SLETT, BLOKKER, ARKIVER: En opprydding i sosiale medier kan gjøre det lettere å komme seg etter ett brudd. FOTO: NTB Scanpix
SLETT, BLOKKER, ARKIVER: En opprydding i sosiale medier kan gjøre det lettere å komme seg etter ett brudd. FOTO: NTB Scanpix Vis mer

Samlivsbrudd:

Slette eller beholde eksen på Facebook?

Før kunne man rive i stykker, brenne eller bare kaste bilder og minner av eksen. Så lett er det ikke i dag.

Publisert

Vi har alle en fortid, og de fleste har en eller flere ekskjærester. For noen gikk bruddet pent for seg, mens andre helst skulle ønske ekskjæresten ble sendt til en annen planet. Det som kanskje er felles for begge situasjoner er at det ikke er veldig stas å se den som en gang var «kjæresten» sammen med en annen, eller i det hele tatt hva vedkommende gjør.

Ekstern PR-konsulent hos Facebook, Camilla Nordsted, tipser om relevante råd om man står midt i ett brud. Både i forhold til å begrense hvor mye man ønsker å se av og dele med sin ekskjæreste på Facebook, men også sikkerhetsmessige råd hvis man føler seg utrygg i situasjonen.

Se mindre av, og begrens det du deler med eksen

Hvis du vil unngå at endringen av din sivilstatus fra «i et forhold» til «singel» dukker opp i venners nyhetsfeed, kan du gjøre sivilstatusen privat, og dermed sikre at endringen kun er synlig for deg.

Slik gjør du sivilstatusen din, og fremtidige endringer privat og kun synlig for deg:

  1. Klikk på navnet ditt øverst til venstre i nyhetsoppdateringen.
  2. Klikk på «Om».
  3. Klikk på «Familie og forhold».
  4. Hold pekeren over boksen «Forhold», og klikk på Rediger.
  5. Bruk publikumsvelgeren og velg «Kun meg».
  6. Lagre endringene.

Kilde: Facebook

Det er en funksjon på Facebook som gjør at eksen havner under det som heter «begrenset». Dette kan være tingen å gjøre hvis du ikke ønsker å se ekskjærestens innlegg i din nyhetsfeed, eller helst vil unngå at navnet blir foreslått ved tagging og ny melding.

Funksjonen gjør også at du begrenser hva eksen din har mulighet til å se av dine innlegg og opplysninger. Det vil heller ikke være synlig hva du blir tagget i.

Slik legger du eksens navn til på «Begrenset»-listen:

  1. Finn profilen til vedkommende.
  2. Hold pekeren over «Venner» øverst på profilen.
  3. Klikk på «Legg til ny liste».
  4. Klikk på «Begrenset».

Du kan også se hvem som er på «Begrenset»-listen ved å klikke deg inn på «Vennelister» under «Utforsk», til venstre for nyhetsoppdateringen. Klikk så på «Begrenset».

Kilde: Facebook



Slette eksen eller ei?

Hans-Petter Nygård-Hansen som er kommunikasjonsrådgiver med ekspertise på våre nye medier, mener det ikke finnes noe fasitsvar på hva man gjør med eksen på sosiale medier.

- Hvorvidt man sletter eller ikke sletter bilder av eksen etter et brudd, tenker jeg er helt individuelt og handler nok i mange tilfeller om hvorvidt det var et tøft brudd eller ikke, og om det er barn eller ikke involvert. I noen tilfeller snakker vi kanskje om et yngre par som kun har vært sammen i kort tid, som går fra hverandre. Da er det kanskje mer normalt at man «sletter sine spor». Er det barn involvert, bør man etter beste evne gjøre det som er best for dem. Som foreldre vil man uansett være knyttet til hverandre resten av livet, gjennom barna, sier han.

Nygård-Hansen legger til at sosiale medier blir en forlengelse av valg du tar i den analoge verden.

- Du har tidligere par som klipper ut eksen av alle bilder i fotoalbumer og som «går den ekstra milen» for å slette alle spor. Og så har du de parene som har vokst fra hverandre, og som skilles som gode venner og en lang, felles historie, som ikke sletter eller fjerner noe som helst.

- Tror du sosiale medier gjør det vanskeligere for noen som går gjennom et brudd, å komme seg videre?

- Uten at jeg er en ekspert på brudd, så er det nok vanskeligere å komme seg videre, før man har kommet seg over bruddet. Og med sosiale medier er «fristelsen» stor til å «stalke» sin eks, ved å følge med på hva den tidligere partneren driver med og hvem hun eller han omgås med. Er det du som initierte bruddet, er det kanskje enklere å komme seg videre, enn om det er du som ble «dumpa».

- Skilles man som venner, kan sosiale medier gjøre det enklere å komme seg videre, for du vil kunne bruke sosiale medier til å følge med på at det går bra med din tidligere partner. Skilles man derimot som bitre uvenner, vil det kanskje være mest fornuftig å skilles også på sosiale medier. I tillegg tror jeg nok også hvordan man forholder seg til hverandre i sosiale medier etter et brudd, også varierer fra dem som har vokst opp med sosiale medier, og oss litt eldre som har vokst opp uten, sier Nygård-Hansen.

Blokkere på Instagram

Er du av dem som vil ha en pause fra eks-info: På Instagram kan du velge å blokkere for eksens innlegg og stories. Ved å gjøre dette kan du fortsatt følge ham, men selv styre når og hvor mye du har lyst til at se av vedkommende.

Slik «fjerner» du eksens innlegg på Instagram:

  1. Vedkommende må først legge ut en story.
  2. Hold så fingeren over storyen og velg alternativet «Skjul».
  3. Nå kan du velge å skjule fremtidige historier, men også innlegg.
  4. De fremtidige innleggene og historiene til vedkommende vil nå ikke dukke opp hos deg, men du kan fortsatt følge brukeren. Du må fysisk søke opp navnet og klikke deg inn på profilen for å se det personen legger ut.

Du kan også velge å skjule dine Stories for vedkommende:

  1. Gå inn på «Innstillinger» som du finner ved å trykke på de tre strekene øverst til høyre når du er inne på din egen profil.
  2. Trykk på «Innstillinger», også «Personvern».
  3. Trykk på «Historie», også «Skjul historien for».

Ta en pause

Ved hjelp av snooze-funksjonen (Slumre) på Facebook, kan du ta en midlertidig pause fra eksen. Den sikrer deg en pause på 30 dager, hvor du ikke vil se en eneste oppdatering. Vedkommende vil ikke få beskjed om at du har gjort dette.

Slik aktiverer du snooze-funksjonen:

  1. Klikk på de tre prikkene i øverst til høyre i hjørne av innlegget til en side eller en person du vil snooze.
  2. I menyen som åpnes, klikker du på alternativet som sier «Slumre i 30 dager».

Det kan også være lurt å fjerne tags fra gamle bilder og oppslag hvor du og ekskjæresten er involvert. På denne måten får du begrenset antall bilder og oppslag, samtidig som du får ryddet opp i minner.

Det kan være trist og vanskelig å lese gjennom gamle meldingstråder. Facebook gir deg muligheten til å arkivere Messenger-samtaler, hvis du ikke ønsker å slette de permanent. Samtalen vil være skjult frem til neste gang man chatter.

Føler du deg utrygg - her kommer noen sikkerhetsråd

  1. Bytt passord: Hvis du har mistanke om at eksen kan innloggingen din, eller du tidligere har logget på Facebook via hans PC, kan det være veldig lurt å skifte passord.

  2. Blokker eksen fra Facebook og Instagram: På denne måten har ikke eksen din mulighet til å tagge deg i oppslag eller se innleggene dine.

  3. Anmeld uønskede kommentarer og krenkende innhold.

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer