Utroskap

Slik har dere sex igjen etter at han har vært utro

- Det kan hende at sexlivet ikke er det første som blir reparert etter utroskap.

SEX ETTER UTROSKAP: Ifølge ekspertene er det fullt mulig å ha sex igjen etter utroskap, det bare ikke nødvendigvis det første som blir fikset i forholdet.  Foto: Shutterstock / Markevich Maria
SEX ETTER UTROSKAP: Ifølge ekspertene er det fullt mulig å ha sex igjen etter utroskap, det bare ikke nødvendigvis det første som blir fikset i forholdet. Foto: Shutterstock / Markevich Maria Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

De fleste av oss kan si oss enige om at utroskap er et av de største og mest utilgivelige svikene som kan oppleves. Man kan ikke gå videre etter et utroskap. Men svaret er ikke så enkelt dessverre.

Ja, utroskap er et svik de fleste mener ikke kan tilgis, men det er før de opplever det selv og innser at det er langt mer komplisert enn som som så. For det er mye som står på spill; ikke bare for den som er utro, men også for den som har opplevd utroskapet, og man velger derfor å tilgi og prøve igjen. Og ja, det er faktisk mulig ifølge ekspertene.

Med andre ord: Man må lære seg å elske igjen, ikke bare følelsesmessig, men også i sengen - for det er ikke til å legge skjul på at fysisk nærhet noe av det viktigste i et forhold. Men hvordan gjør man det? Hvordan klarer man å ha sex med han igjen etter at han har hatt sex med en annen? Ifølge ekspertene er også det mulig, men det er langt fra en lett prossess.

- For de fleste som har opplevd utroskap i et forhold, vil sexlivet logisk nok bli påvirket. Men det er mulig å få et godt sexliv igjen, det krever bare som regel litt mer tid og at man jobber hardt med både med sine egne følelser og reaksjoner og med relasjonen til partneren sin, forteller Rikke Pristed, autorisert psykolog og spesialist i sexologisk rådgiving, til KK.no.

LES OGSÅ: - Det er liksom «naturlig» at en mann er utro

- Kan være en måte å bearbeide følelser på

Hun forteller at det er veldig forskjellig fra par til par og fra person til person hvordan man reagerer, men at det for de fleste er snakk om veldig mange - og ofte forskjellige - følelser på en gang. 

- For en del par jeg har snakket med kommer det en periode, etter at det første sjokket er overstått, hvor man dyrker masse sex med sin partner. Dette kan skyldes en oppblomstring av følelser, at man plutselig blir bevisst at man faktisk ikke ønsker å miste forholdet, sier Pristed og legger til:

- Det kan også være en måte å bearbeide følelser på når ord ikke strekker til. Men for de fleste følges denne «gode» perioden av en vanskeligere periode med kompliserte og såre følelser av usikkerhet, svik, sorg og vrede, og dette kan påvirke seksualiteten negativt.

Noen må derfor starte helt forfra og gjenoppbygge tillit og trygghet i forholdet først, før det gir mening å være fysisk intime igjen, forteller Pristed. Det er også mange ting som spiller inn for hvor fort man er intime igjen, som for eksempel hvem man har været utro med, hvor lenge, hvordan og hvorfor.  

LES OGSÅ: De merkeligste stedene folk er utro 

SEX ETTER UTROSKAP: Ifølge ekspertene er det mange kompliserte følelser med i spillet når man skal ha sex igjen etter et utroskap. Foto: Shutterstock / Dmitry Sheremeta
SEX ETTER UTROSKAP: Ifølge ekspertene er det mange kompliserte følelser med i spillet når man skal ha sex igjen etter et utroskap. Foto: Shutterstock / Dmitry Sheremeta Vis mer

- Man går med en sårbar sko og en sexy sko, og det er kjempe komplisert 

Pristed får støtte fra sexolog og gestaltterapeut Bianca Schmidt, som også forteller at det er mange kompliserte følelser med i spillet når man skal ha sex igjen etter et utroskap.

Fra et kvinnelig perspektiv vil det være snakk om både usikkerhet og lysten om å overbevise partneren om at «det er egentlig eg du vil ha».

- Det er flere ting som kan skje samtidig. En ting er at man kan være utrolig sint på partneren sin, men siden man ønsker å fortsette forholdet, er man også utrolig redd for å miste han. Og her kommer det typiske kvinnelige inn, det å være redd for å ikke være bra nok. Det gjør at det å ha sex etter et utroskap kan sette i gang veldig mange konfliktfylte følelser, forklarer Schmidt.

Hun forteller at noen får mer av noen følelser, mindre av andre, mens noen får alle på en gang, noe som kan oppleves ganske vanskelig og forvirrende.

- Det ene kan være at man ikke føler tillit. At alt føles nytt igjen, noe som kan oppleves veldig sårbart og vanskelig, og gjør det å sette i gang igjen med sex til en sårbar prosess. I slike tilfeller må man trå forsiktig og vise hensyn og ikke minst, på lik linje som man våger å sette grenser må man også våge å sleppe seg løs igjen. Fordi hvis man skal elske, og da snakker jeg ikke bare om sex, men elske med partneren sin med følelser, da handler det om å ha tillit til at man er i varetatt i det møtet og nærheten, sier Schmidt og fortsetter:

- Andre kan derimot bli innmari trigget: Er jeg bra nok? Og noen ganger, når partneren har vært utro, opplever de sterkere sexlyst. Det er nesten så de får lyst til å bevise at de er bra i senga. De utfordrer seg selv, strekker seg selv i forholdt til å virkelig vise at jeg er best. Men også det kan være kjempe forvirrende: Her er jeg så forbanna på partneren min, men samtidig, når kvelden kommer, så har jeg bare så lyst på han.

LES OGSÅ: Derfor klarer de å lyve om utroskap 

- Hva med når man får begge følelsene på en gang? Både usikkerheten og lysten?

- Ja, rett under overflaten, rett under lysten til å bevise at du er best, så ligger sårbarheten. Man får flere følelser på en gang, slik at man dras i to retninger. På den ene siden har du virkelig lyst til å vise han at du er attraktiv, mens på den andre siden lurer du på om du er bra nok, kommer han til å dra fra deg, gjør det igjen, og så videre. Man går man med en sårbar sko og en sexy sko og det er kjempe komplisert for følelseslivet, sier Schmidt og legger til:

- Det er noe man må lære å balansere. Det handler virkelig om å forsøke å ta vare på seg selv og godta at følelseslivet og sexlivet vil være litt komplisert og litt på prøve i en uviss periode.  

SEXLIVET ER IKKE DØDT: Bianca Schmidt forteller at sexlivet ikke nødvendigvis er dødt, men at man må se forhold og sexliv som en og samme ting, og at forholdet må stabiliseres før sexen faller på plass. Foto: Privat
SEXLIVET ER IKKE DØDT: Bianca Schmidt forteller at sexlivet ikke nødvendigvis er dødt, men at man må se forhold og sexliv som en og samme ting, og at forholdet må stabiliseres før sexen faller på plass. Foto: Privat Vis mer

- Det er absolutt mulig å ha et godt sexliv etter utroskap 

Men det er ikke bare det at vi kvinner lettere føler oss sårbare og har lettere for å ha blandete følelser som gjør det vanskelig å ha sex igjen etter utroskap. Vi har i tillegg et langt mer avansert tenningsmønster enn menn, som er med på å «blokkere» lystene våre, forteller Schmidt.

- Det er det absolutt mulig å ha et godt sexliv igjen etter utroskap, men her er den spesielt viktig å tenke på en ting: Det er veldig ofte at man skiller forhold og sexliv, at det er to separate entiteter, men det er det ikke! Så spørsmålet vil heller være: Er det mulig å få et godt forhold igjen? For et godt forhold er næringen til et godt sexliv. Og det er fullt mulig, sier Schmidt og forklarer:

- Det som kan skje etter utroskap, etter sjokket et utroskap skaper, er at man blir ristet på en måte. Man blir helt satt ut og forvirret, men i all denne forvirringen er det som om det åpner seg en mulig til å nærmer seg partner på en ny måte. Snakke på en ny måte, med en ny grad av ærlighet. For plutselig så er det man har holdt under lokk fordi man var redd for å såre, kommet opp og man må sakke om det. Noen par finner på den måten frem til en dypere form for ærlighet og en bedre form for å kommunisere på en direkte og god måte etter et utroskap. 

- Men hvordan går man frem dersom man ønsker å ha sex, men klarer ikke å finne lysten?

For at en kvinne skal tennes er det ofte viktig at det er en riktig stemning og følelse til stede

- Det vil som sagt handle om hvordan forholdet deres er. Vi kvinner og menn har typiske tenningsmønstre. Og det typiske tenningsmønstre for kvinner er at det er mer flyktig enn mannens. For at en kvinne skal tennes er det ofte viktig at det er en riktig stemning og følelse til stede. En romantisk følelse av kontakt med kjæresten og ikke minst tillit og at man er trygg og ivaretatt, forteller Schmidt og fortsetter:

- Og de siste delene: tillit, trygghet og ivaretakelse er nettopp det som er blitt rokket med. Så det kan hende at sexlivet ikke er det første som blir reparert etter utroskap. Det kan hende at en del andre brikker på på plass først. At både relasjon og følelsen av tillit må på plass før du klarer ha sex igjen.

LES OGSÅ: Hvordan komme over utroskap?

Med andre ord det er ikke uvanlig at det tar litt tid før man klarer å ha sex igjen?

Det er ikke uvanlig at det tar tid. Men her må du balansere alle følelsene du har inne i deg og høre på kroppen. Ta deg selv på alvor. Og ikke minst kommunisere med mannen at du trenger tid på at føle deg trygg igjen. For for en mann, som har et mye «letter» og visuelt tenningsmønster, er det kanskje litt vanskelig å forstå at for eksempel tillit er viktig for oss kvinner for å ha god sex.

Ikke uvanlig at kvinnen holder fast ved utroskapet

Men i tillegg til å få følelsene sine på stell før man har sex igjen, forteller Schmidt at nøkkelen til å få forholdet på plass - som også er nøkkelen til å få sexlivet på beina igjen - er å ikke bli sittende fast i utroskapen, noe mange kvinner gjør. 

- Vi kvinner husker hva en fyr sa galt for 14 krangler siden og tar det opp igjen. Og når det da gjelder utroskap er det ikke uvanlig at kvinnen holder fast ved utroskapet og bruker det mot han så han aldri har en sjans til å «ordne opp». Men det å elske noen og det å våge et forhold handler om å kaste seg ut i det uforutsigbare og sårbare, sier Schmidt og understreker:

- Så hvis man virkelig skal prøve igjen: Ja, det er gret å være såret en stund, ja det er greit å ikke føle seg trygg en stund, men på et eller annet tidspunkt er du nødt til å gi slipp på hendelsene og våge tillit og våge å stå men rene kort igjen. Hvis ikke vil du alltid være den bitre partneren, og da kan det fort gå samme vei igjen.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer