Norske kvinner og menn har i dag sex på en ganske annen måte enn for noen tiår siden.
- Vi eksperimenterer mer. Sex er ikke lenger bare vaginal penetrering, slår seksualvaneforsker Bente Træen fast overfor KK.
De siste tallene som finnes om norske seksualvaner, er fra undersøkelser gjort blant unge voksne mellom 18 og 29 år.
- Sammenlikner vi disse undersøkelsene med tidligere undersøkelser, ser vi en del endringer. For eksempel så svarer rundt 13 prosent at de har hatt gruppesex, og det vanligste da er trekantsex. Og, rundt halvparten av unge voksne har prøvd analsex, forteller Træen.
LES OGSÅ: Dette gjør lykkelig par - hver eneste dag
Prevensjonsrevolusjon
Sammenlikner vi sexlivet til dagens unge norske kvinner med sexlivet til bestemødregenerasjonen, så er det én endring som utgjør den største forskjellen.
- Noe av det viktigste som har endret seg, er at vi i dag har full tilgang til prevensjon, mens man for noen tiår siden måtte være ringforlovet for å få prevensjon av legen, sier Trude Slettvoll Lien, psykiatrisk sykepleier og spesialist i sexologisk rådgiving ved Sex og Samfunn til KK.
Det har først og fremst betydd at vi på en helt annen måte kan velge når og om vi ønsker å få barn, men det har også påvirket hvordan vi lever sexlivet. For også Slettvoll Lien mener det har skjedd endringer.

- Fetisjklubbene opplever en eksplosiv interesse akkurat nå - det har virkelig skutt fart
- Inntrykket vårt er at seksualvanene har endret seg på en del områder. Vi ser at eksperimenteringen og det utprøvende sexlivet varer lenger og at flere har sex med flere enn det besteforeldregenerasjonen hadde. Vi ser også at noen har sex med to eller flere samtidig, enten som en enkeltstående hendelse for å teste det ut, eller som en del av den seksuelle praksisen. Vi tror at flere har analsex. Porno er lett tilgjengelig og bruk av dette har blitt helt vanlig. Mange forsøker også nettsex, og flere forteller at de har glede av dette, sier Slettvoll Lien.
En annen viktig endring, er ifølge henne at flere har sex med personer av samme kjønn.
- Det kan se ut til at flere eksperimenterer med sex med personer av samme kjønn, uavhengig av seksuell orientering. Jeg tror det er lettere å finne ut av identiteten din, når det er rom for å eksperimentere og prøve seg frem. For noen tiår siden var homofili både en psykiatrisk diagnose og straffbart, i dag vet vi heldigvis bedre, sier Slettvoll Lien.
Folkehelseinstituttet gjennomførte mellom 1987 og 2008 seksualvaneundersøkelser. Også disse undersøkelsene viste at andelen som hadde prøvd sex med personer av samme kjønn økte.
LES OGSÅ: Flere norske kvinner får strupekreft av oralsex
Oralsex og leketøy
Noe som også ser ut til å ha endret seg, er hvordan og i hvor stor grad vi har oralsex. Ifølge Træen er det i dag flere norske kvinner enn før som gir menn oralsex.
- Men det er færre menn som gir kvinner oralsex. Vi vet ikke akkurat hvorfor det er slik, men jeg tror ikke det er fordi flere kvinner enn før nyter å suge enn mann, sier hun.
Træen tror i stedet det handler om at forventningene til hva en kvinne skal gjøre seksuelt, har endret seg.
- I gruppen unge voksne, er det veldig mange som vil framstå som en god elskerinne og en god elskerinne tar initiativ og er aktiv, hun ber ikke om noe og kanskje hun da glemmer å si hva hun selv trenger, mener Træen.
Hun forteller at det også er flere som i dag har sexleketøy, men at det ikke nødvendigvis brukes så mye.
- Det ligger mye sexleketøy i norske nattbordskuffer, men det betyr ikke at de brukes hver gang vi har sex. Det handler om at det er en forventing om å ha seksuell kompetanse, og vi prøver å leve opp til disse forventningene. Det hviler et sterkt press på folks sexliv, om at man skal ha mye sex og at sexen skal være variert og spennende, sier Træen.
Heller ikke Slettvoll Lien hører mye snakk om sexleketøy.
LES OGSÅ: Så mange sexpartnere regnes som normalt
- Mange opplever et stort press
Til tross for mer eksperimentering, tror verken Træen eller Slettvoll Lien at det nødvendigvis betyr at vi er veldig mye mer seksuelt frigjorte i dag.
- Jeg møter mange som forteller at de opplever at det er et stort press på hvordan de skal ha sex. Mange er engstelige for ikke å være spennende nok. Det er trist og vi bruker mye tid på å snakke om hvordan man kan skifte fokus fra prestasjon til nytelse. Vi ser at noen har en form for sex de ikke egentlig liker og noen har sex, selv om de ikke har så lyst. Inntrykket mitt er at flere jenter enn gutter har sex for å være greie, sier Slettvoll Lien.
Hun mener det er viktig å ha i mente at de hun møter, er de som har et problem og derfor oppsøker klinikken, og at de fleste har gode sexliv. En positiv endring hun ser, er måten vi snakker om onani på.
- Før var det hendene over dynen, hvis ikke fikk en beskjed om at en kunne få vorter og hår i håndflatene. Nå er onani noe de fleste har et mye mer av avslappet forhold til, sier hun.
Alt er imidlertid ikke forandret hva gjelder sexvanene våre. En del ting er som de har vært lenge og mange seksualvaner er stabile. Tallene på hvor mange som er utro, har for eksempel vært ganske stabile de siste tiårene.
- Rundt 15 prosent av norske kvinner sier at de har vært utro i sitt nåværende forhold og 20 prosent av menn sier de har vært det, sier Træen.
Heller ikke debutalderen har endret seg nevneverdig de siste tiårene.
- Jenter debuterer med vaginalt samleie når de er 17,0 år, mens gutter debuterer når de er 17,9 år, forteller Træen.
LES OGSÅ: Ulla og Brian oppdaget tantra-sex