Samliv:

Snakk mindre, elsk mer

- Det å snakke i moderate mengder er nyttig. Men å fortsette å snakke i lange tider om det samme problemet er nok ikke det.

SAMLIV: Hvorfor har egentlig menn det så vanskelig for å snakke om følelser? FOTO: NTB Scanpix
SAMLIV: Hvorfor har egentlig menn det så vanskelig for å snakke om følelser? FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

– Vi må snakke sammen, sier du til kjæresten din.

I samme sekund ser det ut som han smyger seg ut av synsfeltet ditt. Vit at gutta synes problemsnakk er kleint. Og for mye snakk kan føre deg dypere inn i problemet.

Gutta er ikke så glad i problemsnakk. Det fant professor i psykologi Amanda Rose ved University of Missouri ut etter fire studier der 2000 barn og unge deltok. Studien er publisert i tidsskriftet Child Development.

Men det er ikke fordi de er redde for å snakke om følelser eller fordi de synes det er flaut. De er ikke så snakkesalige fordi de ikke tror det løser problemene. Dessuten synes de det er teit. Rose konkluderer med at kvinner har store forventninger til at samtale er god medisin og at de tror at også menn trenger å snakke om problemene:

– Kvinner dytter menn inn i et mønster der hun presser og han trekker seg tilbake. Kvinner presser virkelig menn til å dele bekymringer fordi de selv forventer at menn skal føle seg bedre av å snakke. Men menn synes ikke pratingen løser alle problemer, sier Amanda Rose i en pressemelding fra universitetet.

LES OGSÅ: Det er hans feil alt sammen

Menn tause i samtaleterapi

Det samme fenomenet observerer psykologspesialistene og samlivsterapeutene Britt Eriksson og Helge Poulsen i Asker vest for Oslo. Det kommer mange tause menn og pratsomme kvinner til dem for hjelp med såre samliv.

– Vi ser ofte at kvinnene vil snakke, mens mennene ofte trekker seg unna, sier Britt Eriksson til KK.

– Menn gjør ting på andre måter. De vil ofte fikse problemene fordi de føler at de har et ansvar, sier Helge Poulsen og legger til:

– Når de ser at kvinnen deres ikke har det bra, så vil han gjerne gjøre noe med det, selv om det egentlig kanskje bare handler om at hun vil bli hørt.

Dette mønsteret har de ikke bare sett i andres forhold, men også opplevd tett på i sitt eget kjærlighetsforhold.

– Da jeg kom til Norge med mine to barn som da var 9 og 16 år gamle, følte jeg meg så ensom. Jeg hadde jo ikke mer enn to bekjente her i Norge, sier Britt Eriksson og forteller om da hun etter et havarert ekteskap, flyttet fra Sverige for å være sammen med sine nye elskede, Helge.

– Nei, det var strevsomt. Vi fikk plutselig fire barn til sammen og det var behov som skulle dekkes hele døgnet. Jeg syntes det var ille, men klarte ikke å møte deg i dine problemer, sier Poulsen.

– Så trakk du deg vekk. Og det eneste jeg ville var å bli forstått. Da oppstod det jo scener slik som da jeg gikk fra deg midt på fjellet uten å kunne veien hjem, sier Eriksson og humrer litt over gamle historier fra deres eget samliv.

LES OGSÅ: Dette kjennetegner lykkelige par!

Steinalderstrategi

Disse kommunikasjonsmønstrene kan ha flere årsaker. En av dem er evolusjonsbiologisk, sier psykologene.

- Kvinner opplever kontakt gjennom å dele sin sårbarhet. Du kan forestille deg at tidligere stod kvinner med barn i begge armene og kanskje med en hengende ved bena. Samtidig var de utsatt for fare. Da var det tryggest å søke sammen. Selv om alt er annerledes i dag, kan det se ut som kvinner bruker den samme strategien i dag, sier Eriksson.

– Kvinnene snakker med venninnene sine om hvordan de har det i sine forhold: Da svarer kanskje venninnen: «Ja, slik har jeg også det». Og så får de kontakt.

Men det at man søkte sammen i trygghet for mange tusen år siden, betyr ikke at man på død og liv må snakke om det når det oppstår problemer i kjærlighetslivet i dag. Tvert imot: Problemsnakk kan føre deg dypere inn i materien uten at du blir klokere eller gladere av det.

– Det å snakke i moderate mengder er nok nyttig. Men å fortsette å snakke i lange tider om det samme problemet er nok ikke det. Det kan være noen problemer du ikke kan kontrollere, som utenforliggende stressfaktorer. Å engasjere seg i positive aktiviteter kan være mer nyttig, sier Amanda Rose til KK.

Jenter skal også vite at for mye fokus og snakk på problemer fører til mer angst og depresjoner. I Roses studier kommer det klart frem at jenters nære vennskap og deling av følelser faktisk kan gjøre det vondt verre.

– Å dvele og spekulere i lange tider kan gjøre jenter deprimerte og forsterke angstlidelser, sier forskeren.

LES OGSÅ: - Alle forhold kan ikke reddes, og noen ganger er det for det beste at paret skilles

Kos og kontakt

Samlivsterapeutene sier at vi i 97 prosent av tiden ikke får med oss hva den andre sier, noe som gjør at vi må tenke helt annerledes om rammer rundt det å få kontakt. De har god erfaring med at to stridende parter kan møtes et sted på halvveien, midt mellom praten og taushetene. God kontakt er viktig:

– Det å strekke ut en forsonende hånd betyr noe, sier Eriksson.

– Det å bli holdt rundt, er viktig for oss menn. Ingenting er som det, sier Helge Poulsen.

– Å leke sammen og ha masse god sex. Man skal søke å dyrke de gode opplevelsene og ha en visjon om hva man ønsker med sitt forhold, fortsetter Eriksson.

Gode kjærlighetsknep

Den ordløse kontakten er like viktig:

  • Ha kjennskap til hverandres verdener.
  • Hold det positive for øyet og ha en blid diskusjonsform.
  • Overvinn emosjonell fastlåsthet.
  • Ha en stor grad av vi-følelse.
  • Dele syn: familie, ekteskap og livet
  • Være aktive med når det gjelder å skape fred
  • Statistisk vil det være stor risiko for samlivsbrudd dersom mannen ikke er villig til å la sin partner være likestilt i beslutninger.

Kilder: Helge Poulsen og Britt Eriksson/Det Norske Imago Institutt.

Menn og følelser

– Noe av det som gjør at «pratingen om følelser» kan bli en sammenhengende gjentakelse skyldes ofte at partene ikke har lært og sørget for å skape en kontaktsituasjon, stoppe opp og skape et rom hvor begge føler seg trygge og får en opplevelse av å bli hørt, sier psykologspesialistene og samlivsterapeutene Britt Eriksson og Helge Poulsen.

– Når eksempelvis dette skjer i terapirommet ser vi ofte at menn har masser av følelser og har like mange følelser som kvinner.

LES OGSÅ: Johanne (25) giftet seg med ungdomskjæresten – like etter ble han sendt ut av Norge

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vil du logge inn før du fortsetter?

Det koster ingenting, men det hjelper oss med å tilby deg en bedre leseropplevelse.

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer