet at vanskelige følelser er en del av livet. Og det påvirker også sexlysten positivt.

Det er nemlig ikke mulig å stenge av for følelser. Prøver vi for eksempel å undertrykke uro og tristhet, bremses alle andre følelser også, inklusive lyst. Det eneste som øker på, er stressnivået.

- Når du aksepterer deg selv som du er, blir du mer til stede og kan åpne opp for lyst og nærhet og tenke mindre på hvor «god» du er i sengen, hvordan sex «skal» være, eller hvordan du høres eller ser ut.

LES OGSÅ: Er du fortsatt i fasen hvor du ikke helt er deg selv med kjæresten?

MER TILFREDS: Undersøkelser viser at mange føler seg mer tilfreds med alderen. Det kan skyldes at livserfaringen gir oss mer ro. FOTO: NTB scanpix
MER TILFREDS: Undersøkelser viser at mange føler seg mer tilfreds med alderen. Det kan skyldes at livserfaringen gir oss mer ro. FOTO: NTB scanpix Vis mer

LES OGSÅ: Slik finner du kjærligheten i voksen alder

- Kvinner i 40-åra er ofte tryggere på seg selv

Denne utviklingen pågår hele livet. Ofte blir den tydeligere når barna flytter hjemmefra.

- Da får man mer tid til hverandre og en annen mulighet for både mental og fysisk nærhet. Det kan gå to veier: Enten blir forholdet dypere, eller også bestemmer man seg for å gå hver til sitt. For mange par som fortsetter å leve sammen, blusser følelsene opp igjen.

- Det er en styrke å ha kjent hverandre lenge, man er trygge på hverandre og tør derfor å gi seg hen.

- Men er det ikke egentlig helt normalt at sexlysten avtar med alderen?

- Det kan også skje, det er jo ulikt fra person til person. Det kan ta litt lengre tid å bli tent, og kanskje har man sex på en annen måte enn før - men det betyr ikke at lysten er blitt mindre, sier Makboul.

Psykolog Peder Kjøs har også tidligere uttalt seg om dette til KK. Han mener den voksne kvinnens selvtillit og det at hun ofte er i et godt parforhold med en hun kjenner godt, har stor betydning for at sexliv kan oppleves bedre i voksen alder:

– Kvinner i 40-åra er ofte tryggere på seg selv. De kjenner sin egen seksualitet bedre og bryr seg mindre om at kroppen ikke passer perfekt til et umulig ideal, sier han og legger til:

– Mange blomstrer, ikke minst fordi de ofte er ferdig med å ha små barn. Småbarnsperioden er sjelden noen seksuell opptur.

LES OGSÅ: Tørre slimhinner er et vanlig problem blant eldre kvinner, men også yngre kvinner kan rammes

BEDRE MED ÅRENE?: - Det er en styrke å ha kjent hverandre lenge, man er trygge på hverandre og tør derfor å gi seg hen, sier sexolog. FOTO: NTB Scanpix
BEDRE MED ÅRENE?: - Det er en styrke å ha kjent hverandre lenge, man er trygge på hverandre og tør derfor å gi seg hen, sier sexolog. FOTO: NTB Scanpix Vis mer

Mindre østrogen

Overgangsalderen kan føre med seg både depresjon, irritasjon og trøtthet. Etterpå pleier humøret å bli mer stabilt igjen.

For lite seksuell stimulanse, problemer i forholdet, ensomhet og sykdom kan være andre årsaker til at lysten skranter. Mange tror at minsket østrogennivå i overgangsalderen demper sexlysten. Men østrogennivået i seg selv spiller ingen særlig rolle for lysten, viser undersøkelser.

- Østrogenmangel gjør slimhinnene i underlivet tørrere. Men hvis du bruker østrogenmidler lokalt og for eksempel mandelolje som glidemiddel, spiller det liten rolle, sier Makboul.

LES OGSÅ: - Unge menn tenner på en moden, eldre kvinne som er trygg på seksualitet sin

Til info: Denne saken har stått på trykk i Allers 46, som også eies av Aller Media.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer