Sex:

Slik overkommer du frykten for å ha sex med noen nye

- Noen har rett og slett angst for at de ikke skal være bra nok, sier ekspert.

SEX MED EN NY PERSON: Etter en skilsmisse eller et samlivsbrudd kan det føles skummelt å bevege seg ut i datinglivet igjen. FOTO: NTB Scanpix
SEX MED EN NY PERSON: Etter en skilsmisse eller et samlivsbrudd kan det føles skummelt å bevege seg ut i datinglivet igjen. FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Etter en skilsmisse eller et samlivsbrudd, der du har vært med samme person i en årrekke, kan det føles skummelt å bevege seg ut i datinglivet. Enda mer skummelt kan det være å ha sex med en ny person for første gang.

Det er en rekke ulike tanker som kan melde seg, som prestasjonsangst, tanker om egen kropp og usikkerhet rundt den nye partnerens preferanser.

- Sex er en jo privat side som de fleste av oss ikke deler med så mange. Enten det er en one night stand eller starten på et langt og solid kjæresteforhold, er det naturlig å få «sexdebut»-følelsen første gangen. Du føler deg kliss naken, ikke bare fysisk men også emosjonelt.

Dette sier par- og familieterapeut Kate Elin Søyland ved privatpraksisen Åpen Dialog i Sandnes.

LES OGSÅ: Dette synes gutta om sex på første date

En omveltning i sexlivet

Når man nylig har kommet ut av et lengre forhold, eller er nyskilt, kan tanken på å ha sex med en ny person virke fremmed og skremmende.

- Noe man ofte er helt uforberedt på, og som det ofte snakkes lite om, er den totale omveltningen i sexlivet. Sex er ofte noe par «har» uten å reflektere så mye over det, og mange er overrasket over savnet etter sex som kan oppstå etter et brudd, sier Ingrid Blessom, som er psykolog og sexolog ved Institutt for klinisk sexologi og terapi, til KK.no.

Når man er singel for første gang på flere år kan tanken om å ha sex med en ny person være skremmende.

- Gi deg selv tid til å bygge opp selvfølelsen og tiltro til din egen verdi, råder hun.

LES OGSÅ: Er det bare en myte at man bør vente med sex?

KAN VÆRE SKUMMELT: Når man nylig har kommet ut av et lengre forhold, eller er nyskilt, kan tanken på å ha sex med en ny person virke fremmed og skremmende. FOTO: NTB Scanpix
KAN VÆRE SKUMMELT: Når man nylig har kommet ut av et lengre forhold, eller er nyskilt, kan tanken på å ha sex med en ny person virke fremmed og skremmende. FOTO: NTB Scanpix Vis mer

- Både spennende og skremmende

Du er plutselig mer sårbar, og for at nærheten skal fungere må begge by på seg selv, både fysisk, emosjonelt og med seksuelle preferanser.

- Det kan være både spennende og skremmende. I tillegg handler et godt sexliv om å bli trygge på hverandre slik at en ønsker å utvikle sexlivet videre. Noen har rett og slett prestasjonsangst for at de ikke skal være bra nok, sier Søyland.

Hun forklarer at noen er redde for å tenke på eksen og får mange stresstanker rundt det. Andre klarer ikke sette ord på hva de frykter, og da er det mer angstsymptomer som melder seg.

- Paradokset er jo at i ettertid kan en se tilbake på den keitete første gangen og på usikkerheten som noe fint og romantisk. Ikke glem det, sier hun.

LES OGSÅ: Har du en blind date denne uken?

Slik overkommer du frykten

- Ikke vent på at frykten skal gå over. Om du ønsker det, just do it. Du trenger ikke se for deg en perfekt 7-retters. Tenk heller at dere bare for eksempel kan kose og kysse litt, og plutselig utvikler ting seg mer naturlig, råder Søyland.

En åpen dialog kan også redusere bekymringene.

- Bare si til den det gjelder eller en venn at du er litt stresset med tanke på sexen. Det hjelper ofte å ventilere litt, noen klarer til og med le litt av det. Med en god samtalepartner høres det plutselig mye mindre farlig ut, sier hun.

Søyland oppfordrer til å tenke som en coach; hva er det verste som kan skje? Jo, at dere kanskje «fomler litt» og har mye bedre sex neste gang.

- Husk at dette er helt naturlige tanker og følelser som de fleste har. Du må bare ikke la dem styre deg. Finn ut hva som gjør deg mer trygg og selvsikker, da er det enklere å hive seg uti noe som kan føles utrygt, sier hun.

LES OGÅ: Slik forteller du daten hva du liker i senga

BARE SLAPP AV OG HOPP I DET: - Ikke vent på at frykten skal gå over. Om du ønsker det, just do it, sier eksperten. FOTO: NTB Scanpix
BARE SLAPP AV OG HOPP I DET: - Ikke vent på at frykten skal gå over. Om du ønsker det, just do it, sier eksperten. FOTO: NTB Scanpix Vis mer

Gjenoppdag dine egne behov

Å ha sex med en ny partner kan også være en fin mulighet til å gjenoppdage dine egne behov og ønsker.

- Selv om man tenker at sexlivet var helt perfekt, har mange par en tendens til å falle inn i rutiner og gjøre ting på samme måte gang etter gang. Å være med en ny person kan minne deg på hva du likte tidligere, og dermed kan sex med en ny person gjøre at du blir bedre kjent med deg selv og hva du tenner på, sier Blessom.

Etter å ha kommet ut av et lengre forhold kan det være vanskelig å vite eksakt hva man ønsker, men følg magefølelsen, dersom noe kjennes riktig så gå for det.

- Hvis du strever med dårlig selvtillit etter et brudd kan det være lurt å etablere et grunnleggende nivå av tillit til den nye personen, da vil det kjennes mindre skremmende å ha sex for første gang, sier hun.

Ha en åpen dialog

Det er viktig å huske at sex ikke er en eksamen. Det handler bare om to mennesker som ønsker å være gode med hverandre.

- Ta en liten før dere kommer så langt. For eksempel kan du si ifra om hva som absolutt ikke er din greie i senga. Da unngår dere typiske turn-off situasjoner som lett oppstår når en ikke kjenner hverandre seksuelt, sier Søyland.

Husk at usikre tanker og følelser ofte er en naturlig del av den prosessen å bli emosjonelt knyttet til et annet menneske.

- Frykten er altså noe naturlig og sunt, så lenge den ikke hindrer deg i å etablere en ny seksuell relasjon, sier hun.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer