Skilsmisse

- Skilsmisse er en av de tøffeste livskrisene man kan oppleve

Slik takler du prosessen.

SKILSMISSE: Det er vondt å gå gjennom en skilsmisse. Heldigvis finnes det noen råd som kan gjøre prosessen litt lettere.  Foto: Shutterstock / Antonio Guillem
SKILSMISSE: Det er vondt å gå gjennom en skilsmisse. Heldigvis finnes det noen råd som kan gjøre prosessen litt lettere. Foto: Shutterstock / Antonio Guillem Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I et ekteskap er det nesten obligatorisk å støte på noen problemer på veien. Men når problemene blir for store, er det dessverre ikke alltid så lett å se noen annen løsning enn å skille seg. Først burde man selvfølgelig søke hjelp hos familievernkontoret eller gå til samtaler hos parterapauter. Men når man har prøvd alt, og det fremdeles ikke går, er det naturlig å fullføre prosessen. 

Psykolog Eva Tryti forklarer at en skilsmisse er noe av det aller tøffeste man kan gå gjennom i livet.

LITE RASJONELL: Senioradvokat Andreas Poulsson forklarer at folk ofte ikke klarer å være rasjonelle i en skilsmisse-situasjon.  Foto: Codex Advokater
LITE RASJONELL: Senioradvokat Andreas Poulsson forklarer at folk ofte ikke klarer å være rasjonelle i en skilsmisse-situasjon. Foto: Codex Advokater Vis mer

- Det er selvfølgelig stor forskjell på om man var lykkelig eller ikke. I tillegg spiller det en rolle om man selv ville gå eller om man ble forlatt. Det siste er jo tøffest. Men uansett så regnes det som en livshendelse som har veldig høy smertefaktor. Verre enn å miste jobb og lignende, det er rett og slett en av de tøffeste livskrisene man kan oppleve, sier hun.

Til og med advokatene merker hvor stor krise dette er. Senioradvokat Andreas Poulsson ved Codex Advokat Oslo, er leder for firmaets familierettsavdeling. 

Han forklarer at det er avgjørende med hjelp utenfra i en slik situasjon. 

- Følelsene står ofte i veien og man klarer ikke være rasjonell. Vi merker veldig at folk synes dette er svært tungt. All logikk og rasjonalitet forsvinner, og alt blir vanskelig. Så vi blir litt hobby-psykologer noen ganger, sier han.

LES OGSÅ: Derfor skiller norske par seg

- Kan utvikle hjertesykdommer

Uansett hvor lenge man har vært gift, om man har barn eller ikke, så er en skilsmisse utrolig smertefullt. Når man gifter seg, så ser man jo for seg et helt liv sammen med den personen. For noen er smerten så stor at hjertet fysisk blir sykt.

- Helsa blir ofte dårligere akutt, og noen mennesker utvikler faktisk hjerte- og kar sykdommer som følge av sorgen og sjokket, sier Tryti og legger til: 

- Man får ofte dårligere immunforsvar, og blir lettere syk. Dette er vanlig, og sånn holder deg seg ofte en god stund. Søvnproblemer, depresjon, angst og lav matlyst, er også helt vanlig. 

Psykologen forklarer hvorfor det føles så altoppslukende. 

- Man mister ofte selvfølelsen. Det kan være tap av hjem, for eksempel, som er veldig tøft. Det er ikke så mange som har sjansen til å sitte igjen med et helt hjem alene. Man blir fattigere, får mindre tid med barna... Så mister man en kjæreste og en venn.

Når alt blir satt på hodet på den måten kan det også påvirke arbeidskapasiteten, forklarer psykologen. 

- Det er masse tap på en gang. Svigerslektninger og faktisk også en del venner. Man mister hverdagshyggen. Det er en stor krise, og man vil ofte før, under og etter, ha nedsatt arbeidskapasitet. Mange blir derfor sykemeldte, sier hun. 

LES OGSÅ: Finnes det egentlig lykkelige skilsmisser?

- Mange får seg en økonomisk overraskelse

Advokat Inger Helene Lie ved advokatfirmaet Hjort DA, forklarer at det økonomiske heller ikke er så lett. 

- Ved et oppgjør så er jo hovedregelen etter norsk rett at de nettoverdiene man har på det tidspunktet bruddet er, de skal man dele likt, med mindre man ikke har inngått avtale om noe annet ved ektepakt. Men det kan skje mye i løpet av et ekteskap, som medfører at den regelen ofte vil bli fraveket, og ofte på en måte som gjør at man kan bli overrasket over hvilke verdier man selv skal motta basert på dette utgangspunktet, sier hun. 

- Man vil kunne sitte igjen med mye mindre enn det man hadde forventet, sier hun og legger til: 

- Dette kan jo gjelde mange type arv og gaver, alt fra at arv brukes til å nedbetale på felles lån, som til å betale andel av kjøpesum på felles bolig til at man får hjelp av svigerfar til å pusse opp bolig. Var dette gave til begge to eller bare til den ene? Så sånne ting kan man gjøre veldig mye ut av. Det blir et bevisspørsmål om gaven er gitt begge eller bare den ene. Så man må se på omstendighetene rundt, men dette skaper problemer. 

Her kommer skjevdelings-regelen inn. Senioradvokat Poulsson forklarer hva dette betyr. 

- Når man er gift så har man i utgangspunktet felleseie, med mindre man har avtalt særeie. Men i tillegg har man en regel som sier at verdier man hadde med seg inn i ekteskapet, eller verdier man får i arv eller gave under ekteskapet, kan likevel holdes utenfor delingen. Og den regelen kaller man skjevdeling, sier han. 

Har en av dere kanskje tatt opp ekstra lån i boligen? Det kan være starten på et stort problem. 

- Hvis du bruker skjevdelingsmidler til å investere i boligen, så kan det lage en skjev eierbrøk. Det kan gjøre at fordelingen blir helt annerledes en 50/50. En annen problematikk er dette med fleksilån, boligkreditt eller lignende med pant i boligen. Da tenker man at man har grei sikkerhet i boligen, også låner man kanskje en del. Hvis den ene har mindre verdier i boligen risikerer man å stå på bar bakke når verdiene skal fordeles, sier han. 

LES OGSÅ: Skilsmisse er smittsomt

Slik takler du det

Ifølge psykologen, er det omtrent ti prosent som aldri kommer videre og blir stående i frossen sorg. Men heldigvis kommer de fleste bra ut av det. Her er hennes tips til hvordan du kommer deg gjennom denne tøffe tiden: 

1. Helsa: - Det viktigste er å ta vare på helsa. Rett og slett at man klarer å sove, spise, være ute, trene litt og ha sosial kontakt. 

2. Få økonomisk hjelp: - Er det konflikt og tøft så er det lurt med økonomiske tips og hjelp. Man er satt ut og har dårlig vurderingsevne. Når det gjelder juss så får man ikke de beste rådene av venner eller familie heller. 

3. Få psykisk hjelp: - Gå til lege eller psykolog hvis det er for ille. I kortere perioder mens man står midt oppi det, så er dette spesielt lurt. 

4. Bruk venner: Be noen være hos deg. Si ifra til venner at du trenger hjelp og spør om å spise sammen, for eksempel. Da er det veldig viktig å stille opp. Man må ofte tvinge seg veldig til å være sosial, men be folk om å ta deg med på noe.

5. Vik fra alkohol og rus: - Det er vanlig, spesielt for menn, å drikke mye i en slik situasjon. Men det er lurt å passe seg for alkohol og andre rusmidler, det hjelper ikke.

6. Si ifra til arbeidet: - Litt sykemelding kan være lurt, men ikke for lenge. Avklar litt med arbeidsgiver, slik at du får reduserte oppgaver. 

LES OGSÅ: Så mange skilles etter to år eller mindre

Til info: Denne saken har tidligere vært publisert på KK.no, men er hentet frem igjen til nye lesere. 

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer