Sex

Slik får du han til å bruke kondom

- Det er en myte at kondom setter en stopper for nytelsen, sier eksperten.

IKKE DOPP KONDOM: Med tipsene til sexologene trenger du aldri droppe kondom igjen.  Foto: Shutterstock / VGstockstudio
IKKE DOPP KONDOM: Med tipsene til sexologene trenger du aldri droppe kondom igjen. Foto: Shutterstock / VGstockstudio Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Vi vet alle veldig godt at vi bør bruke kondom hvis vi skal ha sex med en ny person. Likevel er det slik at Norge er en av de landene som er aller dårligst på å bruke kondom. Vi er faktisk aller dårligst i hele Europa, og ligger på samme nivå som Kenya, Kina og Thailand. 

Men hvorfor er det sånn at vi synes at dette er så forferdelig? 

Sexolog Bianca Schmidt forklarer at det er et avgjørende øyeblikk det hele handler om. 

- Det det handler om med kondombruk er at det ofte blir en stopper når man skal ta det på. Det er mange som synes det blir kleint på en one night stand, eller med en ganske ny kjæreste, sier hun og legger til: 

- For det er jo ofte i starten man bruker det - det er sjelden noen bruker det som langsiktig prevensjonsmiddel. Det kan være litt flaut akkurat det øyeblikket hvor kondomet skal frem, men slik trenger det ikke være, sier hun. 

LES OGSÅ: Slik får du ham til å bruke kondom

Gjør det til en lek 

Norge er et høyt utviklet land på de fleste områder, og det er dermed lett å tro at de fleste her til lands er ansvarlige og «rene». Men siden undersøkelser viser noe helt annet, er det på tide å ta ansvar. Sex er en lek for voksne mennesker, og man bør derfor handle deretter.

Schmidt og Ulla Aasland, som også er sexolog, har noen tips som kan komme godt med, hvis du vil gjøre kondombruken litt mer sexy: 

1. Tenk nytt: - Det ene øyeblikket hvor man skal ta opp temaet kondom, kan bli flaut, men ikke hvis du gjør det litt sexy. Kanskje kan jenta ta den på etter en massasje nedentil eller hun han bruke munnen å ta det på. 

2. Vær avslappet: - Hvis man er bekymret for seksuelt overførbare sykdommer, så er det godt å vite at man er sikret mot uønsket graviditet. Da kan sex bli mer avslappet, så det å bruke kondom kan absolutt være en positiv følelse. 

3. Bruk det som sjekketriks: Er det en one night stand, så kan det være smart og avtale kondombruk på forhånd. Er du ekstra tøff så kan du til og med bruke spørsmålet om han har kondom, som en måte å invitere ham hjem på.

4. Vær forsiktig: - Hvis det i utgangspunktet er kleint med kondom, så blir det hvert fall kleint hvis man må prøve flere ganger. Pass derfor på at du ikke bruker skarpe tenner eller skarpe negler på den.

LES OGSÅ: Slik sier du nei til sex uten kondom

- Sex trenger ikke være annerledes med kondom

For menn blir naturligvis følsomheten litt dårligere med kondom. Men i dag er det nesten sånn at det er blitt en slags felles oppfatning om at sex med kondom er mye dårligere enn uten. Dette vil Schmidt sette en stopper for. 

- Sex trenger ikke være så annerledes med kondom. Vi er så dårlige på å bruke det, og folk tror det er så dårlig med sex med kondom. Det er bittelitt annerledes, men ikke så veldig stor forskjell. Det er blitt en myte, sier hun. 

I tillegg vil hun understreke betydningen av å bruke dette.

- Det er utrolig viktig å bruke kondom hvis man har tilfeldig sex. Den beskytter mot seksuelt overførbare infeksjoner og uønskede graviditeter. Og det finnes jo kondomer etter forskjellige behov og ønsker, og ikke minst favoritter. 

Aasland har også et tips til de som synes det er kleint med kondom.

- Det skal ikke være kleint å bruke kondom, bruk den som det er den naturligste ting i verden! Snakk om den og ha den tilgjengelig for ikke å hemmeligholde. Det som er åpenhet omkring, er lettere å forholde seg til. 

LEK: Ved å snakke om det og leke med kondomet, gjør du der mer naturlig og mindre flaut.  Foto: DPA
LEK: Ved å snakke om det og leke med kondomet, gjør du der mer naturlig og mindre flaut. Foto: DPA Vis mer

LES OGSÅ: Sjekk holdbarheten

Pass på dette

For sexolog Ulla Aasland er det én regel som gjelder når man skal ha sex med en ny person.

- Gjør det helt klart at det ikke er et alternativ å ikke bruke kondom! 
 
Men ansvaret er ikke helt over i det dere har bestemt dere for å ha sex på sikrest mulig måte. Sexologene har også noen huskeregler for at ingenting skal gå galt.
 
- Når man tar den på skal penis være fullstendig erigert og den som skal ta imot, må være avslappet og lubrikert for best mulig nytelse. Mangler man lubrikasjon kan sexen bli en lei affære, sier Aasland.
 
Dermed kan det også være bra for både sikkerhet og nytelse og også ha glidemiddel tilgjengelig! Særlig hvis man skal forsøke seg på litt ekstra utfordrende sengeaktiviteter.
 
- Bruk et vann eller silikonbasert glidemiddel for å sikre lubrikasjon ved anale samleier, alltid. Bruk også dette, om nødvendig ved vaginale samleier. Ikke bruk olje, da dette kan forstyrre pH - verdien i slimhinnene og forårsake skade på kondomet, sier Ulla.
 

Kondom bør også brukes ved oral - og analsex, da smitte også overføres via slimhinnene analt og oralt. Og når hyrdestunden er over er det også viktig å vite hvordan man skal avslutte det hele.

- Viktig når man er ferdig at man holder kondomet fast på penis sånn at det ikke lekker sæd inn i skjeden, sier Bianca. 

LES OGSÅ: Hvor effektiv er prevensjonen din?
 

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer