Finne kjærligheten:

Slik finner du kjærligheten i voksen alder

Ja, det kan bli litt vanskeligere med årene, men langt i fra umulig.

Å FINNE KJÆRLIGHETEN I VOKSEN ALDER: Sexologene møter ofte voksne, single mennesker som ikke vet hvordan de kan finne kjærligheten, her er deres beste tips. Foto: Shutterstock / Monkey Business Images
Å FINNE KJÆRLIGHETEN I VOKSEN ALDER: Sexologene møter ofte voksne, single mennesker som ikke vet hvordan de kan finne kjærligheten, her er deres beste tips. Foto: Shutterstock / Monkey Business Images Vis mer
Publisert

Dessverre varer ikke alle forhold livet ut, og det å bli singel som godt voksen er kanskje ikke alltid like stas. Kanskje savner du noen å reise med, spise middag med, og å dele gleder med. Så du bestemmer deg for å kaste deg ut på markedet igjen.

Å laste ned Tinder vil kanskje ikke alltid føles som den mest ideelle framgangsmåten når du har passert tredveårene med sjumilssteg – så hva bør du egentlig gjøre?

– Akkurat denne problemstillingen møter jeg ganske ofte i jobben min. Det er ikke et uvanlig problem at voksne mennesker som er alene ikke vet hvor de skal henvende seg for å treffe noen, eller finne kjærligheten, sier Ulla Aasland, som er sexologisk rådgiver og driver privatpraksis i Porsgrunn, til KK.no.

Hun har inntrykk av at det kan blir vanskeligere jo eldre man blir. Rett og slett fordi man vet mer om hva man vil ha i en partner.

LES OGSÅ: Uvanen som gjør deg evig singel

Først må du fastslå hva du er ute etter

Heller ikke for Siv Gamnes, som er spesialist i sexologisk rådgivning, er det uvanlig at hun gjennom sitt yrke møter godt voksne mennesker som er ensomme eller ønsker seg en partner. Men før hun kan gi råd må hun først og fremst vite hva du er ute etter.

– Alle kan finne seg noen, og det er ikke umulig selv om du har blitt godt voksen. Det er bare færre å velge mellom, for mange i voksen alder er allerede etablerte, sier hun til KK.no.

Mens noen bare savner det seksuelle og er derfor ute etter en sexpartner, er andre mer ute etter et parforhold. Og hva du er ute etter vil jo kunne påvirke litt hvilke arenaer du bør oppsøke.

– Å gå på byen er jo noe som kan funke fint hvis man bare er ute etter noe seksuelt, selv om man selvsagt også kan treffe noen for mer varige forhold der. Det finnes jo utesteder der det er flere godt voksne som møtes, forteller hun.

Er du ute etter noe seriøst og langvarig anbefaler hun derimot at du tenker litt over hva dine interesser er, og hva du ønsker i en partner. Ut ifra det kan du finne ut hva som er beste metode.

DATE: Skal du kunne treffe noen må du være der folk er, for eksempel ved å oppsøke hobbyer og foreninger. Foto: Shutterstock / lipik
DATE: Skal du kunne treffe noen må du være der folk er, for eksempel ved å oppsøke hobbyer og foreninger. Foto: Shutterstock / lipik Vis mer

LES OGSÅ: Hvis du lurer på om det er den store kjærligheten, så er det ofte ikke det

Oppsøk en aktivitet du liker

Det sies at like barn leker best, og selv om dette ikke betyr at man bør være helt like (ingen liker vel å krangle med seg selv) så er det greit at man i det minste har noen felles interesser.

Den beste måten å finne noen med de samme interessene som deg er selvsagt å oppsøke disse interessene. Med andre ord; skaff deg en hobby, meld deg på kurs eller bli med i en forening.

– Hva er det jeg setter pris på, og hva liker jeg å gjøre? Hvis du liker å gå på tur så kan du melde deg inn i Turistforeningen, dermed er det større sjanse å finne noen som også liker å gå tur, sier Gamnes og legger til:

– Å møte likesinnede er et godt tips, og det finnes utallige muligheter. Det kan for eksempel være et malekurs, det kan være kajakkpadling, eller du kan finne foreninger som arrangerer turer. I Oslo finnes det en slik forening for enslige med barn for eksempel.

Også Aasland tror dette er gode metoder, og påpeker at man ikke kan være for tilbakelent hvis man virkelig vil møte noen.

– Det første tipset er jo å være der folk er. Man har kanskje lyst til å gå hjem å slappe av etter jobb, men skal man møte folk så må man ut til folk. Enten digitalt eller ut i virkeligheten, sier hun.

LES OGSÅ: Har Tinder og Happn gjort folk mer kresne?

EKSPERT: Siv Gamnes er spesialist i sexologisk rådgivning. Foto: Privat
EKSPERT: Siv Gamnes er spesialist i sexologisk rådgivning. Foto: Privat Vis mer

Mange useriøse henvendelser på nett

Før var det mer vanlig å sette inn kontaktannonser i avisen når vi ville treffe noen, men i dag er det slett ikke uvanlig at mye av sjekkingen foregår på nett – enten det er via datingsider, sjekkeapper eller bare vanlige sosiale medier.

– Tinder og slike sjekkeapper kan ofte være en grei arena for de som er ute etter one night stands. Nå vet jeg at det er en god del voksne som bruker sosiale medier eller sjekkesider for å finne en partner, men da er det ofte andre type datingsider som Match, Sukker og lignende, sier Gamnes.

Aasland forteller derimot at mange av hennes klienter gir henne tilbakemelding på at de mottar mange useriøse henvendelser på datingsider som Møteplassen og Match, og det både fra menn og kvinner. Men det finnes et annet konsept hun har hørt mye fint om.

– «Du inviteres» er noe jeg har hørt en del snakk om. Der single kan melde seg på også inviteres man på middag, eller på turer og aktiviteter sammen med andre. Men det finnes også singelforeninger man kan melde seg inn i, forteller Aasland. (Du kan lese mer om konseptet her).

Gamnes har likevel større tro på at det å møte mennesker i den virkelige verden har størst effekt.

– Det er selvsagt mulig å treffe noen på nett, men det å møte mennesker er noe helt annet. Når man sitter ansikt til ansikt med noen kjenner man mer på om kjemien stemmer, forteller hun.

Til info: Denne saken har tidligere vært publisert på KK.no, men er hentet frem igjen til nye lesere.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer