Takle Avvisning

Slik takler du å bli avvist

- Mennesker er midlertidig i livene våre, og vi må slippe taket når folk vil gå, sier psykolog.

TAKLE AVVISNING: Kanskje er hjertet ditt knust. Kanskje er egoet ditt såret. Spørsmålet er; hvordan reagerer du? Foto: NTB Scanpix
TAKLE AVVISNING: Kanskje er hjertet ditt knust. Kanskje er egoet ditt såret. Spørsmålet er; hvordan reagerer du? Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

«Det er ikke deg, det er meg» – en klassiker innen avvisning. Likevel føles det mistenkelig nok som om det faktisk er meg det er noe galt med.

Uansett om du fått avslag på en date, fått vite at han ikke gjengjelder følelsene, eller du bare har blitt komplett ignorert, så er det vondt. Kanskje er hjertet ditt knust. Kanskje er egoet ditt såret. Kanskje begge deler. Spørsmålet er; hvordan reagerer du?

– Veldig mange tenker med en gang at det er noe galt med dem selv, det er nok ofte den første tanken som dukker opp, sier Siv Gamnes, som er spesialist i sexologisk rådgivning, til KK.no. 

«Kanskje han liker meg hvis jeg farger håret blondt, og slanker meg cirka fem kilo?». Det er lett å tenke slik. Ja, kanskje har de fleste av oss tenkt noe lignende, men skal vi tro ekspertene bør vi altså øve på å ikke ta avslaget så personlig.

LES OGSÅ: - Du sier jo ikke nei, du sier «hadde jeg ikke hatt kjæreste så…»

Når vi blir emosjonelle er vi ikke rasjonelle

Man må huske på at en avvisning ikke er enstydig med at du selv ikke er bra nok. Smaken er tross alt som baken, og det er ikke alle som vil like deg eller synes at du er den lekreste på to ben. På samme måte som du selv ikke faller for alle mennesker du møter. Sånn er livet.

Dessverre er ikke dette alltid like lett å huske på når følelsene og egoet ditt har blitt tråkket på. Noen kan også finne på å bli sint og sur, og kanskje til og med gå til verbalt angrep – noe Gamnes anbefaler at du unngår.

– Det å gå til angrep er sjeldent det lureste å gjøre. Da bekrefter du jo for den som avviser at de har gjort lurt i å avvise deg, forteller hun.

LES OGSÅ: Det verste du kan gjøre etter en date

ANGREP: Ikke gå rett i strupen på den som avviser deg. Da viser du tross alt at de har gjort et godt valg. Foto: NTB scanpix
ANGREP: Ikke gå rett i strupen på den som avviser deg. Da viser du tross alt at de har gjort et godt valg. Foto: NTB scanpix Vis mer

Psykolog og advokat Grethe Nordhelle ved Integral psykologisk institutt, som også er forfatter av en rekke bøker, sier til KK.no at avvisning ofte gjør oss emosjonelle og da blir man ikke rasjonell. Reaksjonen kan da bli voldsom. 

– Om det går innover eller utover kommer an på personen – noen blir sinte, og andre går inn i seg selv og blir ulykkelige, og gråter. Blir du sinna og får hevntanker er jo ikke det noe godt utgangspunkt, forteller hun. 

For du vil jo ikke være «hun gærne som ikke tåler å høre et nei». Ei heller vil du være som de gutta (neida ikke alle) som kaller en jente for «hore» når hun avslår en date. 

– Det er nok generelt sett ganske vanlig at det reageres ulikt blant menn og kvinner. At kvinner først og fremst tenker at det er noe galt med dem, mens menn har lettere for å rette fingeren mot den som avviser, sier Gamnes og legger til at det selvsagt er individuelle forskjeller. 

LES OGSÅ: Hva gjør du når du ikke fikk jobben du hadde så utrolig lyst på?

Forståelse og aksept er viktig

Gamnes påpeker at hvor hardt du tar avvisningen ofte kommer an på situasjonen, og på relasjonen du har til vedkommende som avviser deg. 

– I noen situasjoner er det vanskeligere å takle avvisning enn andre ganger, det kommer helt an på hvor stor betydning det har for deg, forteller hun.

Også Nordhelle mener reaksjonen avhenger av hvor mye har du lagt inn i forholdet, hvor mye har du forventet, hvor mye har du du investert, og hvor avhengig du har vært av personen.

– Så kommer også tidligere historie inn – har du opplevd noe lignende så kan det rive opp i et gammelt sår. Da kan det bli ekstra vondt og smertefullt, sier Nordhelle.

TUNGT: Hvor hardt du tar avvisningen kommer ofte an på situasjonen, og på relasjonen du har til vedkommende . Foto: NTB scanpix
TUNGT: Hvor hardt du tar avvisningen kommer ofte an på situasjonen, og på relasjonen du har til vedkommende . Foto: NTB scanpix Vis mer

Hun tror det beste er å prøve å forstå og akseptere avvisningen, for det kan også hjelpe deg å takle det. 

– Er han eller hun redd for intimitet? Er det noe du har gjort? Foretrekker han noen andre? Også må du huske at mennesker har ulik smak. Hvis man kan tolke det på en måte der man ikke tar det så personlig, så hjelper det, sier hun.

LES OGSÅ: Det kan se ut som naturen har programmert hjernene våre til å mistolke hverandre

Selvtillit gjør avvisning lettere å takle

I bunn og grunn kreves det at du har en trygghet i deg selv for å tåle å stå i en avvisning. Er du trygg på deg selv og har selvtillit så er det rett og slett lettere å takle. 

– Man må jobbe med seg selv for å bygge opp selvtillit, og det er en prosess. Jo mer selvstendig du er jo bedre er du rustet til å takle avvisning, ved at du er økonomisk-, praktisk- og sosialt selvstendig, forklarer Nordhelle. 

– Man må jo ta litt sjanser i livet, og være forberedt på at når man tar sjanser så kan det gå flere veier. Vær litt realistisk og prøv å ta litt lettere på sånne ting. Mennesker er midlertidig i livene våre, og vi må slippe taket når folk vil gå – det vil alltid komme noen nye, legger hun til. 

Også Gamnes tror at det å jobbe med sin egen selvtillit bedrer evnen til å takle nederlag.

– Står man med beina godt planta så er det lettere å håndtere å bli avvist, og lettere å ikke få de negative tankene om seg selv. Derfor må man jobbe med selvbildet og selvtilliten, forteller Gamnes og legger til: 

– Man kan også se for seg scenariet på forhånd, slik at du har en strategi på hvordan du skal håndtere en eventuell avvisning før du går inn i situasjonen. Er du forberedt så er det lettere å reagere på en sånn måte at du kan føle at du kan gå derfra med æren i behold. 

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer