Finne den rette:

Slik vet du at han er den rette

- Viktig å tenke forbi forelskelsen, sier samlivsterapeut.

FINNE DEN RETTE: - Det er flere ting du kan se etter for å finne ut om han er de rette for deg. FOTO: NTB Scanpix
FINNE DEN RETTE: - Det er flere ting du kan se etter for å finne ut om han er de rette for deg. FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

I starten av et forhold er det lett å bare sveve på den rosa skyen en forelskelse er, men etter en stund begynner ofte tankene å komme; er han den rette? Kanskje du har flere mislykkede forhold bak deg, så hvordan kan du egentlig vite når det er rett?

Samlivsterapeut Mary-Ann Torp forklarer at vi i vesten bygger veldig mye på én følelse når vi finner en partner. Er vi forelsket og veldig glade i hverandre kan vi flytte sammen og få barn, men mange glemmer dermed det å ha felles mål, verdier og prosjekter.

- Det er viktig å tenke på hva som betyr mye for deg. Hvilke verdier du har og hva slags interesser du har bør spille inn for å finne den rette for deg. Det er godt å være glad i noen, men det er viktig at forelskelsesfølelsen blir til kjærlighet og gjensidig respekt, sier hun til KK.

LES OGSÅ: Finne kjærligheten i voksen alder: Like forelsket som første gang

Har dere de samme verdiene?

For å vite at du har funnet den rette er det derfor lurt å tenke lenger enn forelskelsesfasen.

Sigurd Riste Andersen er par- og familieterapeut ved Dialog Oslo. Han forklarer at det finnes noen tegn på gode parforhold, etter den første bli-kjent-perioden. Han trekker frem den amerikanske parforskeren John Gottman, som har forsket og observert tusenvis av par for å finne ut hva som får parforhold til å fungere.

- Gottmans forskning viser at felles verdier, interesser, hobbyer og hvilke temaer dere er opptatt av er viktige i et parforhold. Det er også et godt tegn om du gleder deg til å møte den andre, synes den andre kommer med interessante synspunkter og gjerne lytter til hva den andre sier, sier han til KK.

Kan du hvile i forholdet?

Riste Andersen sier at et annet godt tegn du kan se etter er om du føler at du kan hvile i forholdet.

- Et tegn på at du er i en god relasjon er om du føler deg hjemme. At du opplever å bli sett som den du er, ikke det du burde være, kan gi en følelse av hvile i forholdet og være tro mot deg selv.

Kjenn etter om du opplever å bli anerkjent av den andre og om du respekterer og godtar han for den han er.

- Gleder du deg til å møtes og kjenner at det er godt å være sammen med den andre, kan dette også være et tegn på at du kan hvile og slappe av i relasjonen dere har.

LES OGSÅ: Dette gjør lykkelige par - hver dag

FÅR FREM DET BESTE I DEG: Et godt tegn er at partneren din får frem dine gode sider. FOTO: NTB Scanpix
FÅR FREM DET BESTE I DEG: Et godt tegn er at partneren din får frem dine gode sider. FOTO: NTB Scanpix Vis mer

Blir du en god versjon av deg selv?

I et parforhold er vi ikke bare en statisk versjon av oss selv. Vi skapes og formes i samspillet med den andre, forklarer Riste Andersen.

- På samme måte som i en familie eller med venner, får kjærester fram både gode og dårlige sider av oss. Spørsmålet: «Hvem blir jeg sammen med den andre» og «Hvem blir den andre sammen med meg», kan tydeliggjøre hvilke roller og versjoner du blir av deg selv i parforholdet , sier han.

Kanskje merker du at gode sider av deg selv får mye plass, eller blir du en irritert, utålmodig eller uinteressert versjon av deg selv?

- Det vil være et godt tegn at du kjenner deg vel i forholdet – at du føler at du kan være ekte og at de viktige sidene av deg får mest plass, sier parterapeuten.

LES OGSÅ: Det er hans feil alt sammen

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer