Dating:

Slik kan hjemmet hans avsløre om dere passer sammen

Og dette kan det si om personligheten hans.

VELDIG RYDDIG ELLER MER AVSLAPPET? - Hjemmet kan ofte avsløre om personen for eksempel er organisert, glad i farger, livlig, ryddig, liker å arrangere selskaper eller ha besøk, sier eksperten til KK. FOTO: NTB
VELDIG RYDDIG ELLER MER AVSLAPPET? - Hjemmet kan ofte avsløre om personen for eksempel er organisert, glad i farger, livlig, ryddig, liker å arrangere selskaper eller ha besøk, sier eksperten til KK. FOTO: NTB Vis mer
Publisert

Du ønsker sannsynligvis å finne ut mest mulig om daten din på kortest mulig tid. Du snoker gjennom sosiale medier, stiller diskret spørsmål du lurer på og prøver å sette alt sammen til et bilde av hvem denne personen er. Passer dere sammen? Er det noe som skurrer?

Etter hvert er det ofte naturlig å invitere hverandre hjem, og da kan hjemmet bli som et slags utstillingsvindu for personligheten.

Hjemmet vårt sier selvfølgelig noe om inntekt og økonomi, men også om smak og renslighet. Har han friske blomster som han husker å vanne? Ligger det skitne truser på soveromsgulvet? Er badet rent og lukter godt? Alle disse små detaljene forteller noe om hvem han er og hva han bruker tiden sin på.

Tenk som en FBI-etterforsker

De fleste ønsker selvfølgelig å gjøre et godt inntrykk på personen de dater, og sannsynligheten er nok stor for at han eller hun vasker litt ekstra før daten, så hva bør du egentlig se etter?

Ifølge eksperter bør du rett og slett tenke litt som en FBI-etterforsker på hjemmedate.

Hvis daten din for eksempel har sagt at han er glad i å lese, kan du se etter bøker. Finner du noen? Hvis han har skrytt av kokkeferdighetene sine, kan du ta en titt på kjøkkenet. Er det ryddig og velutstyrt?

Alle detaljene kan avsløre om han virkelig er den personen han har gitt inntrykk av.

VELKOMMEN INN: De fleste ønsker å gjøre et godt inntrykk på personen de dater, og vil gjerne gjøre en innsats for å rydde og vaske leiligheten før besøket.
VELKOMMEN INN: De fleste ønsker å gjøre et godt inntrykk på personen de dater, og vil gjerne gjøre en innsats for å rydde og vaske leiligheten før besøket. Vis mer

Hjemmet sier mye om hvem man er

- Hjemmet kan ofte avsløre om personen for eksempel er organisert, glad i farger, livlig, ryddig, liker å arrangere selskaper eller ha besøk, om hen har husdyr og om hen liker å reise.

Det sier sexolog og samtaleterapeut Tone Haldorsen til KK.

- Hvorfor har hjemmet en betydning i dating?

- Mange dater jo for å se om dette er en person de kan bli kjæreste med og eventuelt bli samboer med. Da er det viktig at dere kommer overens, at smaken er rimelig lik og at du kan se fellestrekk i hva som betyr noe for personen og ikke, forklarer Haldorsen.

Hvis du for eksempel kommer til et superorganisert hjem og er lite organisert selv, kan det tyde å at dette kan skape gnisninger i fremtiden.

RYDDIG OG RENT: Det sier mye om hvem daten din er hvis hjemmet hans eller hennes er ryddig, rent og organisert.
RYDDIG OG RENT: Det sier mye om hvem daten din er hvis hjemmet hans eller hennes er ryddig, rent og organisert. Vis mer

Dette kan hjemmet avsløre

Så hva bør du se etter hjemme hos daten din for å finne ut hvem han eller hun virkelig er?

Forskning fra University of Texas viser hva hjemmet kan avsløre om personligheten vår. To studier publisert i Journal of Personality and Social Psychology viser hva hjemmet røper om oss, skriver Psychology today.

Det er spesielt tre personlighetstrekk hjemmet vårt kan avsløre:

1. Pliktoppfyllende

Funn fra studiene viser at svært pliktoppfyllende mennesker har en tendens til å ha hjem eller kontorer som er rene og i god stand.

Bøker, fjernkontroller og magasiner kan for eksempel være pent og praktisk plassert. Bøkene kan være organisert og gruppert sammen i bokhyllen etter type eller sjanger.

Det kan være veldig positivt med en pliktoppfyllende og organisert partner hvis det passer til din personlighet.

2. Ekstraversjon

Ekstraversjon er mer enn bare å være sosial. Det refererer til hvordan man liker å lade opp batteriet etter en lang uke. Ekstroverte mennesker får energi av å være rundt andre, ofte i høylytte eller stimulerende omgivelser.

Ifølge forskningen har ekstroverte mennesker en tendens til å bo i pent dekorerte hjem som er varme og innbydende. Det kan være nok av komfortable sitteplasser, som for eksempel en stor sofa. De vil tross alt at folk skal komme inn og bli værende en stund.

3. Åpenhet

Åpenhet refererer til folks vilje til å prøve nye ting. For eksempel å reise til nye steder, lese sci-fi-romaner eller bestille noe helt nytt fra menyen, bare fordi de aldri har prøvd det før.

Ifølge studiene har svært åpne mennesker en tendens til å bo i hjem som er friske og stilige. Interiøret er gjerne annerledes og særegent.

HJEMMET SPEILER OSS: Hjemmet vårt sier selvfølgelig noe om inntekt og økonomi, men også om smak og renslighet.
HJEMMET SPEILER OSS: Hjemmet vårt sier selvfølgelig noe om inntekt og økonomi, men også om smak og renslighet. Vis mer

Still spørsmål om hjemmet

- Hvordan daten din har det hjemme hos seg har definitivt en betydning, men enda viktigere er hvor han eller hun bor. Området vi velger og hvor kresen vi er på vår boplass sier mye om oss.

Det sier Ane Hagen, som er matchmaker og datingrådgiver, til KK.

Hagen oppfordrer til å stille spørsmål om hjemmet for å lære mer om personen du dater. I stedet for å spørre "Hvor bor du?", kan du spørre "Hvorfor bor du der du bor i dag?" og "Tenker du at det er der du ønsker å bo videre, eller hvor vil du bo i fremtiden?".

Dette vil gi deg innsikt i daten din sin livssituasjon og fremtidsplaner.

- Sett pris på rotet

- Det er også viktig å huske på at på samme måte som at vi viser oss fra vår beste side i en tidlig datingfase, viser vi også ofte frem hjemmet vårt på best mulig måte. Det kan med andre ord godt hende at daten din har ryddet før du kom på besøk, forklarer Hagen.

Hagen sier at det viktigste å se etter når du treffer noen er ærlighet, og at han tør å være åpen og ærlig om hvem han er og hva han ønsker.

- Derfor bør vi også sette pris på de som ikke rydder før besøk, for det viser en trygghet. Han er trygg nok på seg selv og relasjonen til å vise hvordan han egentlig er, sier hun.

Ikke ta en vurdering kun basert på hjemmet

- Min personlige mening er at man ikke kan se kun ut fra hjemmet om man passer sammen eller ikke. Det kan være mange grunner til at det hjemmet er akkurat som det er, sier Haldorsen.

For eksempel hvis man leier en leilighet der man ikke får male som man ønsker, henge opp masse bilder eller det er andre restriksjoner for å få det akkurat som man vil, så kan hjemmet være misvisende for hvordan personen faktisk er.

- Det beste tipset jeg kan gi er at du bør føle deg vel og komfortabel sammen med daten, både i ditt egen hjem og i daten sitt hjem. Det er det viktigste, sier hun.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet
Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer