Sexlyst:

Slik påvirker alkohol sexlivet vårt

En drink (eller to) kan hjelpe på sexlysten, men det skal ikke mye til før det kan bli ødeleggende for både nytelse og gjennomføringsevne.

ALKOHOL OG SEX: Alkohol påvirker hvordan vi har sex og hvordan vi opplever sexen - på godt og på vondt. FOTO: NTB
ALKOHOL OG SEX: Alkohol påvirker hvordan vi har sex og hvordan vi opplever sexen - på godt og på vondt. FOTO: NTB Vis mer
Publisert

Alkohol og sex er ikke en uvanlig kombinasjon. Et par glass vin hører gjerne med når vi skal ha en romantisk date med kjæresten, og «one night stands» skjer ofte etter en fuktig kveld på byen.

Sjansen er stor for at du har opplevd både positive og negative sider når det kommer til alkohol og sex. Kanskje har du opplevd at litt vin gjør deg mer kåt, og at du får lyst til å prøve nye, spennende ting med partneren din? Eller kanskje du har opplevd at alt for mye alkohol rett og slett drepte sexlysten og sjansen til å få orgasme?

For er alkohol egentlig noe som gjør sexen bedre, eller er det heller motsatt? Vi har sett litt på forskningen, og hørt med en sexolog og en ernæringsfysiolog.

4 myter om kvinner, alkohol og sex

Vi kan starte med noen vanlige myter og fakta om alkohol og sex. For selv om du føler deg mer frisluppen og klar for sex når du har drukket litt, er det ikke sikkert at kroppen din er helt på bølgelengde.

Helsenettstedet Healthline har listet opp hvordan alkohol påvirker kvinnekroppens seksuelle funksjoner. Vi har oppsummert listen her:

1. Alkohol øker sexlysten - til en viss grad

En drink eller to kan gjøre deg mer seksuelt opphisset, men det er ikke en garanti.

Når kvinner drikker alkohol, øker testosteronnivåene. Dette mannlige sexhormonet spiller en rolle i seksuell lyst, og kan være en faktor når kvinner rapporterer at de opplever mer lyst når de drikker, skriver Healthline.

Men dette handler også om forventninger. Vi forbinder ofte alkohol med mindre hemninger, og ikke minst kan vi føle oss mer sexy og selvsikker med litt innabords. Dette kan imidlertid være en selvoppfyllende profeti - hvis du forventer å føle deg slik når du drikker, er sannsynligheten større for at gjør det.

2. Alkohol kan forstyrre kroppens fysiologiske funksjoner

Noen kvinner kan altså ha mer lyst på sex når de har drukket litt, men det betyr ikke at kroppen er med på det.

En studie viser at for mye alkohol faktisk har en negativ fysiologisk effekt, og senker genital respons. Moderasjon er nøkkelen, skriver Healthline.

3. Alkohol kan gjøre det vanskeligere å få orgasme

Én drink trenger ikke å påvirke orgasmen noe særlig. Men, for mye alkohol kan påvirke oss - både fysiologisk, kognitivt og atferdsmessig - som igjen kan føre til at vi får problemer med å oppnå orgasme.

4. Alkohol kan gjøre det vanskeligere å bli våt

Når du er seksuelt opphisset, forbereder kroppen seg til samleie ved å øke blodgjennomstrømningen i underlivet ditt, som får det til å svulme opp og bli fuktig.

Hvis du drikker for mye, kan det motvirke denne prosessen, og gjøre at du ikke blir våt. Dette kan kan føre til ubehag under sex.

ØKT LYST: Alkohol kan føre til økt sexlyst, men det gjør ikke nødvendigvis sexen bedre. FOTO: NTB
ØKT LYST: Alkohol kan føre til økt sexlyst, men det gjør ikke nødvendigvis sexen bedre. FOTO: NTB Vis mer

- Økt lyst, redusert gjennomføringsevne

Så, hva tenker ekspertene?

Vi hører med ernæringsfysiolog, yogalærer og kvinnehelseveileder Gunn Helene Arsky:

- Ny forskning bekrefter det vi vet fra før - at alkohol kan øke lysten, men senke gjennomføringsevnen, spesielt hos menn, forteller hun til KK.

Hun henviser til en studie fra 2018, som sammenlikner alkohol med andre rusmidler og deres effekt på libido.

Studien viste at alkohol er sterkere assosiert med følgende: Hvor seksuelt tiltrekkende vi oppfatter oss selv og andre, seksuell lyst, lengde på samleie og «seksuell utadvendthet».

Samtidig var seksuell dysfunksjon mest vanlig ved bruk av alkohol.

Handler om mengde

Alkohol påvirker altså hvordan vi har sex og hvordan vi opplever sexen - på godt og på vondt. Det bekrefter også sexolog og parterapeut Tone Haldorsen.

Hvis du har et uproblematisk forhold til alkohol, kan noen glass vin være positivt for sexopplevelsen:

- Ett eller to glass vin eller lignende, kan gjøre at man blir mer avslappet, og terskelen for å prøve nye og spennende ting blir lavere, forklarer Haldorsen.

Det er ingen problemer ved å ta seg noen glass før «akten» en gang i blant, men Haldorsen understreker at om man ha de glassene med vin for å greie å ha sex, blir jo saken en helt annen. Det kommer vi tilbake til litt senere i artikkelen.

Haldorsen fortsetter:

- Mange føler seg litt ekstra «frisky» med noen enheter innabords fordi hemninger blir sluppet mer løs. På mange måter slipper man ut den man er innerst inne, så mange oppdager nye sider ved seg selv når de drikker, som de kanskje ikke tør å vise ellers, sier Haldorsen.

Alkoholen fjerner mye av konsekvenstenkingen vår, legger hun til. I trygge omgivelser med en partner du stoler på, kan dette være en fin opplevelse.

SEXOLOG: Tone Haldorsen. FOTO: Privat
SEXOLOG: Tone Haldorsen. FOTO: Privat Vis mer

Kan bli ødeleggende

Dersom alkoholen er nødvendig for å kunne ha sex, eller når man har drukket for mye, blir det derimot ødeleggende for sexlivet, forklarer Haldorsen.

- Det blir også problematisk å ha et fungerende sexliv om den ene eller begge i forholdet har alkoholavhengighet, legger hun til.

De vanligste problemene som oppstår en «normal» fyllekveld, er som regel skjedetørrhet, ereksjonssvikt og orgasmevansker, forklarer sexologen.

- Alkohol dehydrer kroppen, og nummer sansene våre. Det vil derfor også kunne gå utover følsomheten i glans og klitoris ved for høye alkoholmengder i kroppen.

Ikke minst kan man oppleve å havne i uønskede situasjoner når man er full:

- Som å miste evnen til samtykke til både det å ha sex, og enkelte sexhandlinger man kanskje ville sagt nei til i edru tilstand. Slike ting setter spor i mange år.

ALKOHOL: Alkoholen fjerner mye av konsekvenstenkingen vår. I trygge omgivelser med en partner du stoler på, kan dette være en fin opplevelse. FOTO: NTB
ALKOHOL: Alkoholen fjerner mye av konsekvenstenkingen vår. I trygge omgivelser med en partner du stoler på, kan dette være en fin opplevelse. FOTO: NTB Vis mer

Trenger du alkohol for å ha sex?

For noen er sex dessverre forbundet med negative følelser - som skam og lavt selvbilde.

Hvis du føler at du trenger noen glass før du klarer å ha sex, er du ikke alene.

- Det er en god del som trenger alkohol for å kunne ha sex. Det er veldig leit, og det går som regel på usikkerhet og lav selvtillit. Men det kan også komme av vonde opplevelser med sex tidligere, og at de derfor trenger en «styrkedrikk» for å ikke få angstanfall under sex, forklarer Haldorsen.

Hvis du opplever dette, trengs det kanskje profesjonell hjelp hos sexolog eller psykolog for å få bearbeidet grunnene til at sex er vanskelig:

- Om man må ty til alkoholhjelp for å greie å ha sex, bør man heller stoppe med å ha sex til man har fått jobbet profesjonelt med seg selv, og kommet dit at sex er trygt uten alkohol, råder sexologen.

KK har tidligere skrevet om hvordan mange av oss tyr til alkohol når vi er stresset. I den forbindelse svarte Morten Hesse, som er psykolog og lektor på Center for Rusmiddelforskning ved Psykologisk Institut ved Aarhus Universitet, følgende på spørsmål om det er greit å drikke for å få lyst på sex:

– Det høres ikke ut som et godt sexliv hvis man må være i bedøvd tilstand og litt på siden av seg selv for å være intim med et annet menneske. Det betyr ikke at man ikke kan drikke et par glass vin eller øl og så elske med hverandre. Men hvis det alltid skal være alkohol involvert, så skaper det en distanse.

Han påpekte at det avgjørende er om alkoholen er et must for å kunne takle situasjonen. Hvis den er det, mener han at man bør ta grep.

Oppdag mer mote, livsstil og historier fra virkeligheten på KK.no

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer