Presset om å prestere på alle nivåer i livet kan virke større enn noensinne. Det er om å gjøre å ha det fineste huset, den nyeste bilen, være flinkest på skolen, ha den mest inspirerende stilen og ikke minst det «perfekte» forholdet - inkludert den beste sexen, de villeste orgasmene og en sexlyst som konstant er på topp!
Men ifølge ekspertene er sannheten en helt annen. Det er nemlig slik at de færreste av oss opplever at sexen er like bra hver eneste gang og at orgasmene er eksploderende, nettopp fordi konstant sexlyst ikke er normalen. Tvert imot er det ganske vanlig å oppleve både opp- og nedturer.

- Sexlyst er ikke noe vi er født med, den vil gå opp og ned hele veien, sier sexolog Siv Gamnes til KK.no.
- Så det er ikke uvanlig dersom man ikke alltid har lyst på sex?
- Nei, det er veldig vanlig. Det er nesten mer uvanlig å alltid ha like mye lyst til å ha sex. Da er heller det unntakene, selv om det selvsagt er flott om man har det.
LES OGSÅ: Dette får oss til å miste sexlysten
Kort sagt: Du er ikke unormal eller mindre perfekt dersom du plutselig en dag ikke har like lyst på partneren din, og dette er forklaringen:
Mest sexlyst i puberteten
Gamnes forteller nemlig at det med sexlyst er veldig gjennomsnittlig og at det ikke finnes noen fasit; noen har ikke lyst i det hele tatt, mens andre har lyst hele tiden. Likevel forteller hun at lysten generelt sett er på topp i ungdomsårene.
- Nivået av hormonene som styrer sexlysten vår er størst i ungdomsårene, forteller Gamnes og legger til:
- Så fra midten av 20-årene begynner det å gå nedover, for da har hormonene stabilisert seg. Men det betyr ikke at det går en pil rett ned. Det vil fremdeles gå opp og ned på grunn av andre faktorer som spiller inn på sexlysten.
Også Rikke Pristed, autorisert psykolog og sexologisk rådgiver, forteller at sexlysten er størst når man er ung, men understreker at sexlysten ikke er konstant og at de fleste av oss -både unge og voksne - vil oppleve opp- og nedturer.
- Rent hormonelt kan man si at sexlysten er på topp i puberteten, men også når man er nyforelsket, og det kan man jo vare hele livet ut, sier Pristed og fortsetter:
- Men det er helt normalt at sexlysten går opp og ned gjennom livet. Slik er det for de fleste mennesker.
LES OGSÅ: Har du lite sexlyst og ofte pliktsex?
- Indre og ytre faktorer
Men i tillegg til alder, forteller sexolog Ulla Aasland at det er en rekke andre faktorer som spiller inn på om sexlysten er på topp eller ikke.
- Det er mange grunner til at man kan kjenne eller miste seksuell lyst. Det er mye som påvirker den seksuelle lysten vår, både indre og ytre faktorer, sier Aasland og forklarer:

- Ved forelskelse og like før eggløsning for eksempel, kan kvinners testosteronnivå øke, noe som betyr økt seksuell lyst og kanskje følelsen av en mer definert lyst enn det man oftest kjenner på.
Vår seksuelle interesse og hvordan vi buker seksuelle fantasier og tolker seksuelle signaler rundt oss, kan også bety mye for hvordan vi oppfatter sexlysten vår, forteller Aasland.
- Hjernen er vårt store sex-organ og nerver frakter signalene rundt i hele kroppen. På denne måten kan man kjenne på lystfølelse og kåthet. Nervene kommuniserer med hjernen slik at kroppen blir i stand til å respondere seksuelt.
- Stress er en sexkiller delux!
Er du derimot ikke i stand til å ha seksuelle tanker en periode, vil det igjen bli vanskelig for kroppen å respondere. Og årsakene til hvorfor sexlysten uteblir kan skyldes en rekke ting, forteller Pristed:
- Lysten påvirkes av mange ting, både det som skjer inne i kroppen som pubertet, graviditet, amming, overgangsalder og sykdom - og det der skjer omkring oss som stress, depresjon, små barn, søvnmangel, konflikter i parforhold, sykdom i familien eller oppussing av hus, forklarer Pristed og får støtte fra Gamnes:
- Om du for eksempel ikke er helt i form vil sexlysten være lavere. For ikke å nevne stress. Stress er en sexkiller delux! Stresshormoner overstyrer sexlysthormonene, så er du stressa vil du mest sannsynlig oppleve å ikke ha lyst, forklarer Gamnes.
LES OGSÅ: Disse fargene kan øke sexlysten din!
- Sexlysten kommer ikke av seg selv
Men at sexlysten er borte i en dag eller to - til og med i en ukes tid - på grunn av faktorene ekspertene nevner er ikke problematisk. Ifølge Gamnes oppstår problemet først når du ikke klarer å komme deg ut av nedturen du er i.
- Problemet starter den dagen du havner i en negativ spiral, hvor du går inn i en periode med lite sexlyst som varer lenge, sier hun og forklarer:
- Kommer du inn i en «dårlig» periode, så begynner du kanskje også å stille deg selv eksistensielle spørsmål som er jeg egentlig lei partneren min, er det noe med forholdet vårt, og så videre. Da havner fokuset ofte på det, og det er igjen stressende og kan gjøre så perioden med nedsatt sexlyst vedvarer. Altså at nedturen forsterkes.
- Men er det noe man kan gjøre for sexlysten? Kan man påvirke den dersom den først er nede?
- Til en viss grad kan man gjøre noe. Først og fremst er det viktig å akseptere at du ikke alltid har lyst på sex, og ikke hause det opp til noe verre enn det er. Men dersom dette er noe som vedvarer en veldig lang periode, og det begynner å gå utover parforholdet er det viktig å snakke om det og være åpne med hverandre, sier Gamnes og legger til:

- Vi sexologer anbefaler sjeldent folk å bare ha sex for å løse problemet. Her er det to nyanser; dersom sexlysten din er der, men bare litt borte i en kort periode, vil vi anbefale å ha sex og prøve seg frem, men dersom du ikke har lyst i det hele tatt og du ikke orker tanken på sex, anbefaler vi ikke å sette i gang. Da ligger det ofte større ting bak enn at du bare er i en dårlig periode, og da må man finne årsaken. Hva gjør at sexlysten uteblir?
LES OGSÅ: Derfor øker sexlytsen om sommeren
Også Pristed understreker først og fremst viktigheten med å akseptere at man ikke har like lyst hele tiden, men forteller at det er likevel en del man kan gjøre dersom man ønsker å vekke sexlysten.
- Det beste man kan gjøre for sexlyst er å pleie sin egen seksualitet, onanere, fantasere, tenke over hva man har lyst til og hva man ikke har lyst til, og være ærlig omkring det både ovenfor seg selv og partneren, sier Pristed og får medhold av Aasland:
- Det er selvfølgelig mulig å påvirke lyst for eksempel ved å styrke seksuelle fantasier, være mottakelig for seksuelle signaler, onanere, få berøring, gi berøring, og så videre, sier Aasland og legger til:
- Lysten vil variere, men du må jobbe litt for at den skal være på plass om man for eksempel er i langvarige forhold. Lysten kommer ikke av seg selv, nødvendigvis. Du må av og til tilføre noe for å opprettholde den.
Til info: Denne saken har tidligere vært publisert på KK.no, men er hentet frem igjen til nye lesere!