Sex:

Slik forteller du daten hva du liker i senga

Bør du ta praten første gang dere har sex eller vente til dere blir bedre kjent?

SEX: Sexologen oppfordrer til å være åpen med daten om hva du liker i senga, aller helst første gangen dere har sex.

 FOTO: NTB Scanpix
SEX: Sexologen oppfordrer til å være åpen med daten om hva du liker i senga, aller helst første gangen dere har sex. FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

De færreste er helt åpne og komfortable når det gjelder å prate om hva de liker i senga. På første date er det for de fleste helt uaktuelt å fortelle om at de foretrekker misjonærstilling, å bli bundet fast eller helst vil ha bind for øynene under akten.

Sexologen oppfordrer likevel til å være åpen, aller helst første gangen dere har sex.

- Fortell hva du liker og ikke liker med en gang, så slipper man å fomle i mørket. Som regel blir sexen bedre for begge to, fordi partneren merker at du er mer med og det setter stemningen for begge, sier Thomas Winther, som er familieterapeut og sexolog ved Curasenteret of legger til at det finnes utrolig mange tenningsmønstre og preferanser.

- Noen synes oralsex er helt pyton, mens andre synes det er veldig godt. Noen vil bli tatt under, mens andre vil bli tatt over eller på klitoris. Det er helt unødvendig å la partneren lete i blinde, sier han.

Ekspertene har følgende 7 gode råd til deg som vil fortelle daten eller kjæresten hva du liker i senga:

LES OGSÅ: - Det er vanlig å ha en fetisj og det betyr ikke at du er unormal

1. Finn ut hva du liker

Dersom du skal fortelle kjæresten eller daten hva du liker i senga, er det helt nødvendig at du selv vet hva du liker.

- Det betyr at du bør bruke tid alene på å undersøke hva du liker og hva som kjennes deilig. Mange kvinner opplever sterkere og bedre orgasmer når de masturberer enn når de har sex med en partner. Dersom du vet hvordan du skal tilfredstille deg selv kan du lære opp partneren din, sier Ingrid Blessom, som er psykolog og sexolog ved Institutt for klinisk sexologi og terapi, til KK.

2. Gi partneren din ros

Når du er klar for å snakke om hva du ønsker, er det lurt å starte med å rose partneren din for hva han eller hun allerede gjør.

- Det kan være vanskelig å fortelle partneren din hva du ønsker i senga siden du ikke vil at den andre skal føle seg utilstrekkelig eller bli såret mens du gjør det. Den beste måten å snakke om dette er å starte med komplimenter som kan lede partneren din i den retningen du ønsker, råder Blessom.

Hun sier at en god frase å begynne med kan være «dette er millimeter fra å sende meg til den syvende himmel».

- Dersom du er oppmuntrende blir partneren din mer åpen for å lytte til hva du ønsker, sier hun.

LES OGSÅ: Sexting er det nye forspillet

3. Ta praten underveis

For mange kan det føles kleint og vanskelig å fortelle en partner hva du liker og ikke liker, og det kan derfor være greit å ta praten underveis i akten.

- Alle har forskjellige preferanser og de færreste tør fortelle om det. Som regel gjør dere hverandre en bjørnetjeneste fordi dere går rundt grøten, sier Winther.

Han råder til å si hva du liker mens dere ligger i senga, det kan gjøre at daten din også tør si hva han eller hun liker.

- Hvis man prøver å finne veien uten kart og kompass, finner man som regel ikke det man leter etter, sier han.

4. Vær direkte

Det kan være fristende å gå rundt grøten, eller diskret prøve å veilede partneren under sexen. Det er som regel ikke særlig effektivt.

- Jeg anbefaler å være åpen og direkte, og si det rett ut, råder Winther.

Å være mest mulig spesifikt er en god måte å sikre at du får kommunisert ut hva du virkelig liker.

- I stedet for å si «kan du være litt mykere», kan du si «jeg elsker det når du stryker meg lett over magen». Dersom du liker det røft kan du i stedet for å si «jeg liker det røft», heller si «det tenner meg når du drar meg i håret», sier Blessom.

Winther forteller om et ektepar som var i terapi hos ham, som i terapirommet oppdaget at begge likte å bli bundet fast og pisket under sex. De hadde vært gift i 10 år, men aldri turt å innrømme hva de likte.

- Begge hadde gått rundt og vært misfornøyd med sexlivet, men når de begynte å snakke om det var det ikke noe problem. Det viste seg at de passet perfekt sammen, sier han.

LES OGSÅ: Har du hatt en merkelig sexdrøm om bestekompisen til kjæresten?

IKKE VÆR REDD FOR Å SI HVA DU LIKER: - Jeg anbefaler å være åpen og direkte, og si det rett ut, sier eksperten. FOTO: NTB Scanpix
IKKE VÆR REDD FOR Å SI HVA DU LIKER: - Jeg anbefaler å være åpen og direkte, og si det rett ut, sier eksperten. FOTO: NTB Scanpix Vis mer

5. Du trenger ikke dele alt

Noen tenner for eksempel på å kle seg ut, bli pisket, bundet fast, ha sex ute i det fri eller å bli urinert på. Det er viktig å være åpen og ærlig, men det er ikke nødvendig å dele alt med en gang.

- Det er ikke feil å være ærlig og åpne døren litt på gløtt, men du trenger ikke nødvendigvis å dele alt med en gang, sier Winther.

Han råder til å begynner litt forsiktig, og veilede partneren slik at første gangen blir en fin opplevelse for begge to.

6. Skriv ned ønskene dine

For noen kan det være så ubehagelig og vanskelig å snakke om hva de liker i senga, at det er bedre å skrive ned ønskene.

- Det kan være en idé å skrive en lapp eller sende en tekstmelding der du uttrykker ønskene dine. For mange er det enklere å sende en sms enn å snakke ansikt-til-ansikt, og dette kan være et godt redskap for å uttrykke hva du ønsker å prøve med partneren din, sier Blessom.

Et godt tips er å innlede med å skrive om en seksuell opplevelse dere har hatt sammen, fordi det oppmuntrer partneren din og gjør han eller henne lydhør for dine ønsker.

LES OGSÅ: Klager han over at dere ikke har nok sex? Da bør du fortelle ham dette

7. Tenk at det ikke er så farlig

Et parforhold handler om å gi og ta, og det er ikke bare dine egne behov som skal være i fokus hele tiden. Derfor er det viktig å være bevisst på hva partneren liker, og ikke ta sexen for seriøst.

- Jeg tenker at dersom dere har veldig ulike preferanser, for eksempel at den ene liker BDSM mens den andre kun liker rolig sex i misjonærstilling mens dere ser hverandre inn i øynene, er dere nok ikke en så veldig god match, sier Winter.

- Hvis dere ikke passer sammen i senga er det bedre å finne ut det med en gang, enn om 3-4 år med hus og barn, sier han.

POSITIVE TILBAKEMELDINGER: - Fortell gjerne partneren din at du er tilfreds med sexlivet deres. Verbal tilbakemelding er tipp-topp, eller du kan kommunisere med lyder at du setter pris på at partneren din har lyttet til deg, sier eksperten. FOTO: NTB Scanpix
POSITIVE TILBAKEMELDINGER: - Fortell gjerne partneren din at du er tilfreds med sexlivet deres. Verbal tilbakemelding er tipp-topp, eller du kan kommunisere med lyder at du setter pris på at partneren din har lyttet til deg, sier eksperten. FOTO: NTB Scanpix Vis mer

- Husk å gi positive tilbakemeldinger

Når du har åpnet opp for å snakke om hva du liker og ønsker, er det viktig å vise partneren at du setter pris på at han eller hun lytter til deg.

- Fortell gjerne partneren din at du er tilfreds med sexlivet deres. Verbal tilbakemelding er tipp-topp, eller du kan kommunisere med lyder at du setter pris på at partneren din har lyttet til deg. Og vær tålmodig, det kan ta tid og øvelse for partneren din å forstå hva du liker, sier Blessom.

Noen ganger opplever par at de står langt fra hverandre når det gjelder hva de ønsker seksuelt at de ikke kommer i mål alene. Å søke råd hos psykolog med sexologisk kompetanse eller sexolog kan da være til god hjelp.

LES OGSÅ: - Det er spennende å se et annet par ha sex ved siden av oss

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer