Sex

Slik får du bedre selvtillit i senga

Dårlig selvbilde kan gjøre det vanskeligere å bli kåt, og i ytterste konsekvens kan det gjøre at du ikke vil ha sex med andre i det hele tatt.

USIKKERHET: Det er langt i fra uvanlig å føle på en usikkerhet under sex. Hvorfor man gjør det vil naturligvis variere, men for kvinner handler det i mange tilfeller om utseende og synet på egen kropp. FOTO: NTB Scanpix
USIKKERHET: Det er langt i fra uvanlig å føle på en usikkerhet under sex. Hvorfor man gjør det vil naturligvis variere, men for kvinner handler det i mange tilfeller om utseende og synet på egen kropp. FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Å ha sex med partneren sin bør være noe man ser på som en utelukkende positiv ting. Likevel er det dessverre altfor mange som ikke klarer å vende fokuset bort fra at man ikke føler seg vel. Kanskje føler man seg for tjukk, for slapp eller ikke like god som eksen til partneren - det kan være mange grunner til at selvtilliten under dyna er lav.

Én ting er i alle fall sikkert, og det er at manglende selvtillit kan ha en ødeleggende faktor på sexlivet.

Sosialcoach og foredragsholder i kurs på mannlig seksualitet, Dag Eian, har tidligere uttalt at han har inntrykk av at et sterkt kroppsfokus i samfunnet er kvinners vanligste hindring under sex. Men han tror også at noen er redd for å bli stemplet som billig ved å være seksuelt frampå.

– Det siste kan vi bare avfeie med en gang. De fleste menn elsker å ha sex med jenter som er seksuelt utagerende og kan fortelle oss hva de liker. For å ta en kjapp parallell; mange menn legger mye innsats og stolthet i å tilfredsstille sin partner i senga, og når en kvinne forteller mannen hva hun liker gir hun han «skattekartet» han trenger. Det tar all gjettingen ut av sexen og han kan umiddelbart gi henne den nytelsen hun vil ha. Han får en egoboost, hun får nytelse. Det er vinn-vinn for begge parter, sa han til KK den gang.

LES OGSÅ: 10 spørsmål om sex som alle lurer på, men ingen tør å stille

Finn årsaken

Uansett så er ikke selvtillit en slik ting du bare kan gå på butikken og skaffe deg – den må jobbes med. For at denne prosessen skal bli enklere kan det første steget på veien være å finne ut nettopp hvorfor du føler deg usikker i senga.

Det er også sexolog Siv Gamnes enig i - utover det anbefaler hun å ta det opp med partneren din dersom du ikke føler deg «god nok».

- Det er langt i fra uvanlig å føle på en usikkerhet under sex. Hvorfor man gjør det vil naturligvis variere, men for kvinner handler det i mange tilfeller om utseende og synet på egen kropp. Jeg tror faktisk det meste av problemet ligger i grunnen av dårlig selvbilde, ikke nødvendigvis dårlig selvtillit. Steg nummer én vil derfor være å ha en partner du er trygg på, og som aksepterer deg for akkurat den du er, sier Gamnes til KK.

SELVTILLIT: Selvtillit er ikke en slik ting du bare kan gå på butikken og skaffe deg – den må jobbes med. FOTO: NTB Scanpix
SELVTILLIT: Selvtillit er ikke en slik ting du bare kan gå på butikken og skaffe deg – den må jobbes med. FOTO: NTB Scanpix Vis mer

Vanskelig å nyte

De fleste kvinner som sliter med dårlig selvbilde klarer å gjennomføre sex, men de sitter igjen med en følelse av at man ikke føler seg bra eller fin nok. Kjønnsorganet i seg selv er det mange som har komplekser for.

- Og hvis man sliter med dårlig selvbilde, så ser jeg at det gjør det vanskeligere å nyte sex. Det er vanskeligere å bli kåt, vanskeligere å kjenne på sexlyst og i ytterste konsekvens kan det gjøre at en person ikke har sex med andre i det hele tatt - heller ikke seg selv.

- Legg prestasjoner til side

Gamnes råder kvinner i denne situasjonen å prøve så godt de kan å legge prestasjoner til side når de har sex. Vær tilstede i øyeblikket og nyt det fine du driver med. Det er heller ingen vits å gjøre noe du ikke vil, eller prøve å være noe annet enn det du er.

- Man må ikke glemme at sex er ikke en prestasjon. Det er noe man skal nyte og en følelse man skal kjenne på, ikke en ting man skal gjøre. Det er da den gode sexen kommer frem - når man følger det intuitive og den gode, kåte følelsen man har.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer