Snoking:

Snoker du på mobilen til kjæresten?

- I så fall sier det noe ganske grunnleggende om mangel på tillit, mener psykologspesialist.

SNOKING: Titter du gjennom telefonen hans hver gang du får sjansen? Det kan være et tegn på tillitsproblemer. Foto: Scanpix.
SNOKING: Titter du gjennom telefonen hans hver gang du får sjansen? Det kan være et tegn på tillitsproblemer. Foto: Scanpix. Vis mer
Publisert

Kjæresten er i dusjen og mobilen hans ligger ensom og tilgjengelig på stuebordet. Du burde ikke sjekke, men åh som det frister.

For du skulle jo gjerne likt å vite hvem han ringer. Hvem han tekster med på messenger, hvem han følger på sosiale medier og hvilke bilder han har tatt – for hvis han gjør noe galt så bør du jo bare finne ut av det først som sist. Ja, en kjapp titt kan vel ikke skade.

Eller kan det det?

LES OGSÅ: Snoker du på eksen hans?

Snoking er uærlig, vær heller åpen om usikkerheten

Å sjekke den andres mobil uten å ha bedt åpent om å få gjøre det, eller uten at man har en avtale om at «det er lov i vårt forhold», er praktisk sett som å stjele informasjon. (Psst.. logger du deg inn på hans Facebook uten tillatelse kan du faktisk bli anmeldt).

– På et overflatisk nivå stjeler man informasjon, men det underliggende behovet er å redusere utrygghet, sier Anne Marie Fosse Teigen, psykologspesialist og forfatter av boken «Varig kjærleik, ei handbok», til KK.

– I så fall sier det noe ganske grunnleggende om mangel på tillit, noe det kan være veldig mange grunner til. Disse grunnene kan ligge i forhistorien til den som snoker, eller det kan grunnes i noe som har utviklet seg gjennom parets samspill og historie, legger hun til.

Kanskje har du opplevd utroskap i et tidligere forhold, og denne gangen vil du være føre var. Eller kanskje forteller kjæresten din veldig lite om dagen sin og vennene hans.

Det kan også skyldes at man ikke har erfaringer med at det er lov å spørre om det man trenger. For hvis du føler deg utrygg og usikker i forholdet er det bedre å være åpen om det.

– Den som «snoker» velger å være uærlig, i stedet for å si «jeg er utrygg, jeg trenger at vi arbeider med tryggheten i forholdet vårt», og videre snakke om eventuelle konkrete mistanker, forteller hun.

LES OGSÅ: Derfor bør du unngå å spille et «spill» for å få overtaket i forholdet

MANGE ÅRSAKER: Ta opp problemet med deg selv og med partneren din; hvorfor vil du egentlig snoke? Foto: Scanpix.
MANGE ÅRSAKER: Ta opp problemet med deg selv og med partneren din; hvorfor vil du egentlig snoke? Foto: Scanpix. Vis mer

Finn ut hvorfor du føler du vil snoke

Når man snoker handler det ofte om at man har en generell utrygghet som gir behov for å nærmest «overvåke» partneren. Og dette er et problem man ikke bør ignorere. Snokingen kan absolutt påvirke forholdet ditt, men i hvilken grad avhenger av hvordan dere ellers har det.

– Hvor mye er godt i forholdet og hvor mye er vanskelig? Hvis det står og vipper kan snokingen bidra til å vippe forholdet i en eller annen retning. Den som snoker kan oppdage noe som gir en «forsvarbar» grunn til å ta en lenge påtenkt avgjørelse. Og det å oppdage at en partner har snoket, kan være en «forsvarbar» grunn til å øke sin egen moralske status i et forhold som er slitt og preget av maktkamp eller kamp om skyld, forklarer hun.

Teigen mener at det å lure til seg noe bak partnerens rygg er en handling det ligger mye informasjon i, og dette er noe man bør utforske. Ta opp problemet; hvorfor vil du egentlig snoke?

– De parene som utforsker hvorfor man gjør denne handlingen, i stedet for å tie eller krangle om den, har alle forutsetninger for å få til en god utvikling videre, med større tillit og samhold. Hvis man tier eller krangler, kan konsekvensene være mer uforutsigbare, forteller Teigen.

LES OGSÅ: Vil han ikke snakke om fremtiden?

MISTENKSOM: Mistenksomhet er slett ikke sunt for forholdet, og det kan være lurt å snakke sammen om dine tanker. Foto: Scanpix.
MISTENKSOM: Mistenksomhet er slett ikke sunt for forholdet, og det kan være lurt å snakke sammen om dine tanker. Foto: Scanpix. Vis mer

Mistenksomhet er ikke sunt for forholdet

Noen snoker bare for sikkerhetsskyld, mens andre gjør det fordi de har en mistanke de ønsker å få bekreftet. Line Jonsrud, familieterapeut ved Nydalen Helsehus, vil i utgangspunktet ikke anbefale å aktivt lete etter tegn på at partneren er utro – det fører sjeldent noe godt med seg.

– Mistenksomhet gir ikke næring til et sunt forhold. Er du veldig utrygg på partneren og frykter utroskap, vil jeg anbefale å først gå en runde med deg selv for å finne ut om det ligger hos deg, eller om det faktisk er grunn til å frykte noe, sier hun til KK.

Likevel er det ikke alltid så lett å gjenkjenne sine egne dårlige mønstre. Spesielt ikke hvis du er blendet av sjalusi.

– Snakk gjerne med noen utenfor i så fall. Ikke bare om tegnene du ser, men også om ditt eget forhold til svik, sjalusi og frykten for å bli forlatt, for å se om det er noe i din egen historie som kan spille inn og påvirke din reaksjon, forklarer Jonsrud.

Men å sjekke mobilen til partneren trenger ikke alltid være en dårlig ting. Har du opplevd utroskap i ditt nåværende forhold kan det brukes bevisst som en måte å bygge tillit på.

– Etter utroskap kan for øvrig det å gi tilgang på mobil være ett ledd i bygging av ny tillit. I så fall vil jeg ikke kalle det å «snoke» så lenge åpenheten er avtalt, forklarer Teigen.

LES OGSÅ: Sliter du med å stole på folk? Det kan gjøre deg ensom

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer