Førsteinntrykk:

Slik gir du det beste førsteinntrykket

Ny forskning viser at det er en tynn linje mellom interessant og dominant når man møter nye mennesker.

FØRSTEINNTRYKK: Mange tror feilaktig at de gjør et bedre førsteinntrykk hvis de lar den andre personen snakke mest.
FØRSTEINNTRYKK: Mange tror feilaktig at de gjør et bedre førsteinntrykk hvis de lar den andre personen snakke mest. Vis mer
Publisert

Vi ønsker vel alle å gjøre et godt førsteinntrykk på andre, enten du møter noen i jobbsammenheng, på fest eller på en første date.

Enten du skal på en første date eller et jobbintervju, kan førsteinntrykket ha stor betydning for hvordan du blir oppfattet og hva som skjer videre. Samtidig kan det være vanskelig å vite hvordan du kan gjøre et best mulig førsteinntrykk.

Skal du la den andre personen ta seg av mesteparten av pratingen, eller bør du snakke mer om deg selv? Er det lurt å dele personlige tanker, eller er det best å holde seg til nøytrale samtaleemner som nyheter og sport?

Hvor mye bør du egentlig snakke første gangen du treffer noen?

Ifølge studier finnes det en enkel strategi for å gjøre et best mulig førsteinntrykk.

VIKTIG FØRSTEINNTRYKK. Enten du skal på en første date eller et jobbintervju, kan førsteinntrykket ha stor betydning for hvordan du blir oppfattet og hva som skjer videre.
VIKTIG FØRSTEINNTRYKK. Enten du skal på en første date eller et jobbintervju, kan førsteinntrykket ha stor betydning for hvordan du blir oppfattet og hva som skjer videre. Vis mer

Snakk like mye som du lytter

Studier viser at de fleste av oss undervurderer våre egne samtaleegenskaper, og vi vet ikke helt hvordan vi skal få til en best mulig samtale med en fremmed.

Mange tror feilaktig at de vil gi andre et bedre førsteinntrykk hvis de lar den andre personen snakke mesteparten av tiden. Samtidig tror folk at de fremstår som mer interessante hvis de snakker mer om seg selv.

Sannheten er at du gir et best førsteinntrykk når du holder deg til emner som den andre personen er interessert i, men deler like mye som du lytter, skriver Psychology today.

I den bestselgende boken «How to Win Friends and Influence People», gir forfatteren Dale Carnegie følgende råd: Still spørsmål som den andre personen vil like å svare på. Oppmuntre dem til å snakke om seg selv og sine prestasjoner. Husk at personene du snakker med er hundre ganger mer interessert i seg selv, enn de er i deg.

Husk at hvis du snakker mer enn den andre kan du bli dømt som egoistisk og selvsentrert, mens hvis du snakker for lite kan du bli oppfattet som kjedelig og reservert.

Det beste er altså å passe på at du og den du prater med snakker omtrent like mye.

Vis interesse

Hvis personen du snakker med for eksempel ønsker å snakke om fotball, la dem dele sine fotballhistorier. Men du bør også dele dine fotballopplevelser, selv om det kanskje ikke er din favoritthobby.

Du kan for eksempel fortelle om den eneste gangen du så en fotballkamp, eller om noen du kjenner som har opplevd noe spesielt under en fotballkamp.

Du kan også uttrykke at du ikke liker fotball så godt, men snu det til noe positivt. «Det er imponerende at du klarer å heie på favorittlaget ditt i både motgang og medgang, det hadde ikke jeg klart».

Kort oppsummert er du ansvarlig for halvparten av samtalen.

GJØR ET GODT INNTRYKK: - Det er verdens største klisjé, men å være seg selv er alltid en start, sier eksperten.
GJØR ET GODT INNTRYKK: - Det er verdens største klisjé, men å være seg selv er alltid en start, sier eksperten. Vis mer

Det enkle er ofte det beste

For å gjøre et godt førsteinntrykk, er det enkle ofte det beste.

- Vær ren og pen og velg et fint antrekk. Det handler ikke om å ha en viss stil eller et visst antrekk. Det handler om at du må representere den du er på en god måte, med det antrekket du har på deg. Når du gjør en innsats før møtet, vil det gi en god start og det beste utgangspunktet.

Det sier Ane Hagen, som er matchmaker og datingrådgiver, til KK.

At det enkle ofte er det beste, støttes av sexolog og parterapeut Tone Haldorsen.

- Hva er ditt best tips for å gjøre et godt førsteinntrykk, for eksempel på date?

- Det er verdens største klisjé, men å være seg selv er alltid en start. Hvis du føler at du må gjøre et inntrykk på noen ved å være en annen enn den du er, bør du revurdere den personen som partner, sier Haldorsen til KK.

Snakk om temaer du liker på date

Ifølge Haldorsen er det best å snakke om emner du liker og kan en del om. Hvis den andre ikke liker emnene eller kan mye om dem, er det slik livet kommer til å se ut fremover om dere blir kjærester.

Dere merker lett om praten flyter fint, og om dere møtes i emner som er viktige for dere.

Men ikke ta forhastede konklusjoner basert på førsteinntrykket.

- Jeg tenker førsteinntrykket har mindre å si, og at man må ta seg tid til å bli kjent. Om førsteinntrykket er negativt, kan det være nerver som spiller inn, og at man kanskje ikke er så åpen og snakkesalig som man normalt er. Det er først på andre eller tredje date at man virkelig kan se om praten flyter lett og om interessene deres matcher, forklarer sexologen.

I alle samtaler er det viktig å gi og ta, og det er veldig viktig å lytte til den andres synspunkter, være nysgjerrige på hverandre, og tørre å svare ærlig på spørsmål.

- Dating kan føles vanskelig, men de fleste må innom flere personer før de finner en de matcher godt med, sier Haldorsen.

VÆR ÅPEN: - Vi er alt for redde til å snakke om hva vi føler og tenker, og det hindrer oss i å skape de relasjonene vi ønsker oss, sier datingrådgiveren.
VÆR ÅPEN: - Vi er alt for redde til å snakke om hva vi føler og tenker, og det hindrer oss i å skape de relasjonene vi ønsker oss, sier datingrådgiveren. Vis mer

3 tips for en vellykket date

Hagen kommer med tre gode tips for å få en vellykket første date:

1. Ha fokus på den andre

- Den største feilen mange gjør i dag er å ha fokus på hva de kan få, ikke hva de kan tilby. Når du er på en date er det veldig viktig at du representerer deg selv på en god måte, men fokuset bør være på den andre personen, råder Hagen.

Din oppgave på daten er å få den andre personen til å føle seg vel. Har du det fokuset, og den andre har det samme fokuset, blir det en hyggelig date uansett utfall.

2. Vis ekte nysgjerrighet

- Det er få ting som gir oss en bedre følelse enn når vi føler at noen er genuint interessert i oss. At de lytter til det vi sier, kommer med oppfølgingspørsmål og virkelig ønsker å bli kjent med oss. Vær den personen når du er på en date, råder Hagen.

Vær genuint interessert og dropp standarspørsmål som "hva jobber du med?" "hvor bor du?" og lignende. Dette skal du ha fått informasjon om før daten. Daten er for å lære mer om hvem personen er i hverdagen. Hvordan leves livet? Hva savner personen som du kan bidra med?

3. Vær ærlig om hva du føler og tenker

- Vi er alt for redde til å snakke om hva vi føler og tenker, og det hindrer oss i å skape de relasjonene vi ønsker oss. Vi bør bli flinkere til å takle kritikk og den eneste måten vi kan bli bedre på det er å tørre å være mer ærlig, råder Hagen.

Snakk derfor om det du føler og tenker under daten, ikke etterpå.

- Ta samtalen om hva dere føler og ønsker før dere går fra hverandre. Vet du ikke hva du føler, så sier du det. Be om tid til å analysere litt og kjenne på ting, sier hun.

Hvis du kjenner du med en gang at dette kun vil være vennskapelig, så bør du si det og fortelle hvorfor. Hva savner du?

Be også om en like ærlig tilbakemelding, for at du skal kunne vokse og lære noe også.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet
Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer