Forhold:

Slik kan du teste hvor mye kjæresten bryr seg om deg

Ny forholdstest gir deg 16 viktige punkter. - Jeg mener at alle ikke passer inn i et slik skjema, sier familieterapeut og sexolog.

STØTTENDE PARTNER: Føler du at kjæresten din engasjerer seg problemene dine på jobben, konflikten du hadde med ei venninne eller lytter når du forteller om noe som er viktig for deg?
STØTTENDE PARTNER: Føler du at kjæresten din engasjerer seg problemene dine på jobben, konflikten du hadde med ei venninne eller lytter når du forteller om noe som er viktig for deg? Vis mer
Publisert

I starten av et forhold føler vi oss ofte sett, hørt, respektert og ønsket. Etter hvert som hverdagen og tidsklemma inntar forholdet, forsvinner ofte de lange og dype samtalene, det blir flere irritasjonsmomenter og det er lett å føle at partneren ikke tar problemene og bekymringene dine på alvor.

Kanskje du føler at han ikke lenger engasjerer seg problemene dine på jobben, konflikten du hadde med ei venninne eller andre situasjoner der du kunne trengt litt støtte.

De fleste ønsker seg en partner som lytter, er følelsesmessig støttende, tar deg på alvor og som gir respons. Men hvordan kan du teste om det bare er personligheten hans som er slik, eller om han faktisk ikke bryr seg nok om deg?

En ny forholdstest inneholder 16 punker som du skal rangere fra 0 til 5, og skal hjelpe deg med å måle om partneren din virkelig bryr seg om deg og hvor følelsesmessig støttende partneren din egentlig er.

For de fleste av oss er respons veldig viktig for at vi skal føle oss verdsatt og elsket, men norske eksperter mener det er viktig å ikke dømme kjæresten din for fort, for vi har alle ulike måter å vise kjærlighet på.

DINE BEHOV: Hvis du har behov for å finne felles hobbyer, vil en støttende kjæreste være oppmerksom på behovene dine og prøve å tilfredsstille dem.
DINE BEHOV: Hvis du har behov for å finne felles hobbyer, vil en støttende kjæreste være oppmerksom på behovene dine og prøve å tilfredsstille dem. Vis mer

Derfor er respons så viktig

Hvorfor er respons så viktig for å føle seg ønsket og elsket i et parforhold? Hvordan du oppfatter responsen fra partneren din har dukket opp som et viktig konsept i forholdsvitenskap, skriver Psykology Today.

Forskere har i flere år prøvd å forstå faktorer som bidrar til tilfredshet i parforhold. Par med høye nivåer av såkalt PPR (støttende respons) har større sannsynlighet for å vise sine sårbare sider og kommuniserer mer takknemlighet, tillit og støtte til hverandre. Par med høye nivåer av PPR har også lavere kortisolnivåer (stresshormonet) og lever til og med lenger.

Det er også viktig å ta ufølsomhet med i betraktningen. Hvis du opplever at partneren din viser manglende forståelse overfor deg og dine behov, kan det ødelegge oppfatningen av støttende respons. For at du skal kunne vurdere respons og ufølsomhet fra partneren din, utviklet forskerne skalaen som du kan bruke til å teste kjæresten din, en såkalt «Perceived Responsivity and Insensitivity scale» (PRI).

- Det er mye som teller i et samliv, og i det siste har det vært en tendens til å fokusere på evnen til å lytte bra. Vi kaller det å snu seg mot hverandre og være oppmerksom på hverandre. Vi ønsker at partneren vår skal ta oss på alvor, gi støtte, lytte, forstå og vise følelsesmessig omsorg.

Det sier psykolog og parterapeut Eva Tryti til KK.

Når man ser på par som har det godt sammen, er de gode på konfliktløsning og fysisk intimitet. De har en vilje til å holde ut og gir seg ikke ved første sving. Det er også viktig med kommunikasjon, og det er viktig å føle at dere kan kommunisere om stort og smått og at partneren din er god til å lytte.

VI ØNSKER RESPONS: Vi ønsker at partneren vår skal ta oss på alvor, gi støtte, lytte, forstå og vise følelsesmessig omsorg.
VI ØNSKER RESPONS: Vi ønsker at partneren vår skal ta oss på alvor, gi støtte, lytte, forstå og vise følelsesmessig omsorg. Vis mer

Slik tar du testen

Du kan nå ta PRI-testen ved å rangere de 16 punktene under fra 0 (ikke i det hele tatt) til 5 (fullstendig), med hensyn til din nærmeste partner:

1. Hører virkelig på meg.

2. Virker interessert i det jeg tenker og føler.

3. Er forståelsesfull.

4. Prøver å skjønne hva jeg mener.

5. Er oppmerksom på mine behov.

6. Er lydhør overfor mine behov.

7. Tar bekymringene mine på alvor.

8. Forstår mitt synspunkt.

9. Godtar ikke mine følelser og bekymringer.

10. Ignorerer min side av historien.

11. Avviser bekymringene mine for lett.

12. Ser ut til å ignorere de tingene som er viktigst for meg.

13. Forstår ikke egentlig mine ønsker og behov.

14. Tar egentlig ikke bekymringene mine på alvor.

15. Hører ofte ikke hva jeg sier.

16. Når jeg føler meg bekymret eller stresset over noe, blir det bare verre av å fortelle han/henne om det.

De første åtte elementene danner responsskalaen i PRI og den andre gruppen danner ufølsomhetsskalaen.

Generelt sett er det mer sannsynlig at par som scorer høyt på PRI-skalaen er mer fornøyde i forholdet. De føler at partneren er mer følelsesmessig støttende.

Gjennomsnittlig responspoeng under studien var litt over 3,5, med flest poeng som falt mellom 2,4 og 4,7. Gjennomsnittlig ufølsomhetspoeng var i underkant av 1,0, med flest poeng mellom 0 og 2. Menn hadde lavere PRI-score, men bare med en brøkdel av et poeng.

Du kan også gå et skritt videre i denne prosessen ved å bruke PRI på partneren din for å se hvordan du scorer etter partnerens syn. Du kan også rangere din egen oppfatning av deg selv som en responsiv og sensitiv partner ved å snu spørsmålene mot deg selv.

FLINK TIL Å LYTTE: En partner som bryr seg om deg vil være forståelsesfull og prøve å skjønne hva du mener.
FLINK TIL Å LYTTE: En partner som bryr seg om deg vil være forståelsesfull og prøve å skjønne hva du mener. Vis mer

Ikke dra forhastede konklusjoner

Eva Tryti er ikke overbevist om at PRI-testen vil gi et endelig svar på hvor mye kjæresten din bryr seg om deg. Vi er alle ulike og har ulik personlighet og oppvekst. Det er blant annet kjønnsforskjeller som påvirker hvordan vi oppfører oss, menn og kvinner er ofte oppdratt litt forskjellig.

- Hvis din kjære er dårlig til å lytte og til å være oppmerksom på dine behov, er det bedre å tenke at dette er noe han kan lære. Hvis du automatisk tolker det som at han ikke bryr seg om deg, blir det en litt for kjapp konklusjon. Det kan hende at han ikke er lært opp til å bli så flink å lytte, og at han kan bli bedre til det, sier Tryti.

En tradisjonell mann som ikke snakker om følelser eller forventer at andre skal bry seg så mye om hans følelser, kan ifølge det skjema bli oppfattet som at han ikke bryr seg. Vi har ulikt kjærlighetsspråk og noen viser kjærlighet ved for eksempel tjenester eller komplimenter i stedet for å lytte og snakke om følelser.

Det kan også hende at han eller hun gir lite respons fordi de ikke har det bra i forholdet. Hvis det er vanskeligheter i et forhold er man ofte mindre lydhør. Da blir man dårligere til å lytte, bryr seg mindre om det partneren sier og er mindre tilgjengelig for omsorg og empati.

PRØVER Å FORSTÅ DEG: Ifølge testen kan du se hvor mye kjæresten din bryr seg ved å vurdere om han prøver å skjønne hva jeg mener.
PRØVER Å FORSTÅ DEG: Ifølge testen kan du se hvor mye kjæresten din bryr seg ved å vurdere om han prøver å skjønne hva jeg mener. Vis mer

Trenger ikke bety at han ikke bryr seg

- Jeg mener at alle ikke passer inn i et slik skjema. Mange par er på bølgelengde med tanke på hva de føler, selv om de ikke er like flinke til å vise det. Det avhenger ofte av oppveksten. Hvis du vokste opp med foreldre som ikke ga så mange tilbakemeldinger, er du ikke vant til det og gir nok ikke så mange tilbakemeldinger selv heller.

Det sier Thomas Winther, som er familieterapeut og sexolog ved Curasenteret til KK.

Det betyr ikke at du bryr deg mindre, men vi formes av våre omgivelser og ikke alle er like observante og flinke til å gi respons.

Winther oppfordrer til å se på andre tegn på at kjæresten din bryr seg om deg. For mange handler det om å prioritere hverandre og tilbringe tid sammen.

- Det er viktig med alenetid og egne interesser, men hvis det er det eneste han prioriterer er det et tegn på at han ikke bryr seg like mye om deg. Da er du i alle fall ikke førsteprioriteren hans, sier han.

Hvis kjæresten din derimot prioriterer deg og ønsker å tilbringe mye tid med deg, er sjansen stor for at han bryr seg om deg selv om han ikke alltid er så flink til å gi uttrykk for det.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet
Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer