Slik får du kjæresten til å bli mer romantisk

Alt håp er ikke ute.

FØLER DEG VERDSATT: En bukett med blomster, en kaffekopp eller et uventet kyss kan gjøre at du føler deg verdsatt og ønsket. FOTO: NTB Scanpix
FØLER DEG VERDSATT: En bukett med blomster, en kaffekopp eller et uventet kyss kan gjøre at du føler deg verdsatt og ønsket. FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

I romantiske filmer og tv-serier overøses ofte hovedpersonen med romantiske gester fra kjæresten sin, gjerne etter en del forviklinger og misforståelser. En bukett røde roser på døren, en romantisk lapp på kjøkkenbenken om morgenen eller en kopp nytraktet kaffe i det de kommer ut av dusjen. De fleste skulle nok ønske at kjæresten var mer romantisk, og det er lett å miste motet hvis du sammenligner kjæresten din med de romantiske heltene i filmer og bøker.

For når var egentlig sist gang du fikk en romantisk overraskelse av kjæresten din? Pleier han eller hun å glemme valentinsdagen, er mest opptatt av å lage frokost til seg selv og kjøper bursdagsgaver som er praktiske i stedet for romantiske? Heldigvis mener ekspertene at det er mulig å få kjæresten til å bli mer romantisk, uten å mase! (Som jo ikke er særlig romantisk i det hele tatt).

LES OGSÅ: Romantiske filmer får single til å spise mer godteri

Handler om forventninger

Mange kvinner opplever menn som uromantiske. De føler at mannen ikke skjønner hva de virkelig ønsker, selv om de til stadighet hinter om at de ønsker å bli overrasket med komplimenter, romantiske middager, små gaver eller opplevelser.

- Ofte handler det ikke om at mannen er uromantisk, men snarere at kvinner har en forventning om at mannen skal oppfatte små hint om hva hun liker og hva hun ønsker med relasjonen. Når han ikke skjønner dette så oppfattes han lett som uromantisk og lite oppmerksom, kanskje sitter man også igjen med en følelse av å ikke være sett og pris på. Noen vil også kjenne seg uelsket og lure på om relasjonen faktisk er riktig når han i så liten grad forstår hva hun ønsker.

Det sier Ingrid Blessom, som er psykolog og sexolog ved Institutt for klinisk sexologi og terapi.

Kanskje opplever du frustrasjon og skuffelse over at hint om mer romantikk rett og slett ikke blir oppfattet? Kommer du stadig med hint om hva du ønsker, men opplever at kjæresten din ikke tar initiativ?

- Mange, både kvinner og menn, uttrykker skuffelse og frustrasjon fordi de opplever at partneren ikke forstår hva de liker, hva de ønsker med relasjonen og at «de ikke kjenner seg sett». Ofte kan det kjennes som noe helt essensielt mangler i relasjonen fordi kjæresten ikke skjønner hva du ønsker, sier hun.

ULIKT KJÆRLIGHETSSPRÅK: Noen viser romantikk med gester og gaver, mens andre viser det med ord eller fysisk nærhet. FOTO: NTB Scanpix
ULIKT KJÆRLIGHETSSPRÅK: Noen viser romantikk med gester og gaver, mens andre viser det med ord eller fysisk nærhet. FOTO: NTB Scanpix Vis mer

Tar hverandre for gitt

I starten av et forhold er det ofte mye romantikk, man viser seg fra sin beste side, inviterer på date og prøver å imponere så godt man kan. Etter hvert kommer hverdagen, man flytter gjerne sammen og romantikken blir nedprioritert.

- I starten når man er nyforelsket er det mye adrenalin og dopamin i kroppen, og hovedfokus rettes mot den man er forelsket i. Etter hvert blir det vanligvis ikke like mye blomster og oppmerksomhet, og når man får barn flyttes fokus bort fra relasjonen. Det er fort gjort å glemme hverandre og romantikken i hverdagen, sier Thomas Winther, som er familieterapeut og sexolog ved Curasenteret.

Men heldigvis finnes det enkle løsninger for å få mer hverdagsromantikk.

Slik får du mer romantikk

- Hva kan vi så gjøre for at kjæresten skal bli mer romantisk?

- Trolig har du selv en sterk fornemmelse av hva du ønsker fra partneren din, og hva du opplever som romantisk. Kanskje tenker du at partneren på magisk vis også skal forstå hva du ønsker, men sannsynligheten er stor for at kjæresten din ikke vet dette. Det betyr ikke at han ikke er glad i deg, eller at han ikke elsker deg. Det betyr bare at han har andre preferanser enn deg, og at han opplever andre ting som romantisk enn det du gjør, sier Blessom.

Til tross for at dere kanskje har vært sammen i lang tid, så kan altså ikke kjæresten din gjette seg til hva du liker eller lese tankene dine. Prøv å tenk over hva du faktisk liker og hva du opplever som romantisk, og inviter kjæresten din med på den reisen.

- Det viktigste du kan gjøre er å bli klar over hva nettopp du opplever som romantisk og hva nettopp du ønsker. Dersom du ønsker at kjæresten skal ta initiativ til helgetur til Vestlandet, spatur til Farris bad eller kanskje et frieri, så er det første du må gjøre å være klar over dette selv, råder hun.

LES OGSÅ: 5 romantiske reisemål dere vil elske

Vær ærlig om hva du ønsker

Dersom det er noe spesifikt du drømmer om, så vær helt klar på hva du ønsker og når du ønsker at det skal skje. Ikke gå og vent på at noe skal skje, helt til du blir frustrert og skuffet.

- Mange går og venter på at kjæresten skal ta initiativ, uten at det skjer. Snakk heller om hva du ønsker på en ærlig og klar måte, i stedet for å gå ut ifra at han faktisk vet det, sier Blessom.

Innrøm for deg selv at du er skuffet og at det er noe du savner i relasjonen.

- Finn ut hva du virkelig ønsker og kommuniser det ut på en måte der du ikke beskylder eller anklager mannen din. Trolig vil du oppleve store endringer når du gjør det, forklarer hun.

Det beste du kan gjøre er altså å sette deg ned sammen med kjæresten, være ærlig og direkte og si hva du ønsker. Legg bort skjulte hint, for sannsynligheten er stor for at de ikke blir oppfattet.

Gi romantikk så får du romantikk

Winther mener at en lur metode for å gjøre kjæresten mer romantisk, er å bli mer romantisk selv.

- Hvis du sitter der og venter på at kjæresten skal gjøre noe eller ta initiativ til noe, vil du mest sannsynlig oppleve at ingenting skjer. Hvis du overrasker kjæresten med romantiske lapper eller komplimenter, så vil det øke sannsynligheten for at kjæresten gjør det samme tilbake, sier han.

Han anbefaler også å sette av tid til romantikk i en travel hverdag. (Pssst: Å sette av faste tidspunkt for å ha sex er noe av det mest romantiske man kan gjøre)

- Sett av noen kvelder der dere får barnevakt, lager en god middag hjemme eller drar på restaurant. Det er viktig å prioritere hverandre, sier han.

Winther sammenligner parforholdet med et blomsterbed. Hvis man gir det vann og næring så vil det vokse og bli fint og flott, mens hvis man ikke legger ned en innsats så vil det visne og dø.

- Et forhold trenger næring og pleie. Hvis dere legger ned tid og energi i parforholdet, så vil det blomstre, sier han.

LES OGSÅ: 10 spørsmål om sex som alle lurer på, men ingen tør stille

Er kanskje mer romantisk enn du tror

Alle liker å føle at de blir satt pris på, og små gester fra kjæresten kan gjøre at du trives bedre i forholdet. Samtidig har vi ulikt kjærlighetsspråk, og noen viser romantikk med gester og gaver, mens andre viser det med ord eller fysisk nærhet.

Det er derfor viktig å høre og se etter, for kjæresten din prøver kanskje å være romantisk når han eller hun hvisker «jeg elsker deg» før de sovner, lar deg spise det siste rundstykket eller står opp tidlig med ungene når det egentlig var din tur.

Det er ikke alle som føler det er naturlig å vise kjærlighet og romantikk med blomster og helgeturer, men det betyr ikke at kjæresten din ikke elsker deg.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet
Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer