Gift ved første blikk:

Slik finner du din perfekte partner, ifølge «Gift ved første blikk»-eksperten

Du må gi deg selv god tid og tørre å være sårbar, mener psykolog og forsker Per-Magnus Thompson.

GIFT VED FØRSTE BLIKK: Joakim Aleksander Mäkiperä (39) og Sara Jansson Ishqair (29) er fortsatt gift, og har allerede kjøpt seg leilighet på Grünerløkka sammen. FOTO: TVNorge
GIFT VED FØRSTE BLIKK: Joakim Aleksander Mäkiperä (39) og Sara Jansson Ishqair (29) er fortsatt gift, og har allerede kjøpt seg leilighet på Grünerløkka sammen. FOTO: TVNorge Vis mer
Publisert

Det populære tv-programmet, «Gift ved første blikk», har rullet over skjermen i høst, og tv-seerne har fulgt nøye med på om parene finner den store kjærligheten. Eksperimentet følger seks single som møter opp i sitt eget bryllup og gifter seg med en person de aldri før har møtt.

Deltakerne er satt sammen av et knippe eksperter som mener akkurat disse parene har et godt utgangspunkt for å skape det lange og lykkelige ekteskapet som så mange av oss søker.

Men hva med oss som ikke ønsker å gå så drastisk til verks som å gifte oss med en vilt fremmed person på tv foran hele den norske befolkningen? Hvordan kan vi finne en person som ikke bare ser bra ut på Tinder, men som faktisk har potensiale til å være den rette?

LES OGSÅ: Ine (27) opprettet to datingprofiler: Én med rullestol, og én uten

Trygghet og identitet

Per-Magnus Thompson er psykolog og forsker, og en av ekspertene i «Gift ved første blikk». Ifølge ham er nøkkelordene trygghet og identitet.

Å stille seg selv spørsmålene, er du der for meg når jeg trenger deg? Vil jeg føle meg bra, forstått og satt pris på sammen med deg?

– Disse tingene finner man ikke ut av på den første eller andre daten, men det tar tid. Det er derfor viktig at man gir seg selv god tid til å bli kjent med personen, og ser hvordan ting utvikler seg, sier Thompson.

Han mener det beste er å date én person av gangen, og virkelig tørre å være ekte og vise seg selv sårbar. Kun på denne måten vil man finne svarene man egentlig trenger for å vite om forholdet kan bli til noe, eller ikke.

– Man må tørre å gjøre den andre viktig for seg, og tørre å vise at man bryr seg. Hvis man bruker for lang tid før man tør å vise sitt ekte jeg, så tror jeg man gjør det mye vanskeligere for seg, sier han.

LES OGSÅ: Til alle single: Dette funker (og dette funker ikke) på Tinder

EKSPERTEN: Ifølge psykolog og forsker Per-Magnus Thompson er det viktig å ta seg god tid til å bli kjent med en person for å finne ut av de viktige tingene. FOTO: Stine-Mari Falstad
EKSPERTEN: Ifølge psykolog og forsker Per-Magnus Thompson er det viktig å ta seg god tid til å bli kjent med en person for å finne ut av de viktige tingene. FOTO: Stine-Mari Falstad Vis mer

For mange fisk i havet?

Datingverden er under forandring, og det er ikke alle som syntes datingapper og nettprofiler passer for dem.

Måten dating fungerer på i dag kan ha noen begrensninger, for er det egentlig bare positivt at vi har ubegrenset tilgang på andre single, og Tinder aldri tømmes for potensielle partnere?

Ifølge Thompson kan det å ha så stor tilgang på folk vekke følelsen av at man må finne den aller beste, og man kan derfor bli veldig kritisk. Det finnes jo så mange fisk i havet, så med en gang man ser en bitteliten «feil» med noen, sveiper man bare videre.

– Det som er så synd med dette er jo at de tingene man kanskje rynker på nesen av i starten, ofte ikke er så relevante. Hvis man navigerer etter hva man ser av overfladiske ting, kan jakten på den rette bli veldig lang med mye famling i blinde, sier han.

LES OGSÅ: Menn er nøkkelen til om forholdet feiles eller lykkes

Stoler på vitenskapen

I «Gift ved første blikk» starter ekspertene med en stor gruppe deltakere, og ser for seg flere ulike kombinasjoner av par. Passer disse sammen, kunne dette vært noe? De starter med å se på de mer overordnede tingene, som personlighet, IQ og attraksjon; ting man kan putte et sted i en graf eller en tabell. Ekspertene tenker som regel like barn leker best.

Videre forsøker de å bygge dybdeforståelse for hvem deltakerne er, og dette gjøres blant annet gjennom samtaler med psykolog og prest. De ser etter sårbarheter hos de forskjellige personene; hvordan reagerer vedkommende når noe blir vanskelig, hvilke sider synes de det er vanskelig å dele med noen, og hvordan kommer dette fram i et parforhold?

– Vi ser for oss hva de ulike dynamikkene kan bli, basert på folks forskjellige sårbarheter. Hvordan vil paret ha det, vil de være der for hverandre, og forstå seg på hverandre? Folk er veldig forskjellige, og vi prøver å se for oss hvordan de ulike kombinasjonene vil bli, sier Thompson.

I årets sesong av «Gift ved første blikk» var det Joakim Aleksander Mäkiperä (39) og Sara Jansson Ishqair (29), Lars Kristian Selbekk (30) og Magnus Stensaker (29), og Peter Theolin (40) og Mariel Herland (32) som giftet seg. De valgte alle å legge sin tillit på vitenskapen og psykologien, og lar det være opp til de fire ekspertene å finne dem en ektefelle.

Parene levde som ektepar i fem uker, før de bestemte seg for om de vil forbli gift, eller ta ut separasjon. Av årets tre par var det kun Joakim og Sara som forble gift. De har i dag kjøpt seg leilighet på Grünerløkka i Oslo sammen, og snakker om barn.

LES OGSÅ: Anna og Geir ble spleiset og giftet seg på tv. Etter bare fire dager følte Anna at alt håp var ute

LES OGSÅ: Mange kvinner lever med angst for å bli forlatt

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer