Forhold:

Slik gjenkjenner du «gaslighting»

Og 5 tips for å komme deg unna.

LURER DEG: - En samlende beskrivelse som flere gir, er at han «fucket» med hodet deres, forklarer ekspert. FOTO: NTB
LURER DEG: - En samlende beskrivelse som flere gir, er at han «fucket» med hodet deres, forklarer ekspert. FOTO: NTB Vis mer
Publisert

Har du noen gang tvilt på dine egne minner, din egen hukommelse og din egen vurderingsevne? Vi har nok alle opplevd å huske hendelser og fakta som viser seg å ikke stemme. For eksempel at du var helt sikker på at du la mobilen på kjøkkenbenken, men etter flere minutter med febrilsk leting innser du at du holder den i hånda. Eller at du var helt sikker på at du låste ytterdøren, men når du kommer hjem er den ulåst selv om ingen andre har vært der.

Slike hendelser kan kalles en menneskelig svakhet, og dessverre er det noen som prøver å utnytte denne svakheten hos andre til sin egen fordel. De prøver bevisst å få deg til å betvile deg selv, til å få deg til å tro at du er gal eller til å stille spørsmål ved hva du tror har skjedd. En slik manipulasjonsstrategi kan gjøre deg svært forvirret og usikker.

Se for deg at kjæresten sier noe sårende om deg i en diskusjon, men når du senere tar det opp med han så nekter han for å ha sagt det. «Jeg ville aldri ha sagt noe slik om deg», og et frø av tvil blir plantet.

Kanskje du husker feil?

En slik manipulering kalles gaslighting, og er en form for mishandling. Gaslighting er et sett med manipulerende taktikker som består av bedrag, skremsel, kritikk, dømming, mobbing og tilbakeholdelse. Hvis du tviler på det som blir sagt vil kjæresten din gjerne si at du lyver, overdriver eller er for følsom, og du begynner å lure på om det stemmer.

FREMSTÅR IMPONERENDE: Ofte fremstår personen som imponerende i måten de er på, eller snakker som om du er verdens mest imponerende menneske for å få deg til å smelte, bli emosjonell og glemme å vurdere. Motivet kan for eksempel være å få makt eller penger. FOTO: NTB
FREMSTÅR IMPONERENDE: Ofte fremstår personen som imponerende i måten de er på, eller snakker som om du er verdens mest imponerende menneske for å få deg til å smelte, bli emosjonell og glemme å vurdere. Motivet kan for eksempel være å få makt eller penger. FOTO: NTB Vis mer

Slik gjenkjenner du «gaslighting»

Begrepet stammer fra filmen «Gasslys» fra 1944. En ung, sårbar sanger gifter seg med en attraktiv, karismatisk, mystisk eldre mann. Kona opplever en rekke uforklarlige hendelser som får hennes mann til å hevde at hun er gal. Det viser seg senere at det er han som står bak disse hendelsene. Han omorganiserer hjemme, beskylder henne for å flytte på ting uten å huske det, og manipulerer gassen i lysene i huset slik at de blir svake. Målet hans er å manipulere henne og overta arven og formuen hennes.

Hvordan kan vi gjenkjenne en slik manipulasjon?

- Enkelt sagt handler det om at man blir behandlet på en helt urimelig eller «umulig» måte. Det vanskelige er at det ikke er enkelt i det hele tatt, fordi det skjer gradvis og subtilt, og fordi det er så taktisk og strategisk fra den andres side.

Det sier Anja Bredal, som er forsker ved NOVA, seksjon for forskning om Barndom, familie og barnevern, ved Oslomet – storbyuniversitetet til KK.

I deres intervju med kvinner som har vært utsatt for vold fra en mannlig partner, er det flere som beskriver dette volds- og kontrollregimet.

- En samlende beskrivelse som flere gir, er at han «fucket» med hodet deres. De har gjerne en følelse av at noe er galt allerede i starten, men han er jo også grei i perioder, og etter hvert klarer han å snu opp ned på hva som er rimelig og urimelig, virkelig og uvirkelig, forklarer Bredal.

Hennes råd er å stole på egen magefølelse så tidlig som mulig. Ofte vil man reagere mest i starten før man gradvis er blitt preget av disse taktikkene. Dersom det har gått tid, vil det kanskje være nødvendig å trekke inn andres vurdering. Altså fortelle til en annen hvordan man blir behandlet.

- Problemet er jo at man på det tidspunktet ofte er blitt isolert eller har isolert seg selv, og at man er så nedbrutt og preget av utøvers virkelighetsforståelse og kontroll, at man skammer seg for å fortelle til andre, sier hun.

MANIPULASJON: Gaslighting er et sett med manipulerende taktikker som består av bedrag, skremsel, kritikk, dømming, mobbing og tilbakeholdelse. FOTO: NTB
MANIPULASJON: Gaslighting er et sett med manipulerende taktikker som består av bedrag, skremsel, kritikk, dømming, mobbing og tilbakeholdelse. FOTO: NTB Vis mer

Spiller på dine svakheter

- De som opplever å bli utsatt for «gaslighting», kan bli forvirret og lure på om det er dem selv eller den andre det er noe galt med, sier psykolog og advokat Grethe Nordhelle til KK.

Slike forhold kan være veldig skadelige, og det er ikke hvem som helst som blir værende i slike forhold over tid.

- Personer som manipulerer andre på den måten spiller på svakheter som savn, lengsler og behov som den andre personen har. De bruker mye tid på å presentere noe som ikke er virkeligheten, forklarer hun.

Ofte fremstår personen som imponerende i måten de er på, eller snakker som om du er verdens mest imponerende menneske for å få deg til å smelte, bli emosjonell og glemme å vurdere. Motivet kan for eksempel være å få makt eller penger.

- Det er mange som er så smidige og som kan trykke på de riktige knappene, og noen er et lett bytte for eksempel fordi de er ensomme eller nylig har kommet ut av et langt forhold. De velger seg ofte ut noen som er i en sårbar situasjon. Hvis du lurer på om noe er for godt til å være sant, så sier jeg ja, det er det dessverre for ofte, sier Nordhelle.

Brems ned og tenk

Hvis du møter en person som du er usikker på, eller er i tvil om kjæresten din manipulerer deg, bør du la noen andre vurdere. Noen som ikke er full av følelser.

- Ikke ta alt for god fisk. Hvis du er hodestups forelsket og ikke vurderer eller er kritisk til noe, kan det få langvarige konsekvenser. Brems litt, ikke gå så fort frem, tenk og vurder om det er virkeligheten eller noe falskt, rådet hun.

- Er det mulig å komme ut av et slikt forhold?

- Ja, det er er klart at det er mulig å komme bort, men da må du våkne opp. For noen går det raskt, mens for andre tar det lang tid. Noen opplever også at den andre skrur på sjarmen, begynner med trusler eller gir dem dårlig samvittighet hvis de sier at de vil gå, forklarer hun.

Da er det viktig å fylle livet sitt med annet og andre. Hvis du havnet i dette forholdet fordi du var ensom, er det viktig å skaffe egne venner og stå på egne bein for å komme deg bort.

TEGN PÅ MISHANDLING: Typiske tegn på at noen utsettes for manipulasjon eller annen mishandling kan være tap av tiltakslyst, de blir mer likegyldige og trøstespiser og kan trekke seg unna sosial kontakt med andre. FOTO: NTB
TEGN PÅ MISHANDLING: Typiske tegn på at noen utsettes for manipulasjon eller annen mishandling kan være tap av tiltakslyst, de blir mer likegyldige og trøstespiser og kan trekke seg unna sosial kontakt med andre. FOTO: NTB Vis mer

Slik kommer du deg bort

- Det viktigste er å søke hjelp, fortelle noen, enten det er en venninne, fastlege, et krisesenter eller VO-linjen. Helst til noen du vet vil tåle og forstå. Mange vet ikke at krisesentrene har samtaletilbud også for de som ikke bor der, sier Bredal.

Å komme seg bort fysisk betyr ikke at kontrollen og volden stopper. For noen eskalerer den. Dersom utøver er farlig, er det viktig å legge en plan sammen med støttespillere. Har man felles barn må man være forberedt på at han kan skape problemer ved å mobilisere barnevern og rettsapparat. Det er viktig å dokumentere det han gjør.

- Omgivelsenes reaksjoner er viktig. I vårt samfunn assosieres familievold ofte med bestemte grupper, enten man tenker det skjer mest i innvandrerfamilier, eller med «ressurssvake» kvinner som ikke «klarer» å bryte ut. Flere av kvinnene i vår studie har slitt med å forstå at de som ressurssterke kvinner, med høy utdanning og likestillingsidealer, kan ha vært med på det de har opplevd, sier hun.

Mange klandrer seg selv og føler at andre fordømmer dem for ikke å «bare gå».

- Til deg som har en venninne som lever i et usunt eller voldelig forhold: Vær der for henne og styrk henne, uten å fordømme henne. Vis henne at hun er verdt noe for deg og andre. Vær tålmodig, råder Bredal.

Tegn på overgrep

Det er ikke alltid like lett å se selv at man blir utsatt for overgrep eller manipulasjon. Da kan det være greit å være obs på noen tegn:

- Hvis du føler deg forvirret, kraftløs eller tom i forhold til et menneske du har tett innpå seg, bør du stille deg følgende spørsmål: Er du redd vedkommende? Er du sint mye av tiden? Føler du at vedkommende har overtaket på deg? Føler du skyld eller at du gjør alt galt? Forakter du deg selv? Er du usikker? Føler du deg fanget?

Det sier par- og familieterapeut Petra Westad til KK.

Svarer du ja på flere av disse spørsmålene, bør du se nærmere på egenskapene partneren har.

- De som er utsatt for dette i dagliglivet kan være triste og nedfor mye av tiden, fordi de får for lite anerkjennelse og mye kritikk, forklarer Westad.

Typiske tegn på at noen utsettes for manipulasjon eller andre mishandling er:

  • Kan miste tiltakslyst, bli mer likegyldige og trøstespise.
  • Kan trekke seg unna sosial kontakt med andre.
  • Blir mer usikre, dårlig søvn og dårligere konsentrasjonsevne.
  • Selvbebreidelser og følelse av mindreverd og utilstrekkelighet.
  • Begynne å tenke på å ta sitt eget liv.

Sliter du med tunge tanker? Trenger du noen å snakke med? Ta kontakt med: Kirkens SOS 22 40 00 40 eller Mental Helses hjelpetelefon 116 123. Begge disse telefonene er døgnåpne. Ved akutt fare for liv og helse: Ring 113.

- Våkn opp!

- Hvordan kan man komme seg ut av et manipulerende forhold?

- Det handler om å våkne opp og sette ord på at du har en partner med psykopatiske trekk. Hva kan du gjøre med denne situasjonen? Du må ta fatt i deg selv og det er her forandringen kan begynne, sier Westad.

Det kan også være lurt å lære seg typiske kjennetegn på psykopati.

- Tror du at partneren din kan forandre seg? Erfaring tilsier at det er små sjanser for det, da denne personen som regel ikke kan se at det er han som er vanskelig, sier hun.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer