Orgasme:

Sliter du med å få orgasme under sex?

Det kan skyldes at du ikke slapper av.

MÅ SLAPPE AV: - Hvis du tenker at du bruker for lang tid, eller får tanker som «nå må jeg få orgasme, nå må jeg få orgasme», så er sannsynligheten stor for at du ikke får orgasme, sier ekspert.
MÅ SLAPPE AV: - Hvis du tenker at du bruker for lang tid, eller får tanker som «nå må jeg få orgasme, nå må jeg få orgasme», så er sannsynligheten stor for at du ikke får orgasme, sier ekspert. Vis mer
Publisert

De aller fleste kvinner sliter med å få orgasme under sex, og det kan være mange grunner til det. Alt fra fysiske årsaker, sykdommer eller en partner som ikke passer deg seksuelt. For mange skyldes det derimot deres egne tanker, urolighet eller nervøsitet. Det å ikke slappe ordentlig av under sex kan faktisk gjøre det nærmest umulig å få orgasme.

For selv om kjæresten din treffer riktig punkt og stimulerer deg akkurat slik som du liker, er det vanskelig å komme hvis du bekymrer deg for hvordan du ser ut eller lukter der nede, er nervøs for hva kjæresten din tenker eller rett og slett stresser med at du bruker for lang tid på å komme.

Mange tror at det kun er menn som kjenner på prestasjonsangst i senga, tanker om hvor lenge samleiet skal vare eller hvor godt det er for partneren. Sannheten er at kvinner kjenner på mange av de samme følelsene, såkalt kvinnelig prestasjonsangst.

- Når du er nervøs eller ikke klarer å slappe av, er kroppen stresset og da fungerer ikke det seksuelle, forklarer sexolog Siv Gamnes.

Det kan være mange årsaker til at du er stresset, alt fra prestasjonsangst og bekymringer knyttet til egen kropp, til utfordringer som skjer ellers i livet. Likhetstrekket er at det kan påvirke sexlivet ditt i stor grad.

- Når vi stresser eller er bekymret, klarer ikke hjernen å skille mellom om det er en reell fare eller bare våre egne tanker. Hvis man sto overfor en reell fare, ville man ikke lagt seg ned for å ha sex. Når hjernen er i stressmodus er det et hinder for det seksuelle, forklarer Gamnes.

LES OGSÅ: Oh yes, disse 6 triksene gjør deg supersexy!

Kan ikke styre lyst og orgasme

For selv om mange kanskje skulle ønske at det var mulig, så kan vi ikke bare bestemme oss for å bli kåte, få lyst på sex eller å få orgasme. Bekymringer og tanker om egne prestasjoner kan påvirke evnen til å nyte sex.

- Lyst og orgasme skjer når du er i den seksuelle boblen. Det viktigste er å være til stede her og nå, det er det sex handler om. Når man klarer å være til stede i øyeblikket så prøver man ikke å kontrollere det. Da eksisterer man, og da klarer man å slippe til sexlyst, kåthet og orgasme, forklarer Gamnes.

Det verste man kan gjøre er å prøve å kontrollere eller presse frem en orgasme.

- Hvis du tenker at du bruker for lang tid, eller får tanker som «nå må jeg få orgasme, nå må jeg få orgasme», så er sannsynligheten stor for at du ikke får orgasme. Det verste du kan gjøre er å stresse og presse deg til å få det. Du må våge å slippe kontrollen. Alle kropper kan få orgasme, hvis man bare lar den gjøre det, sier hun.

LES OGSÅ: - Det er spennende å se et annet par ha sex ved siden av oss

PRØV Å SLAPPE AV: - Prøv å skyv bort de stressende tankene. Pust dypt og rolig for å roe ned kroppen, oppfordrer Gamnes.
PRØV Å SLAPPE AV: - Prøv å skyv bort de stressende tankene. Pust dypt og rolig for å roe ned kroppen, oppfordrer Gamnes. Vis mer

- Mest vanlig blant kvinner

- Prestasjonsangst i sengen er vanlig for begge kjønn, men aller mest vanlig for kvinner. Mens menn bekymrer seg for å komme for tidlig eller størrelsen på penisen sin, tenker kvinner ofte mer på hvordan de ser ut i ulike stillinger.

Det sier Thomas Winther, som er familieterapeut og sexolog ved Curasenteret.

Slike bekymringer og tanker under sex fungerer som en blokkering av orgasmen.

- De fleste kvinner opplever at sex føles bedre og at de oftere får orgasme når de blir eldre. Det skyldes nok at de blir tryggere og bekymrer seg mindre. Seksualiteten sitter ikke mellom beina, den sitter mellom ørene, sier han.

Winther påpeker at bekymringer og forstyrrende tanker ikke er sexy, og at det da nesten er umulig å være tilstede i øyeblikket.

Slik slapper du mer av

- Er det noe man kan gjøre selv for å slappe mer av under sex?

- Prøv å skyv bort de stressende tankene. Pust dypt og rolig for å roe ned kroppen, oppfordrer Gamnes.

Hun anbefaler også yoga og medisitasjon for å bli kvitt indre stress.

- Studier viser helt klart at yoga og meditasjon kan redusere stress. Det trenger ikke være så avansert, bare ta 4-5 gode magepust, lukk øynene og senk skuldrene. Det burde alle gjort, og det kan absolutt gjøre det lettere å få orgasme, sier hun.

Winther sier at for noen kan bekymringer og tanker om eget utseende forsvinne hvis de skrur av lyset.

- Prøv å ikke tenk så mye på hvordan du ser ut eller presterer. Hvis menn fokuserer på at de ikke skal komme for fort, så kommer de ofte fort, sier han.

Det viktigste er å gi seg hen og nyte sexen, så kommer orgasmen fortere.

- Også er det viktig å ikke glemme at de fleste kvinner trenger noe mer enn inn-og-ut-sex for å komme. Husk at klitoris skal stimuleres, sier han.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet
Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer