Parforhold:

Sosiale medier og parforhold: - Før man vet ordet av det, kan man ha krysset en grense

Samlivsterapeuten mener det er fire råd alle par burde følge, for at mobilbruken ikke skal gå utover forholdet.

MYE MOBILBRUK: - Alt som bidrar til usikkerhet, enten på hvor viktig jeg er i livet ditt, eller om jeg kan stole på deg, vil skape uro og stress og påvirke den følelsesmessige kontakten, sier ekspert. FOTO: NTB
MYE MOBILBRUK: - Alt som bidrar til usikkerhet, enten på hvor viktig jeg er i livet ditt, eller om jeg kan stole på deg, vil skape uro og stress og påvirke den følelsesmessige kontakten, sier ekspert. FOTO: NTB Vis mer
Publisert

Sosiale medier har blitt en så vanlig del av hverdagen vår at vi ikke alltid tenker over hvor mye tid vi bruker på det. Mobilen er så å si alltid innen én meters rekkevidde.

De siste årene har det vært mye fokus på konsekvensene skjermtid og inntrykk fra sosiale medier kan ha - både for søvn, selvbildet vårt og ikke minst hva det kan gjøre med barn og tenåringer.

Men har du noen gang tenkt over om bruk av sosiale medier påvirker forholdet ditt?

En ny studie viser nemlig at aktiv bruk av sosiale medier er knyttet til stress og belastning på forholdet - som igjen er knyttet til mindre tilfredshet i forholdet.

Dette viste studien

I studien, som er omtalt i Psychology Today, viste forskerne til tidligere studieresultater som har vist en sammenheng mellom bruk av sosiale medier og problemer i forholdet - spesielt krangler om bruk av Instagram. Dette ønsket forskerne å se nærmere på.

Slik foregikk studien:

Studien ble gjort på over 200 studenter som brukte Facebook, Instagram og Twitter. Deltakerne ble spurt om hvor aktive de var på disse sosiale mediene (om de gjorde mer enn å bare scrolle), graden av stress i forholdet deres og hvor fornøyde de var med partneren sin.

Dette fant forskerne:

Forskerteamet fant at i hvilken grad deltakerne var aktive på Twitter og Instagram var knyttet til stressnivået de opplevde forholdet sitt.

De fant også at stressnivået var knyttet til lavere tilfredshet med partneren - og dette gjaldt både for bruk av Instagram og Twitter, men ikke Facebook. Forskerne legger til at studiens deltakere hovedsakelig var unge - som brukte mer tid på Instagram og Twitter - så det er ikke sikkert dette gjelder for alle generasjoner.

Forskerne understrekte også at man ikke sikkert kan si at aktivitet på sosiale medier direkte forårsaker stress i parforholdet, men at studiens resultater bygger videre på tidligere forskning som antyder at det er en sammenheng mellom sosiale medier og velvære i forholdet.

IKKE PRØV Å MULTITASKE: Det går ikke an å sitte på mobilen og samtidig være helt til stede med partneren sin, sier parterapeut. FOTO: NTB
IKKE PRØV Å MULTITASKE: Det går ikke an å sitte på mobilen og samtidig være helt til stede med partneren sin, sier parterapeut. FOTO: NTB Vis mer

- Vil skape uro og stress

Vi spør samlivsterapeut Trine Huseby, som driver fagbloggen trinehuseby.no med teknikker og inspirasjon for par:

- Er bruk av sosiale medier og stress i parforholdet et tema som ofte kommer opp i parterapi?

- Det dukker opp ofte, bekrefter hun.

Vanlige problemstillinger som par tar opp med Huseby er:

  • Tid brukt på sosiale medier - på bekostning av kjærestetid og tilgjengelighet for hverandre
  • Usikkerhet på hvem partneren kommuniserer med og/eller på hvor grensene går
  • Kontakt med tidligere partnere

- Alt som bidrar til usikkerhet, enten på hvor viktig jeg er i livet ditt, eller om jeg kan stole på deg, vil skape uro og stress og påvirke den følelsesmessige kontakten.

SAMLIVSTERAPEUT: Trine Huseby. FOTO: Iselin Huseby Lie
SAMLIVSTERAPEUT: Trine Huseby. FOTO: Iselin Huseby Lie Vis mer

- Krangler om bruk av Instagram virker å være ganske vanlig - er dette din erfaring? Hva krangler vi om her?

- Aller mest hører jeg om tid brukt på sosiale medier generelt, og fravær av oppmerksomhet som følge av det. Dernest hører jeg om Snapchat og alle konfliktene som kommer av kontakt med andre, aktiviteter med andre og steder man har vært med andre – alle sammen elementer som kan være en trussel for tilliten, forteller Huseby.

Dette reagerer menn og kvinner på

Også parterapeut og sexolog Tone Haldorsen bekrefter at sosiale medier er en kilde til stress og konflikter i parforholdet. Temaet kommer ofte opp i terapirommet hennes.

- Min erfaring er at kvinner reagerer særlig på at mannen liker bikinibilder og lignende av andre kvinner, særlig om det er ganske store mengder likes.

Og hva plager mennene? At kvinnene sitter med nesa i mobilen i stedet for å snakke med ham, er Haldorsens erfaring.

PARTERAPEUT: Tone Haldorsen. FOTO: Privat
PARTERAPEUT: Tone Haldorsen. FOTO: Privat Vis mer

- Mobilbruk generelt er problematisk i forholdet, fordi vi bruker mer og mer tid på mobil. Enten fordi vi jobber på mobilen, leser nyheter, ser film eller serier, spiller eller sjekker sosiale medier. For de som er aktive med å lage innhold, vil også dette være en tidstyv i mange forhold.

Haldorsen ser også krangler knyttet til Instagram - som jo er en bildedelingstjeneste der vi enkelt kan se hva andre følger, legger ut og liker.

Faktisk ser hun også at de vi følger for å få inspirasjon og tips til eget liv og parforhold, heller kan virke helt mot sin hensikt:

- Mange følger kontoer til parterapeuter, sexologer, psykologer og lignende, og det kan føre til mange diskusjoner når man leser noe de legger ut som man føler treffer forholdet, forteller Haldorsen, og fortsetter:

- Da er det lett å ty til «Instagram-terapi», altså at man prøver å følge alle rådene terapeutene legger ut, selv om det kanskje er noe annet akkurat dette paret trenger. Når man følger generelle råd fra forumer, sosiale medier eller artikler uten å tilrettelegge til sin spesifikke situasjon, kan man oppleve at tipsene ikke fungerer 100 prosent.

Fire tips: Slik balanserer dere mobilbruk og tid sammen

Så, med en liten mistanke om hva svaret vil bli, spør vi ekspertene: Kan vi med fordel redusere mobilbruken i nærheten av hverandre?

Absolutt, mener de.

Men så har jo mobilen og sosiale medier kommet for å bli, og det er der vi ofte holder kontakt med mange familiemedlemmer og bekjente. Så hvordan balanserer vi dette?

Haldorsen mener det er fire ting som er veldig viktig når det kommer til mobilbruk, sosiale medier og parforhold:

1. Når partneren din snakker til deg, legg ned mobilen

Om man kun kikker opp og ikke legger den ned, får partneren en følelse av å ikke bli lyttet til fullstendig, påpeker parterapeuten.

- Sitter du klar for å se rett ned på telefonen når partneren er ferdig med å snakke, vil det føles som en avvisning.

2. Snakk om hva som kan skape sjalusi og negative følelser på sosiale medier

Det betyr ikke at man ikke kan følge andre kontoer, like andres bilder og lignende, men jo mer man snakker om det som skaper vonde følelser, desto tryggere kan man bli på partneren, forteller Haldorsen.

3. Mobilfri kvalitetstid

Alt for mange par forteller om vaner der de sitter i hver sin ende av sofaen med hver sin mobil om kvelden når barna er lagt, forteller parterapeuten.

- Gi parforholdet mobilfri kvalitetstid sammen! Det er veldig viktig å tilbringe tid sammen, og ikke bare tilbringe tid med resten av verden.

4. Unngå at mobilen stjeler energien din

- Mange sier de ser på mobil for å tømme hodet og slappe av. Det kan kanskje føles som det er det man gjør, men hjernen jobber på høygir når man scroller på telefonen, forteller Haldorsen.

- Alle inntrykkene, fargene, videoene, musikksnuttene, bildene og overskriftene tas inn og lagres, og man kan oppleve at man blir ganske sliten av det. Da kan det være vanskelig å skulle fokusere på partneren, fordi hjernen allerede er full.

MOBILFRI KVALITETSTID: - Gi parforholdet mobilfri kvalitetstid sammen! Det er veldig viktig å tilbringe tid sammen, og ikke bare tilbringe tid med resten av verden, råder ekspert. FOTO: NTB
MOBILFRI KVALITETSTID: - Gi parforholdet mobilfri kvalitetstid sammen! Det er veldig viktig å tilbringe tid sammen, og ikke bare tilbringe tid med resten av verden, råder ekspert. FOTO: NTB Vis mer

Så ja, man bør absolutt redusere mobilbruken når man er sammen med partneren sin, og sette av tid til både mobilbruk og partner, oppsummerer Haldorsen, og fortsetter:

- Men der mange tror de kan både være nærværende med partner og sosiale medier samtidig, tar de feil. Mennesker er ikke i stand til å multitaske, så det å prøve på det på denne måten vil føre til avstand og konflikter, ikke nærhet.

- Før man vet ordet av det kan man ha krysset grenser

- Mye av aktiviteten på sosiale medier er skjult for partneren og andre, og minsker den sosiale kontrollen. Flørt og forhold utvikler seg gjerne over tid og før man vet ordet av det, kan man ha krysset både egne og andres grenser, forklarer Trine Huseby.

Hvert par kan med fordel avklare hvilke spilleregler som skal gjelde for dem, understreker hun.

- Når det kommer til tidsbruk, tror jeg vi har kommet til et punkt der de fleste av oss er rammet i mer eller mindre grad, og ville hatt godt av mer regulert bruk. Men jeg tror ikke det er noen varig løsning å kreve eller nekte, så da får vi håpe begge parter er villige til å ta «den praten» og ta ansvar for seg selv og egen bruk – som er forenlig med gode relasjoner.

Og Husebys råd til å ta «den praten» får du her:

  • Unngå kritikk selv om du synes det er kritikkverdig (kritikk er en veldig lite heldig åpning for en samtale der man ønsker å bli lyttet til)
  • Fortell at du gjerne vil ha mer kontakt med partneren din, og at du ser at du kunne ha bidratt mer til dette (hvis du er dyktig her, vil hun/han forhåpentligvis være mer åpen for å lytte oppmerksomt på neste punkt)
  • Fortell hvorfor du ønsker mer kontakt, så detaljert som mulig (dette er det alle ønsker å høre; hvorfor jeg er betydningsfull, hvorfor du er interessert i akkurat meg, hva som gjør meg attraktiv å være sammen med)
  • Spør om dere kan finne på noe sammen. Kom med et forslag du tror vil slå an. Spør om det er noe partneren din har lyst til (og her er det om å gjøre å slå til)

Oppdag mer mote, livsstil og historier fra virkeligheten på KK.no

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer