Redd for å binde seg:

- Sosiale medier forsterker ideen om at gresset er grønnere på andre siden

Men det er langt ifra den eneste grunnen til at han er redd for å binde seg.

FRYKT FOR FORPLIKTELSER: Det er oftere menn som trekker seg tilbake når forholdet blir seriøst, men hva er egentlig greia med det? FOTO: NTB Scanpix
FRYKT FOR FORPLIKTELSER: Det er oftere menn som trekker seg tilbake når forholdet blir seriøst, men hva er egentlig greia med det? FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Du dater en kar over en periode og det samme øyeblikket ting begynner å bli seriøst får pipa en annen lyd. «Det er ikke deg, det er meg». Mhm…

Okei, så hadde han «commitment issues», som det så fint heter på engelsk. Og du går videre med livet ditt. Men det finnes også en annen variant – en som kommer til syne først etter en god stund.

Kanskje har dere vært kjærester lenge. Kanskje er dere til og med samboere. Og du tenker det er på tide å ta opp spørsmålet om fremtiden. Du vet, å få barn, kjøpe hus, eller kanskje ekteskap; vips så oppstår det full panikk. 

Hva er egentlig greia?

LES OGSÅ: Ekteskap og samboerskap: Hva lønner seg egentlig?

Lammes av valgmulighetene

– Før i tiden hadde man ikke så mange muligheter. Da var fremtiden vår ofte forutbestemt av familien man vokste opp i. I dag er det ikke slik, og vi har større frihet i hvem vi vil leve med, og hvordan vi vil leve, sier Anders Lindskog, spesialist i klinisk voksenpsykologi, til KK.no.

Og med større frihet føler vi også mer på valgets kvaler.

– Det kan være angstpreget det å binde seg, at man føler seg utrygg og usikker på om man har valgt riktig. Noen kan også ha angst for nærhet, forteller han. 

Selv om det er kvinner som også kjenner på frykten for å forplikte seg til en partner, er det ifølge samlivsterapeut og rådgiver, Anna Sigridsdatter Heen, oftere noe som rammer menn.

– Ut i fra min erfaring ser jeg at det er en del menn som er redd for alt som smaker forpliktelser. Det er oftere menn som trekker seg litt tilbake når det blir seriøst, enn kvinner, sier, til KK.no. 

For noen kan dette være allerede i et tidlig stadium av forholdet, mens andre opplever å trekke seg tilbake først når det blir snakk om barn og ekteskap.

LES OGSÅ: Derfor vil ikke barn redde forholdet

FRYKT FOR FORPLIKTELSER: Noen menn kan være redd for at ekteskap og forpliktelser vil ta friheten fra dem.
FRYKT FOR FORPLIKTELSER: Noen menn kan være redd for at ekteskap og forpliktelser vil ta friheten fra dem. Vis mer

Tror ekteskap er begrensende og slitsomt

Hva er det egentlig som vekker denne redselen for å binde seg? Både Lindskog og Heen er enige om at årsakene kan være sammensatte, og variere fra person til person. En kjent unnskyldning er den genetiske komponenten. 

– Den ene livsstrategien er jo å satse på ett menneske der man legger mye energi i det. Den andre strategien er å få barn med flere personer, som minsker den genetiske risikoen og man klatrer i hierarkiet. Det er ulikheter både hos menn og kvinner, men det er også individuelt. Menn kan nok ofte ha større fordeler av spredningsstrategien, der genene spres, enn kvinner har, forklarer Lindskog.

Heen har ikke så stor tro på at dette er den avgjørende årsaken, men at det oftere handler om frykt for andre ting.

– Menn kan være redd for å miste friheten sin – at dama skal sitte hjemme og bestemme over dem. At de skal bli fanget og miste sitt handlingsrom. Det er nok få som sier det høyt, men jeg tror det også ligger en frykt for kvinnens forventninger. At de tror de ikke kan leve opp til dem, forteller hun.

Det er heller ikke til stor hjelp at populærkulturen framstiller samlivet som noe begrensende og slitsomt. Men også sosiale medier har sin påvirkning.

– Sosiale medier forsterker ideen om at gresset er grønnere på den andre siden. Der framstiller vi oss alle som bedre enn vi er, og vi får inntrykk av at det finnes så mange der ute, og at vi kan få noe bedre. Men hvis du går og venter på «det store eventyret» så kan du gå glipp av noe fantastisk som står rett foran deg, forklarer Heen.

LES OGSÅ: - Ikke la deg presse til å bli gravid

Dine foreldres samliv har påvirket deg

En annen svært viktig faktor som spiller inn er vår tilhørighet. Hvilke relasjoner du har vokst opp med innad i familien din er avgjørende for hvordan ditt syn på parforhold er.

– Har foreldrene dine hatt det vanskelig og fælt i sitt ekteskap, så kan det påvirke hvordan du tror det er å være gift. Har de endt opp med å skille seg kan du tro at det vil bli sånn for deg også, forklarer Heen.

BAGASJE: Ditt syn på parforhold kan være farget av dine foreldres forhold - eller mangel på sådan. Foto: NTB scanpix
BAGASJE: Ditt syn på parforhold kan være farget av dine foreldres forhold - eller mangel på sådan. Foto: NTB scanpix Vis mer

– Mange har også levd med enslige foreldre, og da har de jo heller ikke sett to foreldre som må relatere seg til hverandre, og takle konflikter i fellesskap. Og mange har opplevd svik og avvisning fra foreldre og omgivelser. Da skaper man seg en «strategi» for å overleve: Klar deg selv,  stol ikke på andre, legger hun til.

Lindskog er enig i at våre foreldres forhold har noe å si. 

– Det er foreldrene våre som har vært vår «mal» for parforhold. Har de for eksempel holdt sammen på tross av at de ikke har kommet overens, så kan det gi deg skrekken for forpliktelse. Noen er også redd for at et ekteskap skal ende i skilsmisse, sier han. 

LES OGSÅ: Det kan se ut som naturen har programmert hjernene våre til å mistolke hverandre

EKSPERTEN: Anna Sigridsdatter Heen, parterapeut og rådgiver. Foto: Privat
EKSPERTEN: Anna Sigridsdatter Heen, parterapeut og rådgiver. Foto: Privat Vis mer

Finn ut hva dere ønsker i livet deres 

Mange er redd for ekteskap fordi de tror at det betyr «slutten på livet» slik du kjenner det i dag. Ifølge Heen er dette helt bakvendt. 

– Det er jo da livet starter. Man skal bygge et forhold og et liv sammen. Og du kommer til å få mye hvis du selv også gir – det er da de store høydene vil komme, fordi man lærer seg selv, og partneren, å kjenne. Man må jo samarbeide og gi hverandre plass, du skal jo ha noe frihet selv om du er i et forhold, forklarer hun. 

Hvis du og partneren likevel ikke klarer å komme til enighet, og den ene part friker ut av tanken på fremtiden, så må dere først og fremst finne ut hva hver og en vil med sitt liv. 

– Begge parter kan skrive ned en tiårsdrøm. En plan over hva man ønsker for fremtiden – det trenger ikke være helt realistisk. Men så kan man se om drømmene matcher hverandre eller ikke, sier Lindskog.

Også mener han at man ikke kan gå rundt og være så redd for at forhold skal ta slutt, for skilsmisser, eller redd for at partneren skal være utro

– Det betyr ikke at man ikke har elsket hverandre selv om det skulle ende slik. Jeg mener at alle gode dager man har hatt sammen er tross alt en gevinst, sier han.

LES OGSÅ: - Er han en dårlig kysser, så er det bare å glemme det

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer