Sex Og -samliv

Slik får du tilbake sexlysten

- Veien til bra sex med partner skjer gjennom bra sex med deg selv.

SEXLYST: I denne saken får du tipsene som hjelper deg å vekke sexlysten igjen.  Foto: Scanpix
SEXLYST: I denne saken får du tipsene som hjelper deg å vekke sexlysten igjen. Foto: Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

At sexlysten dabber litt av er ikke uvanlig, i hvert fall ikke i perioder, men går du lenge og plages av at sexlysten er lav, kan det være aktuelt å gjøre noe med problemet. 

Ifølge Trine Huseby, som er samlivsterapeut ved Sundvolden Hotel og skriver om parforhold på Trinehuseby.no, viser forskning at 90 prosent av menn bli opphisset av å tenke på sex eller bli stimulert visuelt; såkalt spontan lyst. Dette gjelder kun for mellom 10 og 20 prosent av oss kvinner, som oftere opplever «responsiv lyst», der lysten oppstår som resultat av for eksempel berøring, så her er det altså andre ting som må til. 

HOLDER SEXLYST-KURS: Trine Huseby, som er samlivsterapeut ved Sundvolden Hotel.
HOLDER SEXLYST-KURS: Trine Huseby, som er samlivsterapeut ved Sundvolden Hotel. Vis mer

- Dette betyr at kvinnens sikreste vei til seksuell lyst, er seksuell aktivitet. Alene eller sammen med partner. 

Huseby holder noe så sjeldent som «lyst til å ha lyst»-kurs; et kurs som lærer kvinner som har lyst til å ha lyst å få lyst. Ifølge henne er det spesielt fire årsaker som er vanlige når lysten har dabbet helt av. 

  • Livsstil: Kan handle om ansvar, prestasjonskrav, stress og så videre
  • Forhold til partner: for eksempel mangel på forståelse og dårlig kommunikasjon
  • Helse og sykdom
  • Overgrepshistorikk

- Helseproblematikk og overgrepshistorikk krever egen behandling - og noen ganger tid og tålmodighet. Mens endring av livsstil og forhold til partner er mer håndterbart, sier Huseby.

For å finne tilbake til lysten må du først finne din motivasjon til å ha lyst, mener hun.

- Det kan for eksempel være at man leser, hører og ser at for noen par er sex virkelig attraktivt, uten at man selv har de store opplevelsene. Eller at man ønsker mer glede og variasjon i livet og i parforholdet. Noen ønsker bedre selvtillit og å være mer attraktiv, sier Huseby.

LES OGSÅ: Svært mange kvinner opplever smerter under samleie

Mange grunner til å ha sex

For ifølge henne er det én ting som er klart; mange kvinner som mangler sexlyst har lyst til å ha lyst.

- De fleste har fått med seg at sex er bra for parforholdet, noe som stemmer. På samme måte som det er viktig for paret å snakke sammen, er det viktig med kjærtegn og sex. Det er disse tingene som skaper nærhet og tilhørighet. I tillegg til den fysiske dimensjonen, gir sex muligheter for spontanitet, utfoldelse, lek og moro sammen med den man elsker, sier hun.

I tillegg til alt dette som gagner parforholdet og styrker nærheten, er sex noe du kan ha helt av egoistiske hensyn også.

- Et undervurdert insentiv, er sex for eget velvære, egen lyst og nytelse. Kvinner som ikke har oppdaget denne drivkraften, har mye i vente. - Ikke kun for nytelsen, men for oppdagelsesreisen hun kan legge ut på. Og helt nye, positive erfaringer.

Andre tips for å få tilbake lysten er å blir klar over forskjellen på par- og individuell seksualitet, og å finne ut balanse mellom de to. En vei til bra sex med partner går gjennom å ha bra sex med deg selv, sier Huseby. Du må erkjenne at det er du som har ansvar for, og som har best forutsetninger for, å tenne deg.

START MED DEG SELV: God sex med partner starter med god sex med deg selv, sier Trine Huseby.  Foto: Scanpix
START MED DEG SELV: God sex med partner starter med god sex med deg selv, sier Trine Huseby. Foto: Scanpix Vis mer

På kurset hennes er det dessuten et poeng i å oppdage effekten av å se partneren i et nytt lys;

- Det skjer noe når man betrakter partneren på avstand, i en situasjon han behersker godt, når han får andres anerkjennelse og beundring. Neste gang det skjer; hold deg på avstand og kjenn etter hva det gjør med deg.

LES OGSÅ: Sextipsene vi ikke får nok av

SEXOLOG: Ulla Aasland er sexologisk rådgiver. Hun forteller at det at sexlysten svinger litt er helt normalt.  Foto: FOTO: Demetris Papanicolas
SEXOLOG: Ulla Aasland er sexologisk rådgiver. Hun forteller at det at sexlysten svinger litt er helt normalt. Foto: FOTO: Demetris Papanicolas Vis mer

Vanlig at lysten forsvinner litt i perioder

Sexologisk rådgiver Ulla Aasland forteller at mange som oppsøker henne rapporterer om lav sexlyst, men poengterer at det ikke nødvendigvis betyr at den er unormalt lav. Mange sliter med sexlysten i perioder, og det er ikke nødvendigvis noe å stresse så veldig med.

Ofte kan det være at menn tenner fortere enn kvinner, mye på grunn av at testosteronnivået hos menn er høyere enn hos kvinner. 

- At hun ikke er tent der og da betyr ikke at hun mangler sexlyst, sier Aasland og tilføyer: 

- At sexlysten dabber av kan ha med kommunikasjonen i forholdet å gjøre. Det er blant annet viktig å være klar over at hun trenger mer tid enn ham, og det er viktig at dere klarer å være ærlige med hverandre om hvilke behov dere har. 

Hormonforandringer hos deg har påvirkning på sexlysten og det er helt normalt at den svinger litt.

- Prevensjonsmidler kan ha bivirkninger som medfører redusert lyst. I overgangsalderen kan østrogenmangel også gjøre at man blir mindre fuktig, og samtidig kan vektøkning, hetetokter og stresshormoner gjøre at man mister litt lyst. 

Tidlig i etableringsfasen er det heller ikke nødvendigvis noe vits i å forvente altfor mye av deg selv. Midt i leilighetskjøp, oppussing og en økonomi hvor alt står litt midt på tre er det ikke alle som har voldsomt med overskudd. Har dere nettopp fått barn tar de naturligvis mye oppmerksomhet.

- Etter en fødsel kan det være hormonelle endringer, og fysiske og psykiske årsaker til at man ikke har lyst, sier Aasland.

Dette skjer fordi hormonet oksytocin – også kalt kjærlighetshormonet, utløses når vi ammer. Det samme hormonet som utløses når vi har positiv hudkontakt med andre og særlig ved orgasmer. 

Når du ammer er det dessuten mange som kjenner at behovet for nærhet blir dekket og at du ikke har samme behovet for nærhet med partner. Dette skjer fordi hormonet oksytocin – også kalt kjærlighetshormonet, utløses når vi ammer. Det samme hormonet utløses når vi har positiv hudkontakt med andre, og særlig ved orgasmer. (Og kan være grunnen til at du helst vil ligge lenge i armkroken, mens han heller snur seg rundt og snorker etter at dere har hatt sex)

- Ved amming utløses oksytocin, og mange kvinner kan føle at de får nok hudkontakt ved ammingen, slik at de ikke har det samme behovet for å få det av mannen sin. Mange menn forteller at de føler seg litt tilsidesatt når hun ammer, forteller Aasland.

Lav sexlyst kan også handle om lavt selvbilde.

SNAKK SAMMEN: Det er viktig å snakke sammen om sex og kjenne hverandres behov.  Foto: Scanpix
SNAKK SAMMEN: Det er viktig å snakke sammen om sex og kjenne hverandres behov. Foto: Scanpix Vis mer

- Søvn og hvile er også superviktig for følelsen av lyst, påpeker Aasland.

Dropp pliktsexen og plei fantasiene

Mye pliktsex er også «no no» om du vil ha tilbake lysten, og dårlig sex hjelper ikke. Det samme gjelder mas fra ham. Nærhet og god sex gir derimot lyst på mer sex. Aasland råder den som sliter med sexlysten til å jobbe med å klare å tenne seg selv.

- Jobb med sexfantasier, og fôr fantasiene slik at du kan bruke dem til å tenne deg selv. 

Et annet tips er sensualitetstrening; et treningsopplegg der dere starter med å berøre hverandre på steder som ikke anses som erogene, før dere utvider.

Men kanskje viktigst av alt; ikke stress. 

- Det er viktig å ikke hele tiden tenke på at dere på død og liv skal ha sex, men heller ha fokus på å være nær nær hverandre.

LES OGSÅ: «Juks» deg til klimaks

Finn årsaken først

Ifølge Cecilie Kjensli som er sexinspirator, innehaver av  Cpunktet.no og forfatter av boken «Sex fra Ah til Åh …», vil mange finne årsaken til problemet selv. Litt verre kan det dog være med løsningen. Alt ettersom.

- Hvis du ikke har lyst på sex, så må du gå i deg selv å spørre om hvorfor. Du finner nok svaret da, hvis du er ærlig mot deg selv, og da har du nok løsningen i de fleste tilfeller: Er du lei av mannen eller dama av en eller annen grunn? Er du for sliten hele tiden? Har du liksom ikke tid? Er sexen kjedelig og gir deg ikke noe? Kanskje du rett og slett ikke får orgasmer?

- Føler du deg helt på bunn, start med deg selv. Kjøp en deilig vibrator, finn noe erotisk stoff som tenner deg, legg deg i badekaret eller ta en deilig dusj. Kjenn hvordan vannet og varmen omfavner kroppen din. Lukk øynene dine og ta på deg selv slik du skulle ønske at drømmepartneren ville ha gjort det, sier Kjensli. 

Neste skritt er å ta med ham på leken.

- Hvis du tar føringen så får du det som du vil, og da kan du snu et ellers kanskje kjedelig sexliv, som er årsaken til at det ikke frister så mye?

Som Aasland sier er det ikke normalt å gå rundt og ha full tenning hele tiden, men om dette er noe som har plaget deg lenge kan det være greit med litt drahjelp. Er det mulig den lave sexlysten skyldes sykdom eller andre plager, eller medikamenter bør du snakke med fastlegen. Om det er aktuelt å bytte prevensjonsmiddel er det også stedet å gå.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer