Parforhold:

- Små tillitsbrudd kan være ødeleggende for et parforhold

Det er ikke bare utroskap og store svik som kan ødelegge et forhold.

MANGEL PÅ RESPEKT: - Hvis partneren din for eksempel ofte bryter avtaler eller lyver om småting, kan det lett tolkes som mangel på respekt og at han ikke bryr seg, sier parterapeuten. FOTO: NTB
MANGEL PÅ RESPEKT: - Hvis partneren din for eksempel ofte bryter avtaler eller lyver om småting, kan det lett tolkes som mangel på respekt og at han ikke bryr seg, sier parterapeuten. FOTO: NTB Vis mer
Publisert

Se for deg at du avtaler å møte kjæresten din til lunsj, men så blir du sittende og vente i over 20 minutter før han dukker opp, uten at han gir beskjed om forsinkelsen. Eller se for deg at kjæresten din lover at han skal slutte å røyke eller snuse, men så oppdager du mange sneiper i et askebeger på terrassen eller en tom snusboks i søppeldunken.

Når du tenker på tillitsbrudd i et forhold, tenker du gjerne på store svik og utroskap. Men slike små, tilsynelatende ubetydelige eller uviktige løgner og avtalebrudd kan faktisk skade et parforhold i stor grad.

Det krever mye å bygge opp og vedlikeholde tilliten i et forhold over tid. Slike hverdagslige avtaler og løfter finnes det jo mange av i et forhold, og avtalebrudd kan derfor påvirke hele tilliten og dynamikken mellom dere. I verste fall kan det føre til brudd.

SMÅ LØGNER: - Hvis du allerede sliter med at du har lav tillit til partneren din, vil små avtalebrudd få stor betydning, sier parterapeuten. FOTO: NTB
SMÅ LØGNER: - Hvis du allerede sliter med at du har lav tillit til partneren din, vil små avtalebrudd få stor betydning, sier parterapeuten. FOTO: NTB Vis mer

Problemet vokser seg større

- Små tillitsbrudd kan være ødeleggende for et parforhold. Problemet kan vokse seg større og større, og det kan påvirke tilliten mellom dere. Hvis partneren din for eksempel ofte bryter avtaler eller lyver om småting, kan det lett tolkes som mangel på respekt og at han ikke bryr seg.

Det sier Andreas Løes Narum, som er parterapeut og psykolog i parweb.no til KK.

Hvis dere har opplevd et stort tillitsbrudd som utroskap, vil det ofte bli ekstra lav toleranse for små tillitsbrudd.

- Hvis du allerede sliter med at du har lav tillit til partneren din, vil små avtalebrudd få stor betydning. At han kommer ti minutter for sent eller pynter på sannheten kan føles som en stor krise i slike tilfeller, forklarer Løes Narum.

Det er lett å tenke «Hvorfor gjør han det? Fortjener jeg ikke at han holder det han lover?», og det kan føre til at du tviler på om partneren din respekterer deg.

SNAKK SAMMEN: - Hvis du sliter med å sette ord på det selv, kan en parterapeut ofte være til god hjelp, sier parterapeuten. FOTO: NTB
SNAKK SAMMEN: - Hvis du sliter med å sette ord på det selv, kan en parterapeut ofte være til god hjelp, sier parterapeuten. FOTO: NTB Vis mer

Vi liker forutsigbarhet

- Vi mennesker er glad i forutsigbarhet, og vi liker å vite hva vi kan forvente av hverdagen vår. Det er derfor ikke bare store løgner og utroskap som påvirker forholdet, små tillitsbrudd og avtalebrudd kan også ødelegge tryggheten og tilliten i et forhold.

Det sier Thomas Winther, som er familieterapeut og sexolog ved Curasenteret til KK.

Winther hadde nylig et par i terapirommet som opplevde slike små tillitsbrudd som en utløsende årsak til at de valgte å gjøre det slutt.

- Det handler om at den ene ikke vet hva hun eller han kan forvente, og kan ikke stole på avtaler og løfter som blir gjort, sier Winther.

Det samme gjelder i vennskap. Hvis dere gjør avtaler som hele tiden blir avlyst fordi det kommer noe i veien, eller vennen din hele tiden prioriterer noe annet, blir det uforutsigbart og vanskelig å forholde seg til.

- De fleste takler slike tillitsbrudd ganske dårlig, sier han.

Sett ord på det

Hvis du sliter med slike små tillitsbrudd i forholdet ditt, er det viktig at dere snakker sammen på en god måte.

- Du er nødt til å sette ord på det som plager deg, uten å angripe den andre. Mange spisser pekefingeren og kjefter, men da går dere rett inn i et vanlig kranglemønster. Du bør nærme deg tema uten å gå til angrep, råder Løes Narum.

Hvis du skal ta opp et vanskelig tema med partneren din er det lurt å planlegge litt. Gjør noe utenom det vanlige, vis en artikkel eller video som handler om samme tema og prøv å få til en god ramme og en god dialog om problemet.

- Hvis du sliter med å sette ord på det selv, kan en parterapeut ofte være til god hjelp, sier han.

Oppdag mer mote, livsstil og historier fra virkeligheten på KK.no

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet
Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer