Fant kjærligheten på TV:

Slik har Love Island-paret fått kjærligheten til å vare

-Viktig å ikke tenke at problemer er noe man ikke skal ha, råder parterapeut.

FORHOLD: Morten Dalhaug og Andrea Sveinsdottir møtte hverandre på Norges første Love Island-sesong. Tre år senere er de forlovet. Foto: @andreasveinsdottir
FORHOLD: Morten Dalhaug og Andrea Sveinsdottir møtte hverandre på Norges første Love Island-sesong. Tre år senere er de forlovet. Foto: @andreasveinsdottir Vis mer
Publisert

Oppdag mer mote, livsstil og historier fra virkeligheten på KK.no

Hvordan får man et forhold til å vare egentlig? Hvordan jobber man seg gjennom utfordringer - og hvor mye skal man orke å holde ut? Det er ikke til å stikke under stol at pandemien særlig har bydd på nye utfordringer for mange par. Både da vi gikk inn i lockdown, og nå når vi er ute.

Vi har pratet med både et par og en parterapeut om nøkkelen til varige forhold. De svarer på hvordan kommunisere bedre, pleie av forholdet i hverdagen og hvorfor avstand også er bra.

- Vi liker hverandres ulikheter

Morten Dalhaug og Andrea Sveinsdottir møtte hverandre på den første norske sesongen reality-programmet Love Island. Det tok ikke lang tid før kjærligheten blomstret - og etter noen uker gikk de av med seieren.

Nå har de akkurat forlovet seg, etter tre år sammen. At de kjenner hverandre inn og ut, trekker de frem som noe av det viktigste for at de fungerer så bra som par.

- Vi var jo sammen 24/7 i seks uker så vi ble litt ekstra godt kjent der inne. Det ble litt som å date et halvt år under vanlige omstendigheter, kanskje? forklarer Sveinsdottir til KK.

- Vi fikk sett mange av hverandres negative og positive sider. Det var ikke noe sjokk å komme hjem. Jeg fikk aldri en «oi, er hun sånn» etter Love Island, forteller Dalhaug og legger til at de nok ble bedre kjent enn det mange tror.

BRYLLUPSPLANER: Etter tre år sammen, har paret begynt å planlegge sitt eget bryllup. Foto: @mortendalhaug
BRYLLUPSPLANER: Etter tre år sammen, har paret begynt å planlegge sitt eget bryllup. Foto: @mortendalhaug Vis mer

Under innspillingen var de sammen store deler av dagen og fikk tidlig sett hverandre i mange forskjellige situasjoner. Både gode og dårlige. Dalhaug forklarer at de i dag er flinke til å sette pris på hverandre sine positive sider, som at Sveinsdottir er rettferdig og omsorgsfull og at Dalhaug er tålmodig og trygg. Men like viktig er det at de liker hverandres ulikheter.

- Vi klarer å være oss selv rundt hverandre og så er vi veldig uhøytidelige, sier Dalhaug.

- Og så har vi det veldig, veldig morsomt sammen og det tror jeg er skikkelig viktig! Morten er virkelig min aller beste venn, og jeg har aldri noen gang vært så komfortabel og trygg rundt et annet menneske, forteller Sveinsdottir.

- Vi er blitt flinkere til å krangle

Det er derimot, naturlig nok, noen av disse ulikhetene som har bydd mest på utfordringer. For eksempel, er de som natt og dag når det gjelder både stress og rydding i hjemmet.

- Der det synes best at vi er ulike, er definitivt når det kommer til stressnivå. Jeg er en superstressa person og Morten er det jeg liker å kalle lat - eventuelt rolig! sier Sveinsdottir.

- Jeg er også veldig opptatt av å ha det ryddig og fungerer ikke med masse rot rundt meg. Jeg gjør alltid klart ting i god tid, er ute i god tid… Mens han er ikke så nøye på hvordan det ser ut, gjør alt i siste liten og er kronisk for sent ute.

ULIKHETER: Paret innrømmer at det er ulikhetene som byr på flest utfordringer - men sier de har blitt flinkere til å krangle. Foto: @andreasveinsdottir
ULIKHETER: Paret innrømmer at det er ulikhetene som byr på flest utfordringer - men sier de har blitt flinkere til å krangle. Foto: @andreasveinsdottir Vis mer

Dalhaug innrømmer at det er dette er noe de gjerne kræsjer i innimellom. Sveinsdottir kaller det et evigvarende problem, men legger til at hun samtidig synes det har blitt litt bedre det siste året. Dalhaug tror også de har blitt flinkere til å krangle.

- Vi bjeffer litt på hverandre innimellom, men vi er flinke til å ta ting ved roten og ta det der og da. Og så sjekker vi at begge har det bra etterpå. Det var vi ikke så gode på da vi kranglet i starten, sier han.

For et par år siden, gikk de derimot gjennom en lengre, tung periode. Begge hadde det tungt, og hadde derfor vanskelig for å bidra til å bygge den andre opp.

- Jeg husker jeg tenkte at nå er det briste eller bære her. Enten kommer vi sterkere ut av dette sammen eller så går det til helvete, for sånn det er nå kan vi ikke ha det «for alltid», forteller Sveinsdottir.

TRYGGHET: Dalhaug og Sveinsdottir trekker frem det faktum at de kjenner hverandre veldig godt som en viktig faktor. Foto: @mortendalhaug
TRYGGHET: Dalhaug og Sveinsdottir trekker frem det faktum at de kjenner hverandre veldig godt som en viktig faktor. Foto: @mortendalhaug Vis mer

-Silent treatment funker dårlig

Dalhaug trekker i tillegg frem usikkerheter mellom dem i parforholdet. Med tiden har de lært at det er best å snakke om det med én gang.

- Andrea har gått i panic mode ved et par anledninger. Hun har vært redd for at jeg skal «stikke» og begynt å se på leiligheter på Finn, forteller Dalhaug.

Derimot er det sjeldent grunnet sjalusi, noe de kan fortelle at de sliter lite med. For Sveinsdottir har det vært overraskende.

- Jeg var sikker på at jeg kom til å bli en skikkelig sjalu kjæreste før jeg fikk meg kjæreste, men nei. Det har nok mye å gjøre med at vi er veldig trygge på hvor vi har hverandre og det er mye tillit. Da er det ikke så mye å være redd for.

Dalhaug kan si seg enig i at trygghet og tillit er nøkkelen for å motvirke sjalusi.

- Nei, jeg vet jo hun synes Tobias Santelmann er kjekk!, ler han.

GODT SELSKAP: Sveinsdottir forteller at de er bestevenner og har det veldig, veldig gøy sammen. Foto: @andreasveinsdottir
GODT SELSKAP: Sveinsdottir forteller at de er bestevenner og har det veldig, veldig gøy sammen. Foto: @andreasveinsdottir Vis mer

Og nettopp åpenhet trekker han frem som spesielt viktig. Uansett hva utfordringen eller konflikten er, må man tørre å snakke om det.

- Jeg har lært at det er lurt å snakke om det. Silent treatment funker dårlig. Det er fristende, men det er bedre å rive av plasteret og få det unnagjort, sier han.

- Vi prøver å ha mobilfrie kvelder

Da koronapandemien kom og snudde hverdagen på hodet, var det naturlig nok mange som møtte på nye utfordringer også i forholdet.

Dalhaug og Sveinsdottir gikk rett inn i et avstandsforhold etter Love Island-oppholdet, ettersom Dalhaug bodde i Lindesnes og Sveinsdottir i Oslo. Det var de forberedte på å takle, selv om de forventet at det kom til å bli utfordrende.

Da lockdown slo til, bodde de allerede sammen - og jobbet sammen hjemme. Å skulle tilbringe såpass mye tid sammen var de kanskje ikke like forberedte på, men de mener likevel at det fikk få negative konsekvenser for forholdet.

- Vi var jo, i motsetning til mange, vant med å være ekstremt mye sammen. I tillegg flyttet vi fra Kristiansand til Oslo under pandemien, så vi fikk liksom en fresh start, sier Sveinsdottir.

- Da vi kom til Oslo og alt var stengt, ble vi nok litt flinkere til å gjøre koselige ting som å ta med frokost opp i St. Hanshaugen-parken, lage middag og spise den ved spisebordet i stede for foran tv-en, spille spill, gå litt mer varierte turer og sånne ting.

EGENTID: Dalhaug og Sveinsdottir prioriterer pleie av forholdet i hverdagen - gjerne med mobilen avslått. Foto: @andreasveinsdottir
EGENTID: Dalhaug og Sveinsdottir prioriterer pleie av forholdet i hverdagen - gjerne med mobilen avslått. Foto: @andreasveinsdottir Vis mer

Lockdown-hverdagen satte altså sine positive spor. De forteller at de har tatt med seg noe av det fine fra tiden i lockdown, og at begge forsøker å holde liv i disse rutinene.

- Vi har tatt med oss noe av det fra koronatiden faktisk. Vi prøver å ha en ekstra koselig middag med dekt bord, masse levende lys, en koselig spilleliste og mobilfri to-tre ganger i måneden, forteller Sveinsdottir.

Dalhaug forteller at de tar seg mer tid til å gjøre ting som et par nå, som å gå ut å spise mer og planlegge ferietur.

- Man er jo kanskje litt på jobb hele tiden i dette yrket, så vi er dårlig på å koble av begge to samtidig. Det skal vi bli bedre på, forklarer han.

Samtidig passer de på at de får vært litt borte fra hverandre også. De legger gjerne separate planer.

- Så får vi kjent på det å savne hverandre, sier Sveinsdottir.

- Viktig å skape gode vaner i hverdagen

Akkurat dette med avstand kan parterapeut Anne Stang Lund understreke som viktig i et forhold. En god type avstand kan også være grobunn for økt nærhet og intimitet.

- Å skille seg litt vekk og ut fra hverandre er også veldig viktig, særlig nå som man har tråkket mye oppå hverandre. Nå er det muligheter for å ta litt avstand igjen på en god måte, både fysisk og psykisk, sier hun til KK.

- Tilknytning versus frihet, er noe alle par må balansere. Ting kommer og går, i perioder er det mer eller mindre av for eksempel sex, nærhet og intimitet. Man trenger ikke få panikk fordi det akkurat nå er det mer avstand, forklarer Stang Lund.

- Likevel er det å jobbe for vedlikehold eventuelt økning av nærhet og intimitet en evigvarende prosess som er viktig.

Ellers er det vanskelig å si hva som er «viktigst» i et godt forhold. Det vil alltid variere fra par til par, forteller hun.

- Hvert par har sin unike dynamikk og sine ting, men sånn generelt tenker jeg at forebygging er veldig viktig. Det betyr å skape seg noen gode vaner i hverdagen.

- Blant annet tenker jeg at det er utrolig viktig å skape et slags parrom hvor det er trygt og godt å dele av seg selv og snakke sammen i – et mentalt rom, forteller hun.

Dette rommet skal være et sted det er godt å komme når det er krevende tider i forholdet. Da er det viktig at man også fokuserer på lytting - det er ikke like enkelt som mange tror å lytte skikkelig.

- Å løse konflikter betyr ikke nødvendigvis alltid å komme til et resultat og en enighet, men handler mer om hvordan vi håndterer problemer og ulikheter, forklarer Stang Lund.

- Bytt ut kravene med empati

Stang Lund er også opptatt av stresset og presset som preger dagens, moderne parforhold. Hun kaller det rett og slett for dårlige kår.

- Parteneren skal fylle mange roller. Eksempelvis en bestevenn, en å hvile hos, en eksotisk elsker, man skal være spennende, man skal ha nok sex – hvis ikke er det lett å stille spørsmål om det er verdt det. Det kan være et tungt spørsmål for parforholdet, sier hun.

- Vi krever veldig mye, tenker jeg. Man kan forsøke snu litt på dette, og bytte ut kravene med empati for oss selv, for paret, for situasjonen vi står i.

Istedenfor å fokusere på hva som ikke er det skal, råder hun oss til å stoppe opp mer, og tenke på hva partneren faktisk betyr. Det er viktig å være takknemlig for hverandre. Da blir vi kanskje også flinkere til å ikke skylde for mye på den andre.

- I en konflikt har man lett for å peke på den andre, i stedet for å kjenne på hva som trigges i en selv. Vær nysgjerrig på egne triggerpunkter, i stedet for å klandre partneren for å bringe disse frem, sier Stang Lund.

- I jobben min er jeg opptatt av å komme forbi de ytre lagene og nedover i systemene. Det oppleves som berikende og dypt utviklende når man som par får til å jobbe seg gjennom utfordringene sammen.

Stang Lund sier hun tror de fleste egentlig vet mye om hva som skal til for å pleie forholdet i hverdagen. Det er de små tingene, som jo ikke er særlig små. Hun applauderer Morten og Andreas rutiner om mobilfrihet, og tror det er et særlig godt poeng i en tid hvor man ellers alltid «må» være tilgjengelig.

Gottman (amerikansk samlivsguru og terapeut, red. anm) sier at man skal forlate hverandre med et kyss som varer minst seks sekunder! Men dette kysset kan omsettes til kaffekoppen du lagde til partneren din, den gode klemmen, det lille ekstra som gjør at man gjennom dagen kan se frem til å komme hjem igjen.

- Det å vise hverandre oppmerksomhet, kommunisere og virkelig lure på hverandre. Ta følelsesmessig temperatur på hverandre: hvordan har du det? Vær genuint nysgjerrig. Jo mer du vet om livet til partneren din, jo mer vil din naturlige nysgjerrighet øke, sier Stang Lund.

- Kan ha godt av støtte fra annet par

Når ting er utfordrende, er det første trinnet å snakke om det. Det er viktig å innrømme både overfor seg selv og den andre at man er i en vanskelig situasjon. Om man ikke finner gode nok måter å håndtere dette på som par, forteller Stang Lund at vi kan teste ut det å rådføre seg med et annet par.

- Hvis det føles naturlig, kan man snakke med et annet par som man har tillit til. Å åpne dette parrommet for innspill og erfaringer fra andre kan være både nyttig og befriende.

- Mange par har faser som er utfordrende, og gjennom kontakt med andre kan dette bli normalisert.

Går man hvert til sitt og snakker med egne venner, kan det bli mye mer polarisert, og får ikke samme effekten. Lund tror at det moderne paret er ganske ensomt, og at mange ikke har noen de sammen kan rådføre seg med om forholdet sitt.

- Vær nysgjerrig: Hvorfor har vi det som vi har det? Hva er min andel av utfordringen vi står i? Som par er det viktig å interessere seg for problemene sine, og ikke tenke at problemer er noe man ikke skal ha, sier hun.

Stang Lund tror at vi gjerne helst prøver å reservere oss for konflikter i forholdet - mens på jobb er det kanskje helt naturlig å ta opp det som plager oss. Hun ønsker at vi skal ta tak.

- Problemer, om vi forholder oss til dem og tar tak, er som regel en vei inn i visdom og dypere forståelse av både parforholdet og livet.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer