Parforhold

Slik vet du at partneren din ikke er riktig for deg

Det er nemlig noen tegn man bør merke seg litt ekstra.

FEIL PARTNER: Hvis det er sunt å krangle og ha uoverrensstemmelser, hvordan vet men da at partneren din er feil for deg? FOTO: NTB
FEIL PARTNER: Hvis det er sunt å krangle og ha uoverrensstemmelser, hvordan vet men da at partneren din er feil for deg? FOTO: NTB Vis mer
Publisert

Å være i et parforhold kan være den beste følelsen i verden, som gir deg sommerfugler i magen og en trygghet du føler du ikke finner noen andre steder. Men det er ikke alltid at kjærligheten er en dans på roser, det vet vi.

Familieterapeut og sexolog ved Curasenteret, Thomas Winther, har tidligere sagt til KK at økonomi, barneoppdragelse, hvem som gjør hva i huset, hvor mye tid man har for seg selv og svigerforeldre er de mest vanlige kildene til konflikter i et forhold.

Men krangling trenger jo ikke nødvendigvis å være en negativ ting. Ingen av oss er tross alt perfekte, og også lykkelige par krangler.

Men vi vil vel at det skal komme noe godt ut av diskusjonen, eventuelt krangelen, når den først har oppstått? Psykolog og parterapeut Eva Tryti har tidligere laget en liste med viktige punkter for «sunne» krangler, som blant annet innebærer å løse uoverensstemmelser med en gang, unngå ordene alltid og aldri i en krangel, unngå himling med øynene og ikke tenk at det alltid er den andre sin «skyld».

Kommer ikke helt innpå

Så - hvis det er sunt å krangle og ha uoverensstemmelser, hvordan vet men da at partneren din er feil for deg? Ifølge det svenske nettstedet Baaam og relasjonsekspert Charlotte Sander finnes det faktisk noen tegn man kan merke seg om man er litt i tvil.

1. Det ene er for eksempel at man kommer nære partneren, men ikke lenger enn det - vil ikke han/hun åpne seg ordentlig opp? Alle er forskjellige, og det er individuelt hvor lang tid man bruker på å slippe noen ordentlig inn. Men det er kanskje på tide å gå en ekstra runde meg seg selv om forholdet har stått stille i litt for lang tid?

Psst! Slik får du han til å åpne seg.

Dersom partneren din er dårlig til å gi uttrykk for hva han tenker og føler, og du ønsker at han skal være mer åpen med deg, er det ifølge Christine Otterstad, som er KKs livsstilscoach, først og fremst viktig at du ikke maser og blir sint på han.

Dette har hun tidligere uttalt til KK:

- Å mase og bli sint er definitivt ikke svaret dersom du ønsker at partneren din skal åpne seg. Å vise følelser er å tørre å være sårbar, dette er en tillitserklæring som fortjener å bli møtt med respekt og kanskje litt tålmodighet. Vær tålmodig og ikke press frem en diskusjon, prøv heller å vise forståelse for at dette er utfordrende, og ikke minst vær åpen selv, da er det lettere å vise sårbarhet.

- Noen har lett for å snakke om følelser, andre ikke. Det viktigste her er å akseptere og respektere forskjellene i et forhold. Husk at du aldri kan forandre et annet menneske, med mindre dette mennesket selv vil forandres. Å presse frem noe, er aldri en god løsning. Respekt, vennlighet og ærlighet er viktig i et forhold. Om du gir og viser dette i forholdet, kan du jo tro og håpe at du også får dette tilbake, sier hun.

KRANGLING: Det er sunt å krangle - det gjør alle. Men vi vil vel at det skal komme noe godt ut av diskusjonen, eventuelt krangelen, når den først har oppstått? FOTO: NTB Scanpix
KRANGLING: Det er sunt å krangle - det gjør alle. Men vi vil vel at det skal komme noe godt ut av diskusjonen, eventuelt krangelen, når den først har oppstått? FOTO: NTB Scanpix Vis mer

LES OGSÅ: Nytt forhold? Disse tingene er det helt normalt å lure på

For kontrollerende

2. Et annet tegn på at partneren din kanskje ikke er helt riktig for deg, kan være at du føler deg kontrollert tidlig i relasjonen. Charlotte Sander sier at grensen mellom å bare være litt forsiktig til å bli fulgt med på er vanskelig å se i starten. Se dermed opp for partnere som vil bestemme hvem du er med og som for eksempel har full kontroll på telefonen din til enhver tid.

– Man må huske på at ethvert parforhold er en dans – et samspill mellom to mennesker. For at én part skal være kontrollerende krever det også at en part lar seg kontrollere. Derfor kan det være lurt å spørre seg; hva er det jeg aksepterer? Og hva er det som gjør at jeg blir så tøyelig? Det har Bianca Schmidt, gestaltterapeut og sexolog, tidligere sagt til KK.

Hun påpeker at vi alle er avhengig av tilknytning på en eller annen måte. Og noen kan kanskje lettere tiltrekkes mennesker som er litt dominerende, men det betyr ikke at vi ønsker leve under en jernhånd. Hvis man føler at man blir mer kontrollert enn hva man aksepterer, og ikke opplever bedring etter å ha tatt opp temaet, er det kanskje et tegn på at man bør gå.

Uenighet i «de store spørsmålene»

3. Et tredje faretegn har med uenighet i viktige beslutninger å gjøre, fordi om man tidlig i relasjonen merker at man har ulike fremtidsplaner - så kan det være verdt å ta en prat om det. Store spørsmål som barn, giftemål og bosted vil være nødvendige for senere i relasjonen.

- Mange jeg snakker med som etter hvert kommer i 30-årene er for eksempel klare på at de er ute etter å lage familie, ikke bare ha en kjæreste. Og hvis dette er målet ditt, er det lurt å si det. Det har Peder Kjøs - som er psykolog og spesialist i klinisk voksenpsykologi, tidligere sagt til KK.no.

Kjøs mener også at det er viktig å være tydelige med premissene for forholdet, slik at man vet at man er på lik linje.

- Det er ting som er viktige å snakke om for å få satt premissene for hva man egentlig vil og er ute etter, fortsetter Kjøs.

Han sier at det er mange som kanskje har lyst til å treffe noen, men kanskje egentlig ikke har lyst til å ha noen å dele resten av livet med.

- I bunn vil egentlig de fleste ha noen å dele livet med, men har man akkurat avsluttet et annet forhold, er man kanskje i en fase der man egentlig ikke ønsker noe varig. Det går litt på det samme: «Hva er det jeg vil ha og hva er det jeg kan tilby?». Man bør være ærlig på dette også.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer