Samlivsbrudd

Slik går du frem dersom han ikke klarer å gi slipp

Hemmeligheten ligger i grensesetting!

SAMLIVSBRUDD: Ifølge ekspertene er den beste løsningen å sette grenser tidelig i et brudd, slik at begge kommer seg fortere videre med livet.  Foto: Shutterstock / fizkes
SAMLIVSBRUDD: Ifølge ekspertene er den beste løsningen å sette grenser tidelig i et brudd, slik at begge kommer seg fortere videre med livet. Foto: Shutterstock / fizkes Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Samlivsbrudd, enten det er snakk om etter ett år eller ti, er aldri lett. Tankene om alle de gode minnene, alt dere har opplevd og oppnådd, ikke minst alt dere kunne ha gjort dersom dere fortsatte å være sammen, tar knekken på de fleste. Og i noen tilfeller klarer man rett og slett ikke gi slipp på drømmen om forholdet man en gang hadde. 

Ja, for du har kanskje opplevd det selv; at eksen ikke klarer å gi slipp? At han fortsetter å sende meldinger, ringe og like bildene dine. Kanskje har du til og med opplevd at han står gråtende utenfor døren din og venter på at du skal komme hjem? 

Det er selvsagt ikke gøy å se din tidligere partner ha det vondt, men til syvende og sist, må dere begge komme dere videre enten han vil eller ikke. Og den eneste måten i det fleste tilfeller er kutte kontakten - i hvert fall for en periode. Men hva gjør du dersom han ikke tar grensene dine seriøst? Dersom han fortsetter å ringe, sende meldinger og møte opp utenfor døren din til tross for at du har sagt at det er nok? 

Vi har tatt en prat med ekspertene - og det kan faktisk komme så langt at politianmeldelse er den eneste løsningen!

LES OGSÅ: Dette har du krav på ved en skilsmisse 

Ikke uvanlig at en av partene ikke kommer seg videre

Det er mange måter et brudd kan komme på. Det kan ofte komme overraskende, mens andre ganger kan det ha bygget seg opp over tid. Men uansett hvordan det skjer er hovedsaken at man etter nok så kort tid må gå videre. Dette forteller Eva Tryti, som er psykolog og parterapeut. 

- Man må finne ut av om man trenger profesjonell hjelp eller bare støtte seg til venner og familie. Noen trenger bare å gjøre ting som kan virke trøstende. Men hovedprinsippet er å IKKE lene seg på eksen. Det er pining av alle parter å fortsette å holde på, sier Tryti og fortsetter:

- At en av partene ikke kommer seg videre er problematikk jeg stadig vekk opplever. Med en gang etter bruddet vil mange ha behov for å snakke med eksen og skjønne hva som har skjedd. Av og til kommer eks-par til meg rett etter et brudd for å snakke om hva som har skjedd for å gjøre det lettere for den som har blitt forlatt å forstå og komme seg videre.

Med andre ord er det fult mulig å gå sammen til en terapeut i starten for å hjelpe eksen med å bearbeide hva som har skjedd, men ifølge Tryti burde det ikke bli en vane og for noen er det ikke et alternativ å gå sammen etter et brudd. 

- Det går an å få profesjonell hjelp sammen, men det er ikke alle som forlater noen som har lyst til å være med på det. Og særlig hvis det vedkomne egentlig har lyst til ved å gå i samtale er å bli sammen igjen. Så i all hovedsak må det være for å komme seg videre. 

Tryti får medhold fra Kate Elin Søyland, som er parterapeut i Åpen Dialog, som også forteller at det ikke er uvanlig at tidligere par kommer sammen til terapi etter et brudd fordi en av partene ikke klarer å komme seg videre

- Det er et helt vanlig tema i terapirommet. For noen er det kun en del av sorgprosessen mens andre igjen ikke klarer å gi slipp på det som var, og ikke minst drømmen om hvordan det kunne blitt, sier Søyland og fortsetter:

- Det kommer an på flere faktorer hvordan folk kommer seg videre, men det kan være en god investering for den som har gjort det slutt å bruke 2-3 timer sammen i terapirommet for å bearbeide bruddet slik at den andre får en bedre forståelse for hva som har skjedd.

LES OGSÅ: Dette er høysesongen for samlivsburdd

- Være tydelig og ikke gi etter fordi du syns synd på han

Men å gå i terapi med eksen for at han skal komme seg videre er ikke et alternativ for mange. Du har kanskje kommet deg ut av et turbulent forhold eller din måte å komme deg videre på er rett og slett å ha så lite kontakt som mulig. Godtar han ikke at du kutter kontakt, er grensesetting løsningen ifølge ekspertene.

- Det er flere tiltak man kan ty til. Man kan som sagt søke profesjonell hjelp for en bedre avslutning eller man må sette klare grenser fra starten av, sier Tryti og utdyper:

- Man må først prøve å kommunisere med ord og formidle at nå må du slutte å ta kontakt. Nytter ikke det kommer man på et annet nivå når det kommer til grensesetting; å kommunisere om kommunikasjonen. Nå har jeg forklart deg at dette ikke nytter og nå bryter du grensene jeg har satt, så nå kommer jeg ikke til å svare deg på samme måte.

Men ofte vil ikke det holde heller og da kommer man til et tredje stadium forteller Tryti - et stadium en del kommer til:

- Kommer man til det siste trinnet er nøkkelen å sette grenser med ha. Dette går på adferdsprinsipper man kan bruke i mange settinger. I dette tilfellet vil handlingsgrenser være å ikke svare på telefon, slette meldinger, slette fra sosiale medier, og så videre. Alt man helt konkret kan gjøre med handling, sier Tryti og fortsetter:

- Også hvis vedkomne står utenfor huset ditt. Er han ikke truende, men bare gråter og prøver å få oppmerksomheten din, ikke stopp. Poenget er at all kontakt er belønnende. Og all kontakt kan gi feil signaler og vil mest sannsynlig feiltolkes slik at han fortsetter å ta kontakt i håp om at det fremdeles er en sjanse for at dere kan bli sammen igjen.

Også Søyland presiserer viktigheten med å holde grensene man setter fra starten av, og at man så fort som mulig kutter kontakt dersom det er det man ønsker for å komme seg videre.

LES OGSÅ: Dette er de vanligste årsakene til at det blir slutt

- Dersom dere ikke har barn og du ønsker å komme deg videre, selv om din eks gjerne vil «være en venn», kan det være et smart trekk å slette han fra Facebook, Snapchat, også videre. Selv om han på død og liv vil ha den kontakten vil han nok takke deg på lang sikt. Du vil nemlig kunne hjelpe ham å godta virkeligheten fortere, at det faktisk er slutt og at livet må gå videre, sier Søyland og presiserer:

- Det som er viktig er at du er tydelig og ikke gir etter fordi du syns synd på ham. Si heller hvorfor du mener at dere bør ha lite eller ingen kontakt. Eventuelt kan dere ta opp vennskapet på et senere tidspunkt når sorgprosessen er over.

- Så man må rett og slett være litt egoistisk?

- Egoistisk eller bare en livsnødvendighet for at dere begge skal kunne gå videre med egne liv. Faren om du er vag, snill og vinglende er at den andre får et større håp som kan føre til et «hekt» istedenfor å bli avhekta av det emosjonelle båndet dere har hatt. Du vil altså kunne forstyrre en sunn og naturlig sorgprosess.

- Det kan gå så langt at politianmeldelse er eneste utvei

Men i noen tilfeller går det så langt at verken kommunikasjon eller grensesetting er nok. Han hører verken på deg eller tar hintet når du ikke svarer på telefon eller meldinger og fortsetter å terrorisere deg og oppsøke deg. I slike tilfeller er det ifølge ekspertene kun en løsning.

- Vi hører dessverre om tilfeller hvor enten gutten eller jenta som har blitt forlatt rett og slett terroriserer eksen og tar det for langt. I noen tilfeller kan personen oppleves og oppføre seg så truende at politianmeldelse er den eneste utveien, forteller Tryti og legger til:

- Dette er selvsagt i noen få tilfeller hvor det går så at det er politisak, men det skjer, og opplever du det må du ikke nøle med å anmelde personen uansett hvor vondt det måtte gjøre.

LES OGSÅ: Samlivsbrudd er en viktig årsak til selvmord

Men terrorisering er ikke den eneste gangen man må gå lenger enn parterapirommet forteller Tryti. Det er nemlig ikke uvanlig at den som har blitt forlatt truer andre enn eksen sin, nemlig seg selv. Og til og med ta må man ikke bryte de allerede satte grensene, men heller ta saken videre.

- Noen kommer til det stadiet hvor de begynner å true med at de skal ta livet av seg eller skade seg, men til og med da må man ikke bryte grensene sine. Det er lov å ikke ønske å være sammen med et menneske lenger, og terrorisering, enten det er via meldinger eller stalking. 

- Hva gjør man i slike tilfeller da?

- Da må du fortelle vedkommende at han eller hun trenger å søke hjelp. Og skulle du være veldig redd for vedkommende sitt liv må du sende bekymringsmelding til familien slik at de kan følge opp. 

Med andre ord: Uansett hvor smertefullt det kan være å se eksen ha det vondt, er den eneste løsningen å sette klare grenser. Han vil nemlig komme seg videre fortere på den måten. 

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer