Dårlig Erfaring I Forhold

Straffer du kjæresten for det eksen din gjorde?

- Du kan ikke gå rundt og være småparanoid hele tiden på grunn av vonde erfaringer, sier parterapeut.

SJALUSI: Det er ikke uvanlig at gamle vonde erfaringer påvirker ditt nye forhold, men det er slett ikke bra. Foto: NTB scanpix
SJALUSI: Det er ikke uvanlig at gamle vonde erfaringer påvirker ditt nye forhold, men det er slett ikke bra. Foto: NTB scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Kanskje var eksen din utro, kanskje var han en løgner, kanskje var han ekstremt sjalu og kontrollerende. Slike opplevelser kan være vanskelige å takle der og da, men det kan også være vanskelig å legge fra seg i ettertid.

For selv om du nå er i et nytt forhold der alt virker fint og flott, så klarer du liksom ikke helt å legge fra deg den følelsen om at noe lignende vil dukke opp etter hvert. For det er jo det du er vant til. 

Så du snoker på telefonen hans, dobbeltsjekker det ene og det andre, og kanskje anklager du ham for å lyve. Du vet, bedre å finne ut av det med en gang.

– Det er ikke uvanlig å dra med seg gamle erfaringer inn i nye forhold, og kanskje se etter tegn på det du er kjent med. Dette kalles erfaringsbasert adferd, og det vil selvsagt prege det nye forholdet, sier Mary-Ann Torp, familieterapeut hos Samtalen AS, til KK.no.

Kan ødelegge nye forhold

Også Kate Elin Søyland, som er par- og familieterapeut hos Åpen Dialog i Sandnes, er kjent med denne problemstillingen.

– I kommunikasjonen mellom to mennesker som er glad i hverandre kan det lett oppstå misforståelser, og det er heller ikke uvanlig at gamle vonde erfaringer påvirker din nye trygge relasjon, sier hun til KK.no. 

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer