Mannepille

Slik står det til med den såkalte mannepillen

- Man kan si at hovedansvaret fremdeles ligger på kvinnen, dessverre.

MANNEPILLEN: Ifølge ekspertene ligger fremdeles det største ansvaret på kvinnen når det kommer til prevensjon, men det kan se ut som at man er nærmere en «mannepille» enn man har vært.  Foto: Shutterstock / MRAORAOR
MANNEPILLEN: Ifølge ekspertene ligger fremdeles det største ansvaret på kvinnen når det kommer til prevensjon, men det kan se ut som at man er nærmere en «mannepille» enn man har vært. Foto: Shutterstock / MRAORAOR Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Vi har lest det i avisene og på nett siden 2004; «Nå kommer mannepilla snart!». I senere år har den samme gledesnyheten blitt gjentatt en rekke ganger med jevne mellomrom. 2006, 2010, 2014 og 2015, men fremdeles har ingen p-pille for menn kommet på markedet.

I forrige uke kom det nok en overskrift om p-piller for menn i Women's Health Magazine. «Nå kommer tydeligvis en mannepille som fungerer - men menn klager på bivirkningene». Ifølge en ny undersøkelse publisert på Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism skal en internasjonal forskergruppe ha klart å utvikle en «p-pille» for menn som faktisk fungerer.

I undersøkelsen deltok 266 gifte menn mellom 18 og 45 år. Disse fikk injisert prevensjon hver åttende uke. Ifølge undersøkelsen skal prevensjonen har vært en suksess; av alle de 266 parene skal kun fire ha blitt gravide. Forskerne hevder til og med at den mannlige «p-pillen» nesten er like effektiv som p-pillen vi kvinner bruker.

MEN til tross for det forskerne mener er gode resultater, snakkes det fremdeles ikke om når en slik «p-pille shot» kommer på markedet. I tillegg skal forskerne ha stoppet undersøkelsen tidligere grunnet at mennene klaget på bivirkninger som akne og humørsvingninger - med andre ord, det samme en rekke kvinner opplever med p-piller.

Så hvordan står det egentlig til med p-piller for menn? Når kan vi (og kan vi i det hele tatt) forvente en slik pille/sprøyte i nærmeste fremtid? Vi har tatt en prat med ekspertene!

LES OGSÅ: P-piller kan gi bivirkninger ikke alle kvinner er klar over

- Man kan si at hovedansvaret fremdeles ligger på kvinner, dessverre

Sigurd Hortemo, som er overlege ved Statens Legemiddelverk, forteller til KK.no at det fremdeles ikke finnes en p-pille for menn på markedet, til tross for at det har blitt forsket frem og tilbake på diverse metoder.

- Gjennom årene har det stadig kommet rapporter fra forskergrupper som har hevdet de snart har funnet opp en p-piller for menn og at den snart vil være på markedet, men ingen har lykkes så langt. 

Han forteller at  det har blitt forsket på ulike metoder gjennom årene - dels midler som påvirker produksjonen av spermier og egenskaper ved spermiene, og dels metoder for å stenge sædlederen midlertidig.

- Et prinsipp man har prøvd er å gi hormoner som stanser produksjonen av sædceller helt. En annen tilnærming har vært å lete etter midler som påvirker sædcellene, enten ved å redusere spermienes evne til å svømme eller påvirke andre egenskaper som gjør at de ikke klarer å befrukte egget, forklarer Hortemo og utdyper:

- Det er snakk om to forskjellige prinsipper, enten å hemme produksjonen eller å påvirke sædcellene slik at de ikke klarer å befrukte egget.

I tillegg forteller Hortemo at flere forskergrupper de senere årene har forsøkt å finne nye metoder for å stenge sædlederne midlertidig. Et prinsipp som minner om sterilisering, men poenget har vært å finne metoder der røret lett kan åpnes igjen.

- Ved sterilisering klipper eller brenner man av røret som leder sæden. Dette er en endelig løsning, selv om man i enkelte tilfeller klarer å reparere røret igjen ved en operasjon. Man har de siste årene forsøkt å tette igjen røret som leder sæden fra testiklene ved hjelp av både geler og propper, men ingen av disse metodene har kommet på markedet.

LES OGSÅ: Ny forskning viser at p-piller kan føre til nedsatt sexlyst

- For en medisin den skal virke, ikke ha for mye bivirkninger og i dette tilfellet er det avgjørende at man kan reversere effekten. Men det siste har vært vanskelig; å finne en effektiv og trygg metode som kan slås av igjen, forteller Hortemo og legger til:

- Ingen har lykkes ennå. Og så vidt vi vet er ingen nære et gjennombrudd heller.

- Så vi kommer ikke til å se en mannlig p-pille innen ett år?

- Det er garantert at vi ikke gjør. For menn er det fremdeles bare kondom og eventuelt sterilisering som gjelder. Så hovedansvaret for sikker prevensjon ligger fremdeles hos kvinnen. Men når det er sagt, er det selvfølgelig slik at man som partnere har et felles ansvar.

Planlegges en større studie i nærmeste fremtid

Men til tross for at ingen forskningsgrupper ennå har lykkes, kan det i det minste se ut som at det skjer mer og mer på «mannepille-fronten» i forskningsmiljøene - og at man er nærmere et gjennombrudd enn tidligere.

Det forteller Kristina Gemzell Danielsson, som er professor i obstetrikk og gynekologi og sjef for WHO Collaborating Centre for Research in Human Reproduction ved Karolinska Institutet, til KK.no.

- Den metoden som har kommet lengst, der vi har en metode som både er effektiv og med lav frekvens bivirkninger, i tillegg til høy aksept er en salve. Det pågår for øyeblikket forbedringer ved salven slik at det kan startes en stor studie rundt den, forteller Gamzell Danielsson.

- Hvordan fungerer denne salven?

- Salven er fremdeles kun tilgjengelig for forskningsformål enn så lenge, for det finnes fremdeles ikke en ferdigutviklet metode. Man har jo testet både sprøyter og p-staver, men salven er den som har kommet lengst og best ut i test enn så lenge, sier Gamzell Danielsson og fortsetter:

- Salven påføres en gang om dagen og fungerer ved at den hemmer sædproduksjonen. Foreløpige resultater indikerer at fremgangsmåten er meget effektiv, til og med mer enn p-piller for kvinner, men det gjenstår å bekrefte i den store studien som nå er planlagt.

LES OGSÅ: Advarer mot omstridt prevensjonsmiddel

Gamzell Danielsson forteller at dersom denne salven blir tilgjengelig i løpet av årene, vil det mest sannsynlig være snakk om de samme bivirkningene som vi kvinner opplever i dag.

- De hormonelle metoder som har blitt studert har lignende bivirkninger som hormonelle metoder for kvinner som påvirker både humør, libido, akne og vekt.

- Så hvis ikke det er så stor forskjell, hvorfor har det tatt så lang tid å utvikle «pillen»?

- Det er rett og slett en kombinasjon av mangel på interesse, mangel på økonomisk støtte til en omfattende og kostbare studier. 

ÅPNE FOR P-PILLER: Ekspertene tror at mange menn er åpne for en manlig «p-pille» slik at de selv kan ha ansvar for når de ønsker å bli fedre.  Foto: Shutterstock / Addyvanich
ÅPNE FOR P-PILLER: Ekspertene tror at mange menn er åpne for en manlig «p-pille» slik at de selv kan ha ansvar for når de ønsker å bli fedre. Foto: Shutterstock / Addyvanich Vis mer

- Det venter nok en stor brukergruppe der ute

Men så til det store spørsmålet; ville menn i det hele tatt vært villige til å ta «p-piller» dersom de kom på markedet? Ifølge Gamzell Danielsson har en rekke store spørreundersøkelser vist at mange menn faktisk er interesserte i å ha kontroll over sin egen fruktbarhet på lik linje som kvinner - til tross for at de ikke kan bli gravide. 

Det forteller også sexolog Siv Gamnes, som tror mange menn venter på gjennombruddet.

- Det finnes kvinner som ikke kan bruke p-piller eller annen prevensjon på grunn av for eksempel bivirkninger og kan derfor bare bruke kondomer. Og et partnerskap som kun baserer seg på kondomer, fører med seg en rekke begrensninger, sier Gamnes og legger til:

- Så jeg tror nok det er en stor brukergruppe der ute som venter på et slikt tilbud skal komme.

Men til tross for at hun tror mange menn kunne tenkt seg å ta over kvinners ansvar og selv ha kontroll over når dem blir fedre, tror hun også det er mange som ikke hadde begynt på pillen grunnet spesielt to årsaker:

- Det finnes også helt sikkert den andre gruppen som tenker: Dette er kvinnens kropp og det er hun som må ta ansvar for den. Eller at dem er så redde for at prevensjonen skal ha negativ innvirkning på kroppen, altså at de er redde for de eventuelle bivirkningene, at dem rett og slett ikke tørr å ta sjansen på å gå på p-piller eller hva enn som kommer.

LES OGSÅ: Hvor effektiv er prevensjonen din?

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer