Forhold:

- Stor aldersforskjell kan føre til store problemer i forholdet

Er alder virkelig bare et tall?

ALDERSFORSKJELLEN KAN VIRKE STØRRE OG STØRRE: - Hvis han er for eksempel 20 år eldre enn deg og frisk og sprek når dere møtes, kan det endre seg når han er 70 år og pensjonist og du bare er 50 år, sier eksperten. FOTO: NTB
ALDERSFORSKJELLEN KAN VIRKE STØRRE OG STØRRE: - Hvis han er for eksempel 20 år eldre enn deg og frisk og sprek når dere møtes, kan det endre seg når han er 70 år og pensjonist og du bare er 50 år, sier eksperten. FOTO: NTB Vis mer
Publisert

Det meste virker som regel rosenrødt i starten av et forhold. Begge byr på sine beste sider, tilpasser seg, kommer den andre i møte og går ut av komfortsonen for å imponere. Når vi er nyforelsket legger vi inn alle krefter som trengs for å gjøre et så godt inntrykk som mulig.

Dere er jo så like, passer så godt sammen og har så like tanker og verdier. Da betyr det jo ikke noe at han er 10 eller 20 år eldre eller yngre enn deg... Eller?

Etter hvert som tiden går, forholdet blir mer etablert og begge tør å være seg selv på godt og vondt, er det vanlig å legge mer og mer merke til det som er ulikt. Kanskje er han ikke så sporty som han ga uttrykk for i starten, eller kanskje du ikke er så glad i å se på fotball på tv-en likevel.

Dette skjer for de aller fleste par, men kanskje enda mer for de parene som har en veldig stor aldersforskjell.

NÅR HUN ER ELDST: Hvis du er mellom 30 og 40 år og ønsker barn, og møter en mann i 50-årene, er det viktig å ta samtalen om barn og fremtid tidlig.
NÅR HUN ER ELDST: Hvis du er mellom 30 og 40 år og ønsker barn, og møter en mann i 50-årene, er det viktig å ta samtalen om barn og fremtid tidlig. Vis mer

Dette er de vanligste utfordringene

Naturlig nok merker man aldersforskjellen mer med årene, for eksempel når hun er over 70 år og han bare er i 50-årene.

- Velger du en ung kjæreste i håp om å «bremse alderdommen», kan det fort bli motsatt. Plutselig en dag henger du ikke med på alle festlighetene og merker alderen bedre etter hvert som forholdet blir mer etablert.

Det sier parterapeut og familieterapeut hos Åpen Dialog i Sandnes, Kate Elin Søyland til KK.

Men hvilke utfordringer kan aldersforskjellen egentlig føre til?

Dette er noen av de vanligste utfordringene:

1. Barn

Hvis du er mellom 30 og 40 år og ønsker barn, og møter en mann i 50-årene, er det viktig å ta samtalen om barn og fremtid tidlig. Mange menn kan få barn langt opp i 50- og 60-årene, mens kvinner har dårligere tid.

- Å få barn er en drivkraft i oss mennesker, og det er lurt å være tidlig ute og legge kortene på bordet om hva du vil, sier Thomas Winther, som er familieterapeut og sexolog ved Curasenteret til KK.

Hvis du får flere kull med barn kan det også koste mer enn bare økonomisk.

- Det kan koste emosjonelt og fysisk for den som så for seg å være ferdig med småbarnsperioden. Samtidig er barn en gave og gir deg muligheten til å være mer aktiv enn du kanskje hadde vært om du kun hadde ansvar for deg selv, sier Søyland.

2. Stigmatisering

Noen ungdommer syns det er direkte flaut i begynnelsen når mamma eller pappa kommer hjem med ny kjæreste som er «kun 12 år eldre enn dem selv».

- Noen opplever også å få ufine kommentarer fra omgivelsene, noen bruker humor, moral eller hinter mer stille, sier Søyland.

3. Tidsbruk

Hvordan man ønsker å disponere tiden sin kan være ulik og det kan by på utfordringer.

- Den ene ønsker «barnefri», å reise og å nyte alenetid som par. Den andre ønsker heller å bruke tiden på felles småbarn, aktivitetsparker og leker fremfor dater og voksenliv. Selv om de fleste ønsker begge deler, er det ikke uvanlig at par havner i hver sin grøft på grunn uenighet om hva som er det gode liv, sier Søyland.

4. Sexlivet

Sexlivet kan være utfordrende om hun for eksempel er i overgangsalderen og gjennomgår store endringer, men det kan også være motsatt at aldersforskjellen gir bedre sexliv.

Hvis han er mye eldre kan også sexlysten være lavere enn hos en yngre mann, men her er det store individuelle forskjeller.

5. Alderdommen

En klassiker er når den ene har gått over til pensjonisttilværelsen, kombinert med en krise over at en fase definitivt er over.

- Selv om man har masse tid hjemme blir den ikke alltid brukt på en positiv måte. Noen sørger over det tapte, over livet som er i endring og ser ofte ikke at livet har mer å by på. Da kommer par ofte til parterapi for å redde forholdet og hverdagen, forteller hun.

EKSPERTEN: Kate Elin Søyland er parterapeut og familieterapeut hos Åpen Dialog i Sandnes.
EKSPERTEN: Kate Elin Søyland er parterapeut og familieterapeut hos Åpen Dialog i Sandnes. Vis mer

Kan endre seg med årene

Det finnes 20-åringer som er inaktive og satte, og 60-åringer som er eventyrlysne og lekne. Men selv om dere er på bølgelengde i dag, kan det endre seg med årene.

- En veldig stor aldersforskjell kan føre til store problemer i forholdet på sikt, selv om det ikke trenger å gjøre det, sier Winther.

Hvis han er for eksempel 20 år eldre enn deg og frisk og sprek når dere møtes, kan det endre seg når han er 70 år og pensjonist og du bare er 50 år.

PÅ ALDER MED BARNA: Noen ungdommer syns det er direkte flaut i begynnelsen når mamma eller pappa kommer hjem med ny kjæreste som er "kun 12 år eldre enn dem selv".
PÅ ALDER MED BARNA: Noen ungdommer syns det er direkte flaut i begynnelsen når mamma eller pappa kommer hjem med ny kjæreste som er "kun 12 år eldre enn dem selv". Vis mer

Personlighet betyr mer enn alder

Selv om ulik alder gjør at man kan mangle felles referansepunkt på diverse temaer, ser Søyland i terapirommet at ulik personlighet ofte lager langt større floker enn selve alderen.

- Hvis dere overvinner utfordringene og aksepterer det dere ikke kan endre, vil alder bare være noe man får med på kjøpet, på godt og vondt. Det er det som er kjærlighet. Det ble ikke dere på grunn av, men på tross av aldersforskjellen. Det er vakkert, sier hun.

Så lenge relasjonen er preget av gjensidig tillit og respekt, er det langt viktigere hvor godt paret faktisk passer sammen enn alderen isolert.

- Noen er voksne tidlig i 20-årene og trives bedre med en som er over 40 år enn med jevnaldrende, mens noen føler seg klar for en langt yngre kjæreste for eksempel etter et samlivsbrudd, sier Søyland.

Men hvis du for eksempel kun søker tryggheten i en eldre mann eller hans gunstige økonomiske situasjon, er sjansen stor for at det kan kjede deg på sikt. Hvis det derimot er selve personen du faller for, kan nok begge leve godt med aldersforskjellen.

- Det viktigste er personligheten vår, hvem vi er og hvordan vi liker å leve livet vårt, sier Winther.

Ta tak i det som er vanskelig

Det viktigste er å snakke om utfordringene. Hvis dere ikke tør å ta opp det som er vanskelig kan det gjøre vondt verre. Den ene blir definert som en kjedelig tørrpinn, den andre som ung og umoden. Det du falt for kan være det du irriterer deg over senere.

Det er ikke alltid det finnes optimale løsninger, men det er viktig å få til gode samtaler, lytte og ta den andres meninger på alvor.

- Ingen kjenner morgendagen, lær deg å gjøre aldersforskjellen til noe positivt. Se muligheten og håndter det vanskelige. Lev i dag, oppfordrer Søyland.

En utfordring betyr at vi håndterer det stort sett fint. Blir det til et problem som står i veien for din livskvalitet, bør du ta det opp hjemme eller i terapirommet.

- Kjærlighet er i alle fall langt mer enn et tall, sier Søyland.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer