Singel

Singel? Disse uvanen gjør det ekstra vanskelig å finne den rette

- Det er fort gjort å bli så komfortabel med egne vaner og livsstil at man ikke orker tanken på innblanding fra andre, sier eksperten.

EVIG SINGEL: Stemmer det at man blir mer kresen jo lenger man har vært singel? Og at det kan føre til at du er singel lengre enn nødvendig? I denne saken gir samlivseksperten oss svaret.  Foto: Shutterstock / Jacob Lund
EVIG SINGEL: Stemmer det at man blir mer kresen jo lenger man har vært singel? Og at det kan føre til at du er singel lengre enn nødvendig? I denne saken gir samlivseksperten oss svaret. Foto: Shutterstock / Jacob Lund Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Du har vært singel over lengre tid, og er nå overbevist om at du aldri vil finne den rette. Det er nemlig nesten alltid noe som ikke stemmer - enten er han for høylytt og brautende, eller så har dere absolutt ingen felles interesser. Høres dette ut som situasjonen din? Da kan det hende at du rett og slett har blitt kresen.  

LES OGSÅ: Det er noe skambelagt over det å være ufrivillig singel

Mer kresen? 

Ulla Aasland, som er sexologisk rådgiver og driver privatpraksis i Porsgrunn, forteller at det ikke er uvanlig å bli litt kresen etter å ha vært singel en stund, og at det kan skyldes flere ting. 

- En av årsakene kan være at man har blitt litt for godt vant til å være alene – da utvikler man egne rutiner og har kun en selv å ta hensyn til. Det er fort gjort å bli så komfortabel med egne vaner og livsstil at man ikke orker tanken på innblanding fra andre, har hun fortalt KK.no. 

Kommer det en partner inn i bildet, som ikke er helt slik man så for seg må man tilpasse seg etter hans rutiner, vaner og interesser, noe som kan by på utfordringer og stress. 

- Det kan gjøre at man avstår fra å skaffe seg en partner inntil den «perfekte» dukker opp, sier hun. 

LES OGSÅ: Her finner vi kjærligheten 

Redd for å bli såret 

Videre forteller hun at det å skåne seg selv fra å bli såret igjen også kan være en av årsakene til at mange som har vært single en stund er kresne når det gjelder valg av partner. 

- Etter å ha blitt singel fra et forhold som ikke har fungert, kan man bli mer skeptisk til fremtidige partnere. Man gjør seg muligens opp noen tanker om hvordan man ikke ønsker å ha det, og hvordan man vil ha det, basert på tidligere erfaringer. 

- I tillegg kan man ha barn og andre interesser å ivareta, som gjør at man velger partner med omhu, forklarer hun. 

Datingtjenester kan også ha skylden 

Aasland mener også at single kan ha lett for å bli litt vel kresne, da de i dag har altfor stor tilgang til andre single

- Dette med enkel tilgang til å skaffe en partner, for eksempel gjennom sosiale medier eller datingtjenester, kan være en av årsakene til at denne «kresenheten» oppstår. 

- Utvalget er stort, det er mange å velge mellom. Jo flere valg man har, jo vanskeligere kan det være for noen å ta et standpunkt, sier hun.  

FLERE SINGLE TILGJENGELIG: Eksperten tror at alle datingtjenestene er en av årsakene til at vi ikke klarer å finne den rette. Vi har rett og slett altfor mange å velge mellom.  Foto: Plainpicture
FLERE SINGLE TILGJENGELIG: Eksperten tror at alle datingtjenestene er en av årsakene til at vi ikke klarer å finne den rette. Vi har rett og slett altfor mange å velge mellom. Foto: Plainpicture Vis mer

LES OGSÅ: Slik får du deg kjæreste 

Bryt ut av mønsteret 

Eksperten forteller at det selvfølgelig er lov å være kresen når det kommer til partnervalg – for man skal jo finne en partner som man liker og som fungerer sammen med en selv og familien. 

- Men hvis det blir slik at man stadig takker nei til potensielle partnere fordi man aldri blir helt fornøyd, tenker jeg at det kan bli en stor utfordring å finne en som er passende. 

Hvordan kan man bryte ut av dette mønsteret? 

- Det kan være en god idé å stresse ned og ikke være «konstant» på utkikk etter den perfekte mannen - for det er jo ofte slik at man møter den rette når man minst venter det. 

- Det er viktig å bruke tid dersom man skal finne en partner, og urealistiske forventninger må man rett og slett bare styre unna, sier hun. 

Denne saken har tidligere vært publisert på KK.no, men er hentet frem igjen til nytte for nye lesere!

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer