Avstandsforhold:

Slik får du avstandsforholdet til å fungere

Avstandsforhold kan være tøft, og det krever mye innsats fra begge parter om forholdet skal vare. Men det er ikke umulig å få det til!

AVSTANDSFORHOLD: Kristin og Lasse bor i hvert sitt land, og må reise langt om de skal se hverandre. De håper på å kunne flytte sammen til sommeren. FOTO: Privat
AVSTANDSFORHOLD: Kristin og Lasse bor i hvert sitt land, og må reise langt om de skal se hverandre. De håper på å kunne flytte sammen til sommeren. FOTO: Privat Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Å være i et parforhold er som regel ikke en dans på roser – spesielt ikke for de som har et avstandsforhold. Noen gjør det slutt fordi de ikke klarer det, mens andre er fast bestemt på at de kommer seg igjennom måneder og år langt borte fra hverandre, selv om det er tøft.

– Jeg møter ofte på denne tematikken i terapi – det er mange som synes avstandsforhold er vanskelig. Allikevel er forskningen på dette området noe mer optimistisk; til tross for de ekstra utfordringene som kommer med et avstandsforhold, ser det ikke ut til at sannsynligheten for brudd øker, sier Fredrik Lian, psykolog ved Institutt for Psykologisk Rådgivning i Oslo (IPR).

Det er ikke entydig funnet noen forskjeller mellom geografisk nære forhold og avstandsforhold når det kommer til intimitet, kommunikasjon, forpliktelser, seksuell kommunikasjon og tilfredshet. Parene som bor langt unna hverandre, er ikke mindre fornøyd enn de som bor i nærheten av hverandre.

– Et problem mange par i avstandsforhold møter på, er sjalusi. Det handler på mange måter om å beskytte forholdet mot «trusler» fra en tredjepart. Det kan også minne oss på hvor viktig partneren er for oss, og gi en indikasjon på at man ikke tar partneren for gitt.

LES OGSÅ: Sjalusi: I noen tilfeller kan det gå for langt

FORTELL PARTNEREN HVA DU FØLER: Psykolog Fredrik Lian forklarer at det er viktig å ta de vonde følelsene på alvor. FOTO: Privat
FORTELL PARTNEREN HVA DU FØLER: Psykolog Fredrik Lian forklarer at det er viktig å ta de vonde følelsene på alvor. FOTO: Privat Vis mer

Hva bør man gjøre om man er sjalu?

Ifølge Lian er det ikke usunt å være litt sjalu fra tid til annen, men hvis man er veldig sjalu over lengre tid, vil det bidra til bekymring, engstelse, overdreven overvåkning og aggresjon, noe som er destruktivt i et forhold.

– Det kan være vanskelig å håndtere dette i et langdistanseforhold, spesielt fordi man har begrenset tid med hverandre. Men å unngå å ta opp et slikt problem, vil gjøre vondt verre. Forskning viser at det å aktivt holde igjen vanskelige følelser, øker styrken av dem.

Om du ikke forteller partneren din om hva du føler, er det også vanskelig for han/hun å gjøre de endringene som skal til, for at du føler deg trygg. (Psst: Mange par er egentlig på bølgelengde seksuelt, men mangel på kommunikasjon gjør at ingen er helt fornøyde)

– Ta de vonde følelsene på alvor. Fortell partneren din hva du synes er vanskelig – vær konkret, og unngå å være anklagende, sier Lian, og fortsetter:

– Si for eksempel: «Når du legger ut bilder av deg selv sammen med andre jenter på Facebook, blir jeg sjalu», istedenfor: «Jeg liker ikke at du legger ut bilder av at du flørter med andre jenter» – noe som er en anklagende tolkning av situasjonen, som ikke nødvendigvis stemmer med virkeligheten.

Les også: Når han ikke er klar for et forhold, men vil fortsette å treffe deg

Hva gjør parene som takler avstanden på en god måte?

Dersom partneren din er sjalu, er det ikke uvanlig å føle seg anklaget, og derfor gå i forsvarsmodus.

– Prøv å se på sjalusien som et bevis på at kjæresten din er glad i deg, og at han eller hun er redd for å miste deg. Diskuter hvordan du kan bidra til at partneren din skal føle seg trygg, sier Lian.

Noen har faste tidspunkt hvor de skyper eller ringer hverandre med FaceTime, mens andre er mer spontane og tar en dag av gangen. Hva som funker best for ett par, fungerer ikke nødvendigvis like bra for alle. Men noen par ser ut til å takle avstanden bedre enn andre – hva er det de gjør riktig?

– Manglende fysisk tilstedeværelse endrer ikke nødvendigheten av emosjonell tilstedeværelse. Gode parforhold er karakterisert av åpenhet, også om det som er vanskelig. Disse parene tør å forplikte seg, ønsker å investere i forholdet, er tilgjengelige, responsive, og tar seg tid til å være med hverandre, sier Lian.

Les også: Dette kjennetegner lykkelige par

– Det er veldig trist at jeg ikke kan se han hver dag

Kristin (20) og Lasse (29) har vært sammen i ett år, og halvparten av tiden har de bodd i hvert sitt land. Kristin kom inn på psykologistudier i Aalborg i Danmark, og planen var at Lasse skulle flytte sammen med henne. Slik ble det derimot ikke.

– Han fikk et bra jobbtilbud i Ulsteinvik, og da visste begge at han måtte bli igjen i Norge. Jeg skal forhåpentligvis studere her i fem år, så jeg håper at han etter hvert får muligheten til å flytte hit, sier Kristin.

Lasses kontrakt varer til sommeren. Går alt etter planen, blir de to samboere da. Men han har allerede fått forlengelse av vikariatet én gang, noe som kan skje igjen.

– Jeg håper at han får muligheten til å flytte til meg, men jeg vet ikke. Da vi startet å date fortalte jeg at jeg kanskje skulle flytte til Danmark, og da var begge to klare på at vi ikke ønsket et avstandsforhold. Men så ble vi veldig glade i hverandre, og da ble det bare slik, ler hun.

Paret ønsket ikke å gjøre det slutt, uten å ha prøvd. Og ifølge Kristin, går det overraskende bra, til tross for avstanden.

– Det er selvsagt tungt – det er veldig trist at jeg ikke kan se han hver dag, og dele både gode og dårlige erfaringer face to face. Heldigvis har vi mye kontakt via telefon, meldinger og FaceTime, men det blir liksom ikke det samme, så det er en utfordring. Heldigvis er begge to veldig flinke til å holde kontakten jevnt utover hele dagen – det er så viktig å ha den hverdagspraten.

Les også: Nytt forhold? Disse tingene er det normalt å lure på

ET GODT FORHOLD: Kristin forteller at det er tøft å være i et avstandsforhold, men at de snakker mye sammen, og det fungerer bra. FOTO: Privat
ET GODT FORHOLD: Kristin forteller at det er tøft å være i et avstandsforhold, men at de snakker mye sammen, og det fungerer bra. FOTO: Privat Vis mer

Lang reisevei om de skal møte hverandre

Avstandsforholdet ble satt på prøve helt i starten – Kristin skulle i gang med studiene, og Lasse hadde mye å gjøre i den nye jobben. Det gikk to måneder før de så hverandre igjen – noe som er lenge for et relativt ferskt par.

– Jeg har erfart at det er viktig å passe på at begge to tar like mye initiativ, slik at den ene ikke føler at han/hun alltid må ta kontakt – det er ingen god følelse. Telefonsamtaler er gull verdt, bare det å høre stemmen til den andre, betyr mye. Også prøver vi å se hverandre så ofte vi kan.

Men å reise fra Aalborg til Ulsteinvik, og omvendt, er ikke bare-bare. Skal Kristin besøke kjæresten, må hun først fly til Oslo, deretter fly videre til Ålesund, og så ta buss, båt og så en buss til. Reisen er både tidkrevende og kostbar.

– Vi skulle gjerne ha besøkt hverandre mer, men det er ikke så lett med en slik reisevei. Allikevel, så synes vi at det fungerer bra. Man må bare tilpasse seg.

LES OGSÅ: Slik blir du en kløpper på "sexting"!

– Om man virkelig ønsker å satse på forholdet, så får man det til!

Tillit og kommunikasjon er kanskje ekstra viktig i et avstandsforhold – man har jo ingen oversikt over hva den andre personen foretar seg.

– Vi stoler veldig mye på hverandre, og begge to vet at den andre kan være litt sjalu. Men så lenge vi er ærlige med hverandre, og konstant snakker sammen, gir det trygghet, sier Kristin, og fortsetter:

– Det er viktig å snakke sammen om irritasjonsmomenter – om jeg har en dårlig dag kan jeg ringe han og fortelle hvor frustrert jeg er over å ikke ha han hos meg. Men selv om han er langt unna, er han en god støttespiller. Om man virkelig ønsker å satse på forholdet, får man det til!

LES OGSÅ: Lynn lever i et polyamorøst forhold: - Da jeg var syk «kommanderte» jeg mannen min ut på damejakt

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer