Sex:

Slik spør du en ny sexpartner om han eller hun har testet seg

- Ikke gå rundt grøten, råder ekspert.

NY SEXPARTNER: Det er lurt å forsikre seg om at dere begge har testet dere, før dere dropper kondomet. FOTO: NTB Scanpix
NY SEXPARTNER: Det er lurt å forsikre seg om at dere begge har testet dere, før dere dropper kondomet. FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

I starten av et forhold bruker mange kondom, men hvordan kan vi ta «har du testet deg»-praten? Man vil jo ikke bruke kondomet for alltid, men noen synes kanskje det er litt ubehagelig å spørre om partneren nylig har testet seg for kjønnssykdommer.

Bruken av kondom stiger blant nordmenn. Nylig ble det gjort en undersøkelse av YouGov, på oppdrag fra RFSU, om nordmenns sexvaner. I aldersgruppen 21 til 35 år har bruken av kondom steget med 8 prosentpoeng de siste tre årene, viser undersøkelsen. Totalt 48 prosent bruker kondom når de ligger med en ny partner.

Kilde: RFSUs undersøkelse Sex og Kondom og Sånn, publisert 24. mai 2016

Kan ikke alltid stole på svaret

Når vi skal ligge med en ny person er det viktig at vi er sikre på at vi beskytter oss godt nok. Overlege og leder av Nasjonal kompetansetjeneste for seksuelt overførte infeksjoner (NKSOI), Åse Haugstvedt, forklarer at deres inntrykk er at det er stor variasjon i hvor flinke nordmenn er til å spørre en ny sexpartner om de har testet seg.

- Dersom man spør kan man ikke helt «stole på» svaret. Ja, de kan ha testet seg for få måneder siden, men også hatt flere partnere etter dette og derfor kunne være smittet med en seksuelt overførbar infeksjon.

NKSOI sitt råd er å bruke kondom i stedet for å spørre om vedkommende har testet seg.

GÅ RETT PÅ SAK: Det kan være lurt å være direkte når du skal spørre om en ny sexpartner har testet seg, mener sexinspirator. FOTO: NTB Scanpix
GÅ RETT PÅ SAK: Det kan være lurt å være direkte når du skal spørre om en ny sexpartner har testet seg, mener sexinspirator. FOTO: NTB Scanpix Vis mer

Slik kan du ta praten

Men hva om dere ønsker å kun ha sex med hverandre, og dermed droppe kondom? For noen kan det nok føles litt kleint å spørre en partneren om han eller hun har testet seg. Kanskje du ikke vil «ødelegge stemningen»?

Cecilie Kjensli, som er sexinspirator og innehaver av den erotiske nettbutikken Cpunktet.no, tror mange kan kvie seg for å spørre om partneren har sjekket seg. Kanskje kan de føle at de insinuerer noe om den andre, og kanskje seg selv. I stedet for å gå rundt grøten, mener hun du bør gå rett på sak.

– Hvis dere har vært flinke til å bruke kondom, noe som lett kan skli ut og det derfor er smart å bytte prevensjonsmiddel, så sier du akkurat det selv om du kanskje bruker noe fra før, sier Kjensli til KK.

Hun foreslår at du sier: «Nå er det på tide», eller at «Nå funker ikke kondombruken lenger», fordi dere har begynt å bli slumsete, noe som fort kan skje. Si at du derfor ønsker å ha deilig sex uten, og at du vil ta en kjønnssykdomstest for å være sikker på at alt er i orden.

- Hvis den nye kjæresten motsetter seg dette, eller ikke skjønner at han/hun også burde gjøre det, så kan du jo spørre deg selv om dette er en du vil være sammen med, sier Kjensli.

Hvis dette ikke når frem, kan du være enda mer direkte.

- Si at du vil teste deg, og spør om den andre vil gjøre det også, fordi dere ikke akkurat var jomfruer da dere møtte hverandre. Det burde ikke være flaut. Ha i bakhodet at det er din og din nye kjæreste sin helse det er snakk om, og den vil du jo at skal være best mulig, eller?

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer