Sluttet å Ha Sex

Slik kommer dere ut av sextørken

- Kunsten er å finne ut hva det betyr, om det er «begynnelsen på slutten» eller om dere kan vekke lysten og lidenskapen til live igjen.

SLUTTET Å HA SEX: Mange par opplever at sexlysten dabber av med tiden. Her er ekspertens råd! Foto: Shutterstock / ProStockStudio
SLUTTET Å HA SEX: Mange par opplever at sexlysten dabber av med tiden. Her er ekspertens råd! Foto: Shutterstock / ProStockStudio Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- I etablerte parforhold er nok lite og ingen fysisk nærhet vanligere enn mange gjerne tror. For noen handler det om en vanskelig periode, mens for andre blir det dessverre en tilstand de ikke kommer ut av, forteller Kate Elin Søyland, som er om er par- og familieterapeut og daglig leder ved privatpraksisen Åpen Dialog i Sandnes, til KK.no. 

Hun mener de fleste par har en fasade som de viser utad. Hva som er på innsiden er noe helt annet.

- Ut fra mine kliniske erfaringer tror jeg det er et helt vanlig samlivsproblem. Kunsten er nok å finne ut hva det betyr, om det er «begynnelsen på slutten» eller om paret kan vekke lysten og lidenskapen til live igjen, sier hun. 

LES OGSÅ: Ulla og Brian hadde ikke sex på ett år

Kan være flere årsaker til at vi slutter å ha sex

Når det kommer til spørsmålet om hvorfor vi slutter å ha sex, forteller Søyland at det ikke finnes et entydig svar på dette.

- Jeg vil mer si at hvert enkelt par har sine gode grunner for at det har «blitt sånn». Men det er ikke en selvfølge at paret selv ser hele bildet. Ofte kan også vonde følelser som dårlig samvittighet prege den ene parten som heller ikke bidrar til mer lyst! En kan altså skamme seg og glemmer å se på de naturlige årsakene til det er blitt sånn – prøver en å bare ta seg sammen kan du gjøre vondt verre, sier hun. 

Søyland peker på vanlige årsaker til sextørke:

 • Orker ikke/har ikke overskudd til sex.
 • Mistet følelsene eller er ikke tiltrukket av den andre fysisk lenger. 
 • Diverse samlivsproblemer. 
 • Sykdom og medisiner (du kan lese mer om dette her!).
 • Dårlig kommunikasjon.
 • Kjenner ikke hverandres lengsler og behov.
 • Sexen er blitt rutinepreget og kjedelig.
 • Ikke kjærester lenger.
 • Lever parallelle liv og tilbringer lite tid sammen.
 • Lite mental nærhet.
 • Føler seg nedprioritert.
 • Har det ikke gøy sammen og deler heller ikke det som er vanskelig.
 • Usikkerhet på seg selv eller partneren.
 • Konfliktskyhet og mangel på åpen dialog.

LES OGSÅ: Har du hatt en merkelig sexdrøm om bestekompisen til kjæresten?

Sex er limet i forholdet 

Og sextørken kan ikke bare føre til at forholdet blir kaldere, det kan også gå hardt utover selvbildet, forteller eksperten. 

- Hvorfor vil han/hun ikke ha sex lenger? Er jeg så stygg/lite attraktiv? Slik grubling kan gå utover nattesøvn og jobbprestasjoner, og føre til mer stress og noen blir korte i lunten som igjen fører til dårligere kommunikasjon, og mer uenigheter.

- Man blir mindre knyttet til hverandre og for noen er det da lettere å bli tiltrukket av andre– noe som kan føre til både fristelser og utroskap. Uansett om en er utro eller ikke, er det også fare for samlivsbrudd. Husk at en taus partner ikke er det samme som en fornøyd kjæreste. Taushet «at han ikke maser lenger» kan faktisk bety at han har gitt opp – resignert. Dersom du ønsker at dere skal ha en fremtid sammen ikke bagatelliser sextørken, ta heller tak i den. 

- Vil du si at sex er limet i et forhold?

- Ja, det vil jeg si. Moderne parforhold er skjørere enn vi gjerne liker å tro. Nærhet, inkludert et aktivt og vitalt sexliv, er limet i mange forhold. Ofte ser en det ikke før det er borte. Mange kan slite med å være kjærester når de ikke får den fysiske intimiteten også. Dermed går man fra å være kjærester til å leve mer parallelle liv og prøver å finne glede andre steder. Om det er en hemmelig elsker eller fokus på familie eller karriere kan variere, men det er helt klart at gjør noe med forholdet – uansett om dere prater om det eller ikke.

EKSPERTEN: Kate Elin Søyland. Foto: Privat
EKSPERTEN: Kate Elin Søyland. Foto: Privat Vis mer

Men så er det også viktig å understreke at hver og en av oss må definere selv hvor viktig sexen er for ens livskvalitet. 

- Det er ikke uvanlig at jeg hører i terapirommet: Men jeg trodde det var greit for deg – hvorfor har du ikke sagt noe? En taus mann (eller kvinne) er ikke det samme som en samtykkende kjæreste. Sex er en fin måte å vise sin kjærlighet på og som binder dere enda mer sammen både fysisk og emosjonelt, sier Søyland. 

LES OGSÅ: Disse tre sexstillingene øker sjansen for orgasme

Ikke vær redd for å snakke om sextørken med partneren din 

Så hvordan kan man komme seg ut av sextørken? Søyland forteller at det best dere kan gjøre er å tørre og ha en åpen dialog om problemet.

- Du kan gjøre det hjemme eller sammen med en terapeut. Det er ikke uvanlig at en blir forundret over at noen samtaler om «det som klemmer» faktisk kan føre til at det løsner. Når paret begynner å prate om det vanskelige på en annen måte enn hjemme (der det ofte er et ikke-tema eller krangle-tema) får begge muligheten å sette ord på hvorfor det ikke er en naturlig attraksjon der lenger.

Ønsker dere å forsøke på egenhånd å vekke sexlysten kan dere prøv noe av dette:

 • Snakk om hvorfor dere tror at sextørken har rammet deres forhold (obs ikke avbryt hverandre) Dere må tørre å være direkte – og begge må ta selvkritikk. 
 • Dine lengsler, drømmer og behov: Lag en idébank. Hva drømmer du om i og utenfor sengen.
 • Begynn å bygge opp intimiteten ved å fokusere på det din partner trenger (punkt 2) Begynn i det små, begynn i dag.
 • Finn ut hva du selv trenger for å få mer lyst; eks kjøpe nytt undertøy, flørte mer, gode samtaler eller jobbe med selvfølelsen.
 • Ikke ha sex for husfredens skyld. Prøv sexfrie dager, masser hverandre og vær mer fysiske på andre måter eks klem, kyss eller hold hender. Engasjer deg i hverdagen hjemme enten det er husarbeid eller leksene til barna – for noen er det det beste forspillet, og NB! skru av skjermer og være tilstede før leggetid.
   

Dersom du ikke lenger føler deg tiltrukket av partneren, er det ifølge Søyland viktig at du sier hvorfor – glem redselen for å såre, det er trolig langt mer sårende å få vage svar og bli avvist gang på gang.

- Er det hans eller hennes prioriteringer, hygiene - eller et par ekstra kilo – vi er svært ulik på tenning og hva vi finner attraktivt, her må du tørre å si hva som er turn off for deg enten det er i eller utenfor senga. 

- Dersom sexen og den fysiske nærheten er like fraværende, sjekk med fastlegen om alt er ok. Dersom alt er ok, ta kontakt med en parterapeut eller sexolog for parterapi, sir hun.

Pass på at det ikke blir «pliktsex» 

- Bør alle par sette av tid til å ha sex?

- Ja, dersom du nyter sexen når dere først er i gang - da kan det være et godt råd. Mange småbarnsforeldre svarer ofte at de orker ikke ha sex, da kan det å sette av tid være veien tilbake til kjæresteforholdet du savner.

- Men om du derimot kun har sex for å «slippe mas» og tilfredsstille din partner vil det bare gjøre vondt verre. 

Kanskje du synes det er greit å ty til «pliktsex» en gang i blant. Blir det derimot en vane, kan det i verste fall føre til sykdom. 

«Pliktsex» øker sjansen for å få vestibulitt – smerter i underlivet, har Siv Gamnes, som er spesialist i Sexologisk rådgiving, tidligere fortalt til KK.no. 

Årsaken til vestibulitt er fortsatt ikke kartlagt, men ifølge Gamnes ser man at av de kvinnene som får det, er det veldig mange som forteller at de har hatt sex uten å ha lyst.

- Når man ikke har lyst til å ha sex, så er heller ikke skjeden og kroppen klar for å ha sex. De fleste kvinner er mer eller mindre fuktige i skjeden, men den fuktigheten er ikke nok til å smøre godt under samleie. Hvis man har sex uten å ha lyst vil ikke skjeden ha riktig fuktighet til å gjennomføre samleie – dette skaper friksjon og kan resultere i såre slimhinner. 

- Har man sex uten å ha lyst hyppig kan det utvikle seg til å bli en mer kronisk tilstand med såre slimhinner, smerter, svie og andre problemer nedentil, har hun fortalt. 

Til info: Denne saken har tidligere vært publisert på KK.no, men er hentet fram for nye lesere.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer