Sjalusi

Sjalusi er helt naturlig, men i noen tilfeller kan det gå for langt

- Sykelig sjalusi kjennetegnes ved at håndteringen av den opplevde trusselen overskygger alt annet i livet, sier eksperten.

SJALUSI: - Folks tilbøyelighet til å bli sjalu varierer med forhold i oppveksten, altså både hva de har lært tidlig om slike situasjoner og den spesifikke situasjonen trusselen oppstår i, forteller psykolog og sexolog Sidsel Schaller.  Foto: Shutterstock / Photographee.eu
SJALUSI: - Folks tilbøyelighet til å bli sjalu varierer med forhold i oppveksten, altså både hva de har lært tidlig om slike situasjoner og den spesifikke situasjonen trusselen oppstår i, forteller psykolog og sexolog Sidsel Schaller. Foto: Shutterstock / Photographee.eu Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Årsaken til at vi blir sjalu er at vi er redde for å miste den andres eksklusive oppmerksomhet og bli utrygge på vår verdi som partner. Det er helt naturlig men i noen tilfeller kan det gå for langt.

- Sykelig sjalusi kjennetegnes ved at håndteringen av den opplevde trusselen overskygger alt annet i livet og går utover ens evne til å gjennomføre dagen på en produktiv og sunn måte. Det går utover konsentrasjonen og oppmerksomheten på jobb og skole, som kan bli bundet opp i nærmest tvangspreget gjennomgang av hva man er redd for, eller sikker på at har skjedd, sier Sidsel Schaller, som er spesialist i klinisk psykologi og i klinisk sexologi​, samt stipendiat ved Universitetet i Oslo.

- Sjalusi er en naturlig følelse og vi må tåle at den eksisterer. Vi er alle redde for å bli valgt bort eller ikke funnet verdige nok av den vi elsker og vil elskes av. Derimot må vi ikke akseptere alle strategier en sjalu partner kan bruke for å få kontroll over sin egen redsel.

Sjalusien kan komme i form av aggresjon, tristhet, oppgitthet, hevnbehov, kontrollbehov eller tilbaketrekning. Hvordan du reagerer kommer an på hva du tidligere har lært om hvordan man kan håndtere slike trusler.

- Menn kan se ut til å bli mer aggressive når de føler at denne retten blir truet, særlig når trusselen handler om seksuell intimitet. Kvinner kan se ut til å bli mer triste når de føler en slik trussel, særlig om trusselen handler om emosjonell intimitet. Men det varierer selvsagt. Kvinner kan også bli aggressive når de er sjalu. 

LES OGSÅ: - Mange liv kunne vært reddet om volden hadde blitt stoppet i tide

Leter etter tegn på at en vil bli sviktet

Er kjæresten din sykelig sjalu kan han prøve å kontrollere deg ved å sjekke mobilen din og sosiale medier, stadig forhøre seg om hvor og hvem du har vært med eller kommentere din oppførsel overfor andre. Han ser hele tiden etter tegn som rettferdiggjør redselen for å bli sviktet.

- Sexen blir gjerne en arena for å teste om den andre egentlig har tenkt å forlate en og dermed blir alle varianter som ikke uttrykker 100 prosent begeistring en bekreftelse av mistanken. Opphetede anklager og diskusjoner kan følge, og det i sin tur kan kvele lysten hos partner, og dermed blir det mindre sannsynlig at sexen kan bekrefte usikkerheten. Det er en nedadgående spiral som dessverre bare kan føre til at man får rett i antagelsen om at man vil bli forlatt, forteller Schaller.

Hun forteller videre at en sjalu partner i ekstreme tilfeller kan true med å skade seg selv, partneren eller andre, eller bruke vold. Enten som følge av redselen for å bli forlatt, eller for å hevne seg.

- Denne typen sjalusi er vond for begge parter, selv om det ofte virker som om det er verst for den som føler seg kontrollert. Det å måtte invadere den andre på grunn av egen usikkerhet kan ofte føles som veldig uverdig og skamfullt, som igjen kan fyre opp under den allerede såre usikkerheten på egen verdi.

LES OGSÅ: - Det kan være like usunt å krangle for mye som å krangle for lite 

Noen trekker seg tilbake, noen flørter vilt

For de aller fleste går det heldigvis ikke så ut av kontroll. Mange som kjenner de er sjalu vil heller fortelle om hva de føler, snakke med partneren og kanskje trekke seg litt unna. Andre ganger vil en gjøre det motsatte.  

- Andre ganger vil den motivere til økt kurtisering for å på en måte vinne partneren tilbake igjen. Den harmløse hverdagssjalusien kan også oppleves som en bekreftelse av parforholdet for begge parter. Det er viktig at man aksepterer at vi alle er sårbare og at man viser forståelse for den slags følelser. Man kan imidlertid ikke akseptere at ens fysiske og psykiske helse og trivsel begrenses for å trygge en annen. Da må man søke profesjonell hjelp, sier Schaller. 

LES OGSÅ: Flørter han mye med andre? 

Eldgammel følelse

Sjalusi er en eldgammel følelse, og ifølge biologien og humanbiolog og forsker ved Norsk institutt for naturforskning (NINA), Terje Bongard, er det én god grunn til at vi har den; den har fungert. Ifølge ham er alle følelsene våre arvelige mekanismer som har oppstått gjennom evolusjonen fordi de gir oss flere etterkommere. Han forteller at de som var mest sjalu fikk formert seg mest, og alt hos levende er det dette som endrer artene; å få flest mulig etterkommere. 

- Er du ikke sjalu sier du «værsågod, forsyn deg med partneren min» og da får du ikke mange etterkommere. Det som er vanskelig er at vi reagerer forskjellig på denne følelsen. Det er forskjellige kulturelle utslag på følelsene som sitter på samme plass hjernen hos alle, sier Bongard. 

IKKE GREIT: Sjekker han mobilen din, uten at du har gitt ham noen grunn til å ikke stole på deg, har det gått for langt.  Foto: Scanpix
IKKE GREIT: Sjekker han mobilen din, uten at du har gitt ham noen grunn til å ikke stole på deg, har det gått for langt. Foto: Scanpix Vis mer

- Så finnes det noen som er sykelig sjalu og noen som er lite sjalu, men de aller fleste kjenner en følelse av sjalusi.

Ikke stol hundre prosent på partneren

Litt sjalusi er ikke farlig. Parterapeut og samtaleterapeut Ingeborg Reber i Parterapeut.no mener du ikke skal stole hundre prosent på at partneren din aldri vil forlate deg. Men du skal heller ikke gå rundt og være sjalu uten noen egentlig grunn til det.

- I et forhold skal man kunne stole på hverandre 95 prosent. Man skal ikke ta hverandre for gitt - vi må anstrenge oss litt, sier hun. 

For å unngå sjalusi i forholdet råder Reber til å ha en ordentlig samtale rundt hva dere definerer som utroskap. Her kan det være store forskjeller. Jeg tror det er viktig å snakke om reglene. Vær veldig nøye med å si hva som er ok og ikke. 

LES OGSÅ: Bør og kan du tilgi utroskap?  

Snakk om problemet

Reber mener sjalusien har tatt overhånd når dere begynner å kontrollere telefoner og PC-er. Om han må sjekke meldingene dine for å føle seg trygg på deg, uten at du har gjort noe som tilsier at du gjør eller ville gjort noe du ikke skal, er det på tide å ta tak. 

- Den som er sammen med en sjalu partner finner seg i mer enn en bør, og gir da den personen mye makt, og det er det viktig å ta tak i, sier Reber. 

- Sett dere ned og snakk om det, men gjør det med respekt og empati. Den som sliter med sjalusi har det veldig vondt, og det skaper mye uro, sier hun. 

Er han veldig sjalu er det imidlertid ikke sånn at dere ikke kan få det fint sammen igjen. Sjalusien bunner sannsynligvis i å ha blitt forlatt eller sviktet i barndommen, og da gjelder det å jobbe med de bakenforliggende årsakene. Dette kan dere for eksempel få hjelp med hos en terapeut. 

- Folks tilbøyelighet til å bli sjalu varierer med forhold i oppveksten, altså både hva de har lært tidlig om slike situasjoner og den spesifikke situasjonen trusselen oppstår i - hvordan selvbildet er akkurat da, sier Schaller. 

Har det skjedd noe i deres forhold som gjør at han ikke helt stoler på deg lenger, må du imidlertid regne med en lengre periode med sjalusi, mener Reber, så lenge det ikke blir ekstremt. 

- Har det vært utroskap inne i bilde, så må man være forberedt på at det kan ta tid å gjennoppbygge den tilliten igjen. Den tar det lang tid å bygge opp, og i den perioden må du nesten tåle at han sjekker mobil og e-post. 

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer