Snoke på eksen:

Snoker du på eksen hans?

- Snoking kan nesten fortone seg som en dramaserie – du bare må sjekke hva som skjer i neste «episode».

SNOKING PÅ EKSEN: Hvis forholdet er nytt er det kanskje ikke så rart om man er litt nysgjerrig fortiden hans, bare pass på at det ikke blir en besettelse. FOTO: NTB Scanpix
SNOKING PÅ EKSEN: Hvis forholdet er nytt er det kanskje ikke så rart om man er litt nysgjerrig fortiden hans, bare pass på at det ikke blir en besettelse. FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Tenk om folk kunne se at du har snoket på profilen deres på Facebook eller Instagram. Grøss og gru for et mareritt – for la oss være ærlig, vi har alle gjort det. Og et vanlig «offer» for denne snokingen er gjerne eksen til kjæresten din.

Du er jo bare litt nysgjerrig. Hvem er hun? Hvordan ser hun ut? Og ikke minst, er hun «bedre» enn deg?

– Jeg tenker at dette er nokså vanlig å gjøre, de fleste vil være nysgjerrige på sin nye partners eks. Særlig den første tiden, og særlig om hun er en trussel for forholdet, sier Anne Marie Pile, som er sexologisk rådgiver og barnevernspedagog, til KK.no.

Kanskje føler du deg usikker fordi han fortsatt har kontakt med henne, eller kanskje forteller han ekstremt lite om sitt tidligere forhold, som dermed gjør deg nysgjerrig.

– Det kan være at forholdet har vært turbulent, eller et av-og-på-forhold. Dersom forholdet til eksen nylig er avsluttet kan det også vekke mye nysgjerrighet omkring eksen. Men om det dreier seg om et nylig avsluttet samboerskap eller ekteskap er det viktig å huske at forhold gjerne er slutt lenge før man ringer flyttebilen, forteller Pile.

LES OGSÅ: Straffer du kjæresten for det eksen din gjorde?

Sosiale medier gjør informasjon lett tilgjengelig

Hvis forholdet er nytt er det kanskje ikke så rart om man er litt nysgjerrig, hans eks er jo en pekepinn på hva han faller for, og det sier noe om hans fortid. Kate Elin Søyland, som er par- og familieterapeut hos Åpen Dialog i Sandnes, tror derfor det er mange som kan kjenne seg igjen i litt snoking.

– Vi er jo relasjonelle vesener, derfor ønsker vi å forstå og kanskje ubevisst kartlegge om det er en «ytre fare» som kan være en trussel mot din kjæresterelasjon. Det er heller ikke alltid kjæresten forteller så mye og da kan den type «snoking» være noe som fortrolige venninner kan finne på sammen, sier hun til KK.no.

SJEKK HER DA: Å snoke på eksen hans er noen ganger en uskyldig greie du gjør for å stilne nysgjerrigheten, eller for å «bitche» litt med venninnene dine. Foto: Scanpix.
SJEKK HER DA: Å snoke på eksen hans er noen ganger en uskyldig greie du gjør for å stilne nysgjerrigheten, eller for å «bitche» litt med venninnene dine. Foto: Scanpix. Vis mer

Noen ganger er det bare en uskyldig greie du gjør på impuls, eller for å «bitche» litt med venninnene dine. Men det kan også føre til frustrasjon; «Er hun virkelig så fin? Er hun på reise nå igjen? Tenk om han elsker henne ennå?».

– Moderne teknologi gjør det heller ikke lettere, alt er jo så utrolig lett tilgjengelig i dag. Med bare et par tastetrykk kan du få siste nytt om «henne», enten det er Facebook eller Instagram. Det kan nesten fortone seg som en dramaserie på Netflix – du bare sjekke hva som skjer i neste «episode», forklarer Søyland.

Å sammenligne seg selv med andre kan fort få oss til å føle oss «mindre enn», og det er slett ikke så bra for selvtilliten i lengden.

– Mange vil også sammenligne seg med eksen, og det kan bli som en konkurranse om hvem som har høyest «markedsverdi». Men de fleste vil nok miste interessen for eksen etterhvert som forholdet utvikles, forteller Pile.

LES OGSÅ: Klarer du ikke gi slipp på eksen?

ÅPENHET: Har du blitt opphengt i eksen hans kan det være lurt å snakke med kjæresten din om det. Foto: Scanpix.
ÅPENHET: Har du blitt opphengt i eksen hans kan det være lurt å snakke med kjæresten din om det. Foto: Scanpix. Vis mer

Ikke la det bli en besettelse

Et sted må jo grensa gå, du kan jo ikke snoke på eksene hans helt til døden skiller dere ad (ja, eller til det blir slutt da). Men hva hvis nysgjerrigheten ikke går helt over? Om du får et ufrivillig oppheng i å sjekke hele tiden kan det legge en kraftig demper på ditt kjæresteforhold.

– Vi mennesker er jo nysgjerrige av natur, men det er også stor forskjell på om det bare er litt uskyldig stalking som du og din venninne tar del i, eller om det fyller din hverdag og du «bare MÅ sjekke», sier Søyland.

Parterapeuten understreker viktigheten av at du har en åpen dialog med deg selv og svarer åpent og ærlig på hvorfor i all verden du gjør dette? Og ikke minst, hva gjør det med deg følelsesmessig?

– Det er først når du prøver å slutte med en usunn atferd at du finner ut hvor alvorlig hektet du er. For vi mennesker kan ha en kreativ evne til å rettferdiggjør og dekke over når det er noe vi gjerne vil fortsette med; «det kan ikke være farlig å ta en liten titt.. hvem gjør vel ikke det?» Igjen, ikke forsvar deg selv med «alle andre» kjenn heller etter hva det gjør med din livskvalitet. Føles det ikke bra, så dropp det, sier Søyland.

Klarer du ikke legge fra deg trangen til å snoke på eksen, kan det være lurt å ta en prat med din kjæreste for å få tryggheten tilbake.

– Eller ta noen timer hos en terapeut selv om du kanskje ikke føler for det. Det er ofte som med fysisk trening, av og til kommer den gode følelsen etterpå. Det vil gjøre deg godt og hjelpe deg å fokusere på her og nå og fremtiden dere har sammen, istedenfor å grave i fortid og ekser – alle har vi noen usunne mønster, vær glad at du har oppdaget ditt, påpeker hun.

LES OGSÅ: Samlivsproblemer - Det er hans feil alt sammen

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer