Yngre Menn

Stadig flere kvinner foretrekker yngre menn

- De velger mer etter begjær og ikke så mye etter trygghet, sier ekspert.

STØDIG PAR: Hele Kardashians mor, Kris Jenner (60), har de siste årene datet Corey Gamble (35). - Flere menn synes også det er greit å ha kvinner som er litt eldre, fordi folk er mindre fordomsfulle i dag, Eva Tryti.  Foto: SipaUSA
STØDIG PAR: Hele Kardashians mor, Kris Jenner (60), har de siste årene datet Corey Gamble (35). - Flere menn synes også det er greit å ha kvinner som er litt eldre, fordi folk er mindre fordomsfulle i dag, Eva Tryti. Foto: SipaUSA Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det er ikke akkurat nytt at en del av oss kvinner faller for yngre menn, selv om det tradisjonelt kanskje har vært vanligere med en eldre mann og en yngre kvinne i et forhold. Det vanlige mønsteret i ekteskap i Norge har i mange år vært at han er litt eldre enn henne, og det er det fremdeles. Likevel skjer det en utvikling, hvor kvinnen nå er eldre enn mannen i hvert femte ekteskap som blir inngått i Norge.

LES OGSÅ: Disse kjendiskvinnene falt for yngre menn - og får det til å funke!

- Jeg har inntrykk av at det blir flere og flere ekteskap der kvinnen er eldst. Det mener jeg skyldes at vi er mindre fordomsfulle, og lettere godtar for eksempel at hun er eldst, eller at store aldersforskjeller går begge veier. Færre oppfatter det som rart og unaturlig at kvinnen er eldst i forholdet, sier psykolog og parterapeut Eva Tryti.

Tryti forklarer at dette i stor grad skyldes at kvinner er mer selvstendig, og ikke har behov for å bli forsørget av en mann. 

Kvinner vil ha en ung mann som er sprek og tiltrekkende

På 60-tallet var kvinnen eldre enn mannen i kun 14 prosent av ekteskapene, men da var hun stort sett ikke mer enn 2-3 år eldre. I 2015 var kvinnen eldre enn mannen i rundt hvert femte ekteskap som ble inngått i Norge, og i rundt 5 % av ekteskapene var kvinnen mer enn 5 år eldre enn mannen, viser tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB).  

LES OGSÅ: Den «perfekte» aldersforskjellen

Kvinner er mer selvstendige 

- Kvinner i dag har ofte god økonomi, utdannelse og karriere. Flere tenker at mannen ønsker seg yngre kvinner, men det går begge veier. Kvinner vil også ha en ung mann som er sprek og tiltrekkende, og i dagens samfunn har kvinner muligheten til å velge det. Mange velger mer etter begjær og ikke så mye etter trygghet, sier Tryti.

Både kvinner og menn foretrekker ofte en yngre partner.

- Menn finner de mest fruktbare kvinnene mest attraktive, men menn taper også reproduktiv verdi over tid. Derfor vil menn også fremstå som mindre sexy over tid, men for menn slår alder inn som effekt senere enn for kvinner, sier Leif Edward Ottesen Kennair, professor ved Psykologisk institutt ved NTNU.

Kennair har forsket på alderspreferanser for ideal korttidspartner og langtidspartner, og fant at menn under 21 år gjerne vil ha en eldre kjæreste.

LES OGSÅ: Har du funnet deg en yngre mann, men er bekymret for aldersforskjellen?

UNG OG LEKEN: Mange kvinner foretrekker en partner som er ung, sprek og leken. Foto: Shutterstock / Syda Productions
UNG OG LEKEN: Mange kvinner foretrekker en partner som er ung, sprek og leken. Foto: Shutterstock / Syda Productions Vis mer

Vi ser yngre ut enn før

På 60 og 70-tallet hadde ikke en skilt husmor i 40-årene så mye å tilby en ung mann. De hadde behov for å bli forsørget, og valgte partner basert på fornuft. I dag har ofte kvinner eiendom, penger, nettverk og status. I tillegg pynter vi oss med sminke, hårfarge og klær, som gjør at vi ser yngre ut. Kvinner i dag står derfor mer fritt til å velge partner basert på begjær og følelser.

- Flere menn synes også det er greit å ha kvinner som er litt eldre, fordi folk er mindre fordomsfulle i dag. Single kvinner i 40-årene forteller ofte historier om at de blir sjekket opp av yngre menn, og det er mange unge menn som synes eldre kvinner er flotte, selvsikre og mer erfarne, sier Tryti.

Det har vært en klar og systematisk økning i ekteskap der kvinnen er eldre enn mannen, og utviklingen skjøt fart på slutten av 1990-tallet.

LES OGSÅ: Hollywood-kvinnene som elsker yngre menn

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer