Samlivsbrudd:

Slik kommer du over det vanskelige bruddet

- Kjærlighet er en form for avhengighet. Du må være villig til å gi slipp og akseptere at det er over.

BRUDD: Hvorfor er det så vanskelig å komme over et brudd? Ekspertene gir deg råd til hvordan du kan håndtere det. FOTO: NTB scanpix
BRUDD: Hvorfor er det så vanskelig å komme over et brudd? Ekspertene gir deg råd til hvordan du kan håndtere det. FOTO: NTB scanpix Vis mer
Publisert

Vi har alle vært der, hjerteknust etter et samlivsbrudd. Mange tror at den enkleste (og ja, det mest klisjefylte) måten å komme over bruddet er å se triste kjærlighetsfilmer i pyjamas mens man hive i seg en skål med iskrem to dager i strekk - og så poof - så er man klar for å gå videre.

Eller er det egentlig slik? Nei, når man har nådd bunnen av Ben & Jerry's isen, er man som regel fortsatt ikke over det tunge bruddet. Det sitter skikkelig i og vi klarer ikke å forstå hvordan vi noen gang skal komme oss videre. Den klassiske frasen fra venner og familie er ofte at «det er flere fisk i havet», men du himler med øynene når du får det rådet. For det gjør jo ikke det (hvert fall ikke i en kjærlighetsorg-fase).

Så hvordan skal livet gå videre, hvordan skal man klare å komme seg ut av dvalen?Og hvorfor er det så vanskelig å komme over et sammenbrudd?

Svaret: Kjærlighet er som et drug. Det er helt sant, hvert fall ifølge den anerkjente amerikanske psykologen Guy Winch, som har skrevet bøker om kjærlighetssorg.

- Funksjonell hjerneskanning har vist at kjærlighet er en form for avhengighet, sier han til nettstedet Good Housekeeping.

- Vi blir vant til å ha et visst stoff, og det stoffet er en person og forholdet i livene våre. Så under tilbaketrekning blir vi fortvilet og opptrer ut fra karakter, på samme måte som hvordan en narkoman oppfører seg.

Han forklarer videre at i tillegg til dette har du også formet livet ditt rundt denne ene personen. Du har inngått kompromisser så vel som fremtidige planer, og det å måtte gi slipp på livet du har bygget er ikke så enkelt som å sveipe til venstre eller høyre - som mange av oss gjør.

- Når det er sagt, er det mange måter å komme seg til en sunn sinnstilstand slik at du kan finne lykke med deg selv - og til slutt, den store kjærligheten.

Må være villig til å gi slipp

Den dype sorgen man sitter igjen med etter et brudd kjenner man på kroppen. Som et stikk i magen. En tomhetsfølelse i brystet. Rett og slett en sorg som føles som den aldri helt skal forsvinne. Men ifølge Winch må du være villig til å gi slipp og akseptere at det man hadde er over.

Heldigvis finnes det mange tips når det kommer til hvordan man skal klare å komme seg gjennom den såre kjærlighetssorgen. Likevel er det viktig å anerkjenne kjærlighetssorg som – nettopp – sorg, mener psykologiprofessor Leif Edward Ottesen Kennair ved NTNU.

- Selvfølgelig er det det. Sorg er tap av noe som du har vært glad i. Døden er endelig, kjærlighetssorg er litt skummel på den måten at man fremdeles kan tro at man kan få tilbake den man har mistet, har han tidligere sagt til KK.

Så hvordan kan du komme deg videre og akseptere at det er slutt? Her er noen gode råd fra ekspertene (under videoen):

Gjenoppbygg selvtilliten din

Hvis det var kjæresten din som innledet til bruddet, er det ofte vanlig å begynne å stille spørsmål ved seg selv. Man plukker ut både utseendet og personlighetstrekkene sine ved å stille spørsmål om hvilke kvaliteter du mangler. Dette bør du ikke gjøre.

- Fokuser på hva du virkelig verdsetter i deg selv og hva du brakte til forholdet, i stedet for hvilke egenskaper du ikke har, sier Winch og fortsetter:

- Skriv en liste og tenk på egenskaper som snakker til din karakter, emosjonelle styrker, ferdighetsegenskaper, evner og andre kvaliteter som har verdi i et forhold. Hvis du har vanskelig for å komme med ideer, kan spørre dine nærmeste venner og familie, som ville hoppe på sjansen til å dele alle årsakene til at de føler seg heldige som har deg i sitt liv.

Prøv tre nye steder

Dette er en oppgave som psykolog og forfatter Mary Jo Rapini gir til alle sine kundene som sliter med kjærlighetssorg.

- Finn en kaffebar, bar eller en restaurant du aldri har vært på før, og dra dit en gang i uken. Inviter minst én venn til å være med deg. Målet er å bryte din vanlige rutine og komme deg bort fra stedene du alltid besøkte med eksen din. Det er også en mulighet til å tilbringe kvalitetstid med gode venner du ikke har sett så mye av i det siste, sier hun.

Unngå en rebound

En rebound (one night stand) er ofte en rask løsning som får deg til å føle deg sexy eller verdig - midlertidig. Men når den følelsen dabber av kan du kanskje kjenne på en skyldfølelse, ifølge Rapini.

- Mange av klientene mine uttrykker anger etter et rebound fordi investeringene deres var overfladiske, mens andre føler de setter følelsene sine på spill. Når du tar impulsive avgjørelser, som å hoppe rett inn i et annet forhold eller et one night stand med en ny person, betyr det at du prøver å finne en måte å unngå å føle deg såret. Du må være villig til å kjenne på smertene, forklarer hun.

Ta en realistisk sjekk av minnene deres

Når tankene til slutt begynner å vandre og du begynner å mimre om alle de gode stundene dere hadde, glemmer du sannsynligvis de dårlige minnene.

- Den første tanken din kan være «Å, den ferien var så perfekt». Men om turen ikke var så bra, må du påminne deg om hvorfor, sier Winch og legger til:

- Minn deg selv på at du hele tiden var engstelig fordi partneren din aldri kom til flyplassen i tide, om det var tilfellet. Med andre ord, gjør det til et poeng å introdusere de negative tingene, fordi tankene dine bare vil forsterke det positive. Hold bildet ekte.

Skriv ned alle de negative egenskapene til eksen

Du har kanskje hørt at hvis du ikke har noe fint å si ... vel, du kjenner resten. Imidlertid mener Winch at du skal gjøre et unntak denne gangen.

- Sett sammen en liste over alle måtene eksen ikke var bra for deg, anbefaler han og fortsetter:

- Tenk på alle irriterende kvalitetene personen hadde, samt alle kompromissene du måtte inngå i forholdet. Hold den listen på telefonen din, slik at du kan henvise tilbake til den når du begynner å tro at de var så perfekte. Det er naturlig å idealisere både personen og forholdet.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer