Lyve om økonomi:

Skjuler du økonomien for partneren?

- Økonomisk utroskap kan være like vondt som fysisk utroskap.

LYVE OM ØKONOMI: Bruker du penger du ikke tør fortelle partneren om, eller er du i gjeld du prøver å skjule? FOTO: Scanpix.com
LYVE OM ØKONOMI: Bruker du penger du ikke tør fortelle partneren om, eller er du i gjeld du prøver å skjule? FOTO: Scanpix.com Vis mer
Publisert

Penger er noe av det norske par krangler aller mest om, samtidig som personlig økonomi nok for mange er et betent tema det er vanskelig å snakke om. Enten du befinner deg i en skikkelig økonomisk knipe, eller du bare bruker litt mer enn partneren kanskje synes er nødvendig, har du kanskje skjult noe av pengebruken for partneren?

- Dette tror jeg er langt fra uvanlig, sier Elin Reitan, forbrukerøkonom i Nordea.

- Pengeprat er ganske tabu, og spesielt for de med økonomiske problemer. En del kan nok synes det kan være litt flaut og man ser nok ikke på det å ikke ha helt kontroll på økonomien som en positiv egenskap. Det kan nok også være ekstra vanskelig å snakke om om man er veldig forskjellige – om den andre er veldig sparsommelig og flink med økonomien, fortsetter hun.

Det nok med andre ord heller ikke så rart at det ikke er noe vi prater om foran kjæresten hele tiden. Men å skjule økonomien er nok ikke særlig lurt.

- Det er absolutt ikke en bærekraftig taktikk. Jeg råder alltid til å ta pengepraten tidlig i et forhold. Snakk om penger før dere flytter sammen, for når man blir samboere så blir man jo også på et vis økonomiske forpliktet til hverandre. Om dere leier sammen så er begge parter avhengig av at den andre kan betale, og spesielt viktig er det om dere kjøper sammen.

LES OGSÅ: Tre økonomiske råd alle kvinner bør følge nå

Vanlig krangletema

Kate Elin Søyland er samlivsterapeut i privatpraksisen Åpen Dialog i Sandnes. Hun har ikke inntrykk av at det å skjule store økonomiske problemer er veldig vanlig, men forteller samtidig at økonomi er et vanlig tema i terapirommet.

- Økonomi er noe vi alle må forholde oss til hver eneste dag. Er paret ulike på det området, er det lett for å komme dårlig stemning eller en vond krangel som kan ødelegge både for romantikken og hverdagsflyten, sier hun.

SAMLIVSEKSPERTEN: Kate Elin Søyland ved Åpen Dialog. FOTO: Siv Sivertsen
SAMLIVSEKSPERTEN: Kate Elin Søyland ved Åpen Dialog. FOTO: Siv Sivertsen Vis mer

For det kan være snakk om flere grader av det å dekke til pengebruk, og regner vi med ting som å runde litt ned når du forteller hvor mye den nye genseren kostet, eller gjemme en handlepose, så er det nok langt vanligere. Sikkert er det i hvert fall at penger kan være en skikkelig «lovekiller» i mange parforhold.

- Det er i alle fall et «typisk krangletema». Å ha en kjæreste som roter det til økonomisk er for de aller fleste skikkelig turn off. Noen er åpne om det – selv fra begynnelsen av forholdet - men det er ikke uvanlig at en tildekker problemet for å «skåne» partneren samtidig som en bagatelliserer pengefloken overfor nære venner. Men lurt er det definitivt ikke. Ofte må en gjerne gå på en skikkelig økonomisk smell før en innser det usunne mønsteret og hvilke konsekvenser det faktisk har – for noen er det da for sent.

LES OGSÅ: Får du det du bør få i lønn?

Snakk om penger tidlig

Pengeprat er kanskje ikke det mest romantiske en kan foreta seg, men det bør altså gjøres selv om dere fremdeles er i en «honeymoon-fase». Venter dere kan en eller begge få noen ubehagelige overraskelser senere, og dessuten kan det bli hengende i lufta og skape irritasjon og frustrasjon hos begge parter.

- Det er jo slitsomt å gå rundt å irritere seg. Da er det mye bedre å snakke om det, sier Reitan.

I ethvert parforhold vil det dessuten være naturlig å legge en del felles planer jo mer seriøse dere blir, og spesielt om dere bor sammen. Kjæresten din vil nok heller sette pris på det om du tidligere heller enn senere forteller at dere nok må vente noen år ekstra på den leiligheten eller at hyttedrømmen ikke er noe du helt klarer å forholde deg til ennå.

- Det kan også ha ganske store konsekvenser for den du bor med, så det er bedre å være ærlig, påpeker Reitan.

- Om dere snakker om det kan du si at «nå har jeg en del gjeld som jeg må ha fokus på å betale ned. Ofte vil du møte mye mer forståelse enn du tror på forhånd.

Og når katta er ute av sekken kan det bli langt lettere å få orden på økonomien igjen også, for det å skjule økonomiske problemer kan gjøre vondt verre på flere måter enn for parforholdet.

FORBRUKERØKONOM: Elin Reitan i Nordea.
FORBRUKERØKONOM: Elin Reitan i Nordea. Vis mer

- Hvis du ikke sier noe så kan du havne i en ond sirkel der du bruker penger for å skjule at du egentlig ikke har dem. Du har ingen grunn til å si at du ikke kan dra på ferie eller ikke spandere. Da graver du bare en dypere grøft som det kan bli vanskeligere å komme ut av.

LES OGSÅ: Flere par velger særbo fremfor sambo

Skjulte økonomiske problemer kan bety krise for forholdet

- I verste fall kan det velte hele forholdet og ende med et vondt samlivsbrudd, sier Søyland.

- Når det kommer frem at partneren har rotet det til økonomisk og bevisst har prøvd å skjule dette over tid utløser det som regel en samlivskrise i forholdet. Tilliten og tryggheten vakler, det trygge fundamentet; det å være åpne og ærlige med hverandre, er plutselig borte. Snikende kommer tanker som «Hvordan kunne hun holde dette skjult?» og «Hva mer skjuler hun for meg?» Økonomisk utroskap kan faktisk være like vondt som et fysisk utroskap, og utfallet fordrer at den som har rotet det til virkelig endrer seg.

Med andre ord nytter det ikke med fine ord og fagre løfter, påpeker samlivseksperten. Om du virkelig har rotet det til må det jobbes med tilliten. Det vil kunne ta tid og partneren din må få se en reell endring.

Hun påpeker videre at det kan være mange årsaker bak en voldsom pengebruk. Og vårt forhold til penger og økonomi har vi ofte fra barndommen.

- Noen er impulsstyrte og handler først og tenker etterpå. Andre har gjerne opplevd trange kår og er veldig opptatt av å spare for selv å unngå å komme i samme situasjon som sine foreldre. I terapirommet ser jeg at krangler om penger og prioriteringer er like vanlig hos fattig og rik. Dersom det er et gjentakende krangletema eller at din partners forhold til økonomi gjør deg utrygg er det viktig å ta grep før det skader kjæresterelasjonen og hverdagsflyten, sier hun.

LES OGSÅ: Slik kan økonomien påvirke den psykiske helsen din

Forbrukerøkonomens råd for parøkonomien:

Reitan har flere økonomitips for par. Dere trenger ikke være hundre prosent på bølgelengde, så lenge dere er enige om noen ting.

 • Ta pengepraten tidlig. Det er lite romantisk, men veldig lurt. Dere slipper kjipe overraskelser, eller å irritere dere over sløsingen eller sparsommeligheten til den andre om dere snakker om dette tidlig i forholdet.
 • Spesielt er pengepraten viktig om dere skal flytte sammen. Snakk om hvordan dere skal fordele utgiftene, og skriv en samboerkontrakt.
 • Gjør det til en vane å snakke om penger. Snakk om penger i hverdagen, og ikke vær redd for å si deg uenig – enten du er den som bruker mest penger, eller du er den sparsommelige av dere. Pengeprat kan også ha god innvirkning på de minste om dere har barn, påpeker Reitan.
 • Ha gode rutiner. Dere trenger ikke ha felles økonomi, men opprett for eksempel en felles konto som dere bruker av til faste regninger, mat og andre fellesutgifter. Da kan den mest sparsommelige av dere i det minste være sikker på at alle felles utgifter blir betalt av begge, samtidig som dere har frihet til å bruke egne penger slik dere vil.

LES OGSÅ: Bør barna få lommepenger?

Samlivsterapeutens råd for å unngå krangler om penger:

 • Kartlegg hvorfor dere krangler om penger.
 • Tren dere på å snakke åpent og ærlig om økonomi. Jo vanskeligere det er å snakke om det dess viktigere er det med en åpen dialog.
 • Evaluer begges forhold til økonomi, og sammenlign svarene. Da finner dere begges sterke sider og potensialet, i stedet for at problemet polariseres; «jeg er flink og du er dårlig med penger»
 • Snakk om hva som skal til for å få mer åpenhet om økonomiske utfordringer og eventuelle problemer Sett av en konto til hverdagsdrømmer der dere har et lite trekk per mnd. Da kan dere realisere for eksempel en romantisk date eller felles spa selv om man er i en etableringsfase med mange utgifter.
 • Lag en enkel struktur som gjør det lettere å være ulike. Sett for eksempel av et fast beløp til ferier og opplevelser istedenfor å bare si at dere heller må bruke pengene mer fornuftig. Husk at opplevelser kan være vel så viktige investeringer.
 • Prøv å ta hensyn til begges ønsker og behov istedenfor at den staeste trumfer sin vilje gjennom. Finn en balanse dere er enige om.
 • Lag en idébank av opplevelser som er gratis og bruk den
 • Få gode råd og innspill fra en økonomisk rådgiver og bruk også gjerne et par timer hos en parterapeut for å løse opp i floken eller forebygge.
 • Lær barna å få et sunt og realistisk forhold til penger og økonomi. Da blir de også mer takknemlige.

LES OGSÅ: - Bruk lang tid på etablere parforholdet før dere flytter sammen. Tenk år heller enn måneder

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer