Kommer For Tidlig

Slik kan mannen lære orgasmekontroll

4 enkle tips som kan sikre et litt lenger samleie.

VANLIG PROBLEM: At mannen ikke holder ut like lenge som kvinnen er et veldig vanlig problem, men det finnes enkle tips som kan forbedre problemet.  Foto: Shutterstock / nd3000
VANLIG PROBLEM: At mannen ikke holder ut like lenge som kvinnen er et veldig vanlig problem, men det finnes enkle tips som kan forbedre problemet. Foto: Shutterstock / nd3000 Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Visste du at for tidlig sædavgang er et av de mest vanlige seksuelle problemene? Noen eksperter mener at det rammer så mange som 20 til 30 prosent av alle menn. Det er som oftest en psykisk årsak til problemet, og både forventning og spenning kan være utløsende faktorer.

- Noen menn kan ha uforpliktende seksuelle forhold til kvinner i lang tid, og aldri ha problemer med å komme for tidlig. Men pluselig møter de drømmekvinnen, føler seg presset til å prestere og kommer så fort de drar ned buksa, sier Thomas Winther, som er familieterapeut og sexolog ved Curasenteret.

For noen kan forventningspresset bli for stort, og dersom de opplever å komme for tidlig én gang, kan de få en indre frykt for at det skal skje igjen. Frykten og nervøsiteten kan faktisk føre til at det skjer igjen og igjen, forklarer Winther.

LES OGSÅ: Sextipsene vi ikke får nok av

Fire enkle tips til orgasmekontroll

Winther har fire gode tips til menn som ønsker å lære seg orgasmekontroll, og bli en bedre og mer utholdende elsker:

  • Prøv en start-stopp-teknikk. Ha sex helt til mannen nesten får utløsning, og så ta en liten pause før dere fortsetter. Å gjøre dette flere ganger i løpet av samleiet, kan hjelpe mannen med å holde ut lenger og utsette orgasmen.
  • Mannen bør onanere rundt en time før samleiet, fordi det vil ta bort en del av spenningen. På den måten kan samleiet vare lenger.
  • Bruk av kondom kan sette ned følsomheten, og hjelpe mannen med å holde ut lenger.
  • Bedøvende midler og kremer kan hjelpe mannen til å utsette orgasmen. Et eksempel er Emla krem som fås kjøpt på apoteket. Men da bør man bruke kondom samtidig, slik at ikke kvinnen også mister følsomheten, sier Winther.
     

LES OGSÅ: Krisen som kan ødelegge sexlivet

TA PAUSER: Sexologen anbefaler å ta pauser i løpet av økten, for å få mannen til å holde ut lenger. Foto: Shutterstock / Yeko Photo Studio
TA PAUSER: Sexologen anbefaler å ta pauser i løpet av økten, for å få mannen til å holde ut lenger. Foto: Shutterstock / Yeko Photo Studio Vis mer

 

5-10 minutter er ikke for kort

Hva som anses som et for kort samleie varierer. Noen menn er misfornøyd dersom de kun holder i ti minutter, mens andre opplever å få utløsning innen ett minutt. Ekspertene mener derfor at mange menn tror de sliter med for tidlig sædavgang, uten at de faktisk gjør det.

- Jeg har pasienter som forteller at de har for tidlig sædavgang, og at de kun holder ut i 5-10 minutter. Men disse er innenfor normalen, og har ikke et reelt problem, sier Siv Gamnes, som er sexolog og spesialist i sexologisk rådgivning (NACS), og legger til: 

- For dem som virkelig sliter, kommer gjerne utløsningen innen kun ett minutt. De andre har bare et timingproblem i forhold til partner, og det finnes enkle tips for å holde litt lenger. 

LES OGSÅ: Er han «for stor» der nede?

Menn bør også gjøre knipeøvelser 

Gamnes oppfordrer både menn og kvinner til å få kontroll over bekkenbunnen, og trene knipemusklene.

- Det er litt som å trene bicept med vekter. Du må gjøre repeterende øvelser, og slappe av mellom hver øvelse, sier hun. 

I tillegg oppfordrer hun menn til å onansere uten å se på porno eller bruke fantasien. Da blir de mer bevisst på følelsene, blir kjent med kroppens signaler og har bedre forutsetning for å klare å holde igjen orgasmen. 

Hun presiserer at det kan være både fysiske og psykiske årsaker til problemet, og at et vedvarende problem med sædavgang etter 1-2 minutt, bør undersøkes av lege eller sexolog. 

LES OGSÅ: Så mange er det «normalt» å ha hatt sex med

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer