Forhold:

Slik gjenkjenner du «gaslighting»

Og 5 tips for å komme deg unna.

FORHOLD: - En samlende beskrivelse som flere gir, er at han «fucket» med hodet deres, forklarer ekspert. FOTO: NTB
FORHOLD: - En samlende beskrivelse som flere gir, er at han «fucket» med hodet deres, forklarer ekspert. FOTO: NTB Vis mer
Publisert

Har du noen gang tvilt på dine egne minner, din egen hukommelse og din egen vurderingsevne? Vi har nok alle opplevd å huske hendelser og fakta som viser seg å ikke stemme. For eksempel at du var helt sikker på at du la mobilen på kjøkkenbenken, men etter flere minutter med febrilsk leting innser du at du holder den i hånda. Eller at du var helt sikker på at du låste ytterdøren, men når du kommer hjem er den ulåst selv om ingen andre har vært der.

Slike hendelser kan kalles en menneskelig svakhet, og dessverre er det noen som prøver å utnytte denne svakheten hos andre til sin egen fordel. De prøver bevisst å få deg til å betvile deg selv, til å få deg til å tro at du er gal eller til å stille spørsmål ved hva du tror har skjedd. En slik manipulasjonsstrategi kan gjøre deg svært forvirret og usikker.

Se for deg at kjæresten sier noe sårende om deg i en diskusjon, men når du senere tar det opp med han så nekter han for å ha sagt det. «Jeg ville aldri ha sagt noe slik om deg», og et frø av tvil blir plantet.

Kanskje du husker feil?

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.