Dårlig Erfaring I Forhold

Straffer du kjæresten for det eksen din gjorde?

- Du kan ikke gå rundt og være småparanoid hele tiden på grunn av vonde erfaringer, sier parterapeut.

SJALUSI: Det er ikke uvanlig at gamle vonde erfaringer påvirker ditt nye forhold, men det er slett ikke bra. Foto: NTB scanpix
SJALUSI: Det er ikke uvanlig at gamle vonde erfaringer påvirker ditt nye forhold, men det er slett ikke bra. Foto: NTB scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Kanskje var eksen din utro, kanskje var han en løgner, kanskje var han ekstremt sjalu og kontrollerende. Slike opplevelser kan være vanskelige å takle der og da, men det kan også være vanskelig å legge fra seg i ettertid.

For selv om du nå er i et nytt forhold der alt virker fint og flott, så klarer du liksom ikke helt å legge fra deg den følelsen om at noe lignende vil dukke opp etter hvert. For det er jo det du er vant til. 

Så du snoker på telefonen hans, dobbeltsjekker det ene og det andre, og kanskje anklager du ham for å lyve. Du vet, bedre å finne ut av det med en gang.

– Det er ikke uvanlig å dra med seg gamle erfaringer inn i nye forhold, og kanskje se etter tegn på det du er kjent med. Dette kalles erfaringsbasert adferd, og det vil selvsagt prege det nye forholdet, sier Mary-Ann Torp, familieterapeut hos Samtalen AS, til KK.no.

Kan ødelegge nye forhold

Også Kate Elin Søyland, som er par- og familieterapeut hos Åpen Dialog i Sandnes, er kjent med denne problemstillingen.

– I kommunikasjonen mellom to mennesker som er glad i hverandre kan det lett oppstå misforståelser, og det er heller ikke uvanlig at gamle vonde erfaringer påvirker din nye trygge relasjon, sier hun til KK.no. 

LES OGSÅ: Mange er flaue over å innrømme at partnerens bruk av Facebook gjør dem sjalu 

Har du blitt bedratt av tidligere kjæreste uten å få bearbeidet det som skjedde, kan dette lage mye krøll i neste forhold.  Foto: NTB scanpix
Har du blitt bedratt av tidligere kjæreste uten å få bearbeidet det som skjedde, kan dette lage mye krøll i neste forhold. Foto: NTB scanpix Vis mer

Hun mener at hvis man ikke forstår hvorfor flokene oppstår kan det true utviklingen og selve relasjonens eksistens.

Har du blitt bedratt av tidligere kjæreste uten å få bearbeidet det som skjedde, kan dette lage mye krøll i neste forhold

– Hvordan vi punktuerer avhenger blant annet av våre verdier, forventninger og ikke minst erfaringer. Har du blitt bedratt av tidligere kjæreste uten å få bearbeidet det som skjedde, kan dette lage mye krøll i neste forhold. Det kan gå utover trygghet, tillit og kommunikasjon – ja faktisk hele samlivet kan bli påvirket, forteller hun. 

Hvis paret ikke finner ut av hva dette egentlig handler om, kan de risikerer at det ødelegger den nye relasjonen, og du blir såret igjen. 

– Tilknytningsteori handler om hvordan vi lagrer tidligere erfaringer i et emosjonelt minne som vil legge føringer for neste relasjon. Vi fødes i relasjon, vi såres i relasjon – men vi kan også heles i relasjon. Derfor er det viktig å få nye positive erfaringer slik at en blir trygg igjen og tør å elske fullt og helt, forklarer Søyland.

LES OGSÅ: Er partneren din veldig sjalu av seg?

Erfaring er viktig, men ikke bli paranoid

Det er selvsagt viktig å lære av tidligere erfaringer, men det er også viktig at man ikke blir for kynisk. For din nye kjæreste fortjener selvsagt ikke å bli straffet for det eksen din gjorde. 

– Hvordan din nye partner håndterer slike anklager vil avhenge av hvilken bagasje han selv har med seg. Men når følelser er involvert er det lett å bli såret. Og det kan føles vondt å bli anklaget for ting man ikke har gjort, forteller Mary-Ann Torp.

LES OGSÅ: Phubbing er den nye store trusselen for parforholdet

PARANOID? Erfaringer er viktige, og de gjør deg klokere, men du kan ikke gå rundt og være småparanoid hele tiden, mener parterapeuten. Foto: NTB scanpix
PARANOID? Erfaringer er viktige, og de gjør deg klokere, men du kan ikke gå rundt og være småparanoid hele tiden, mener parterapeuten. Foto: NTB scanpix Vis mer

Slik adferd bunner ofte i usikkerhet. Derfor ser vi at slike par kan trenge hjelp fra en tredjepart, slik at de kan lære å bygge tillit, legger hun til.

Søyland påpeker at det er viktig å få tilbake tilliten og tryggheten, da det er selve grunnmuren i et sunt og solid kjæresteforhold. 

– Erfaringer er viktige, det gjør deg klokere, og du kan være mer selektiv i hvem du velger som kjæreste, og du kan også forbygge noen samlivsproblemer. Ikke minst er det viktig at du stoler på dine følelser. Erfaring gjør ikke bare vondt – det gjør deg også klok, sier hun. 

– Men du kan ikke gå rundt og være småparanoid hele tiden på grunn av vonde erfaringer, legger hun til.

LES OGSÅ: Sjalusi er helt naturlig, men noen ganger kan det gå for langt

Derfor anbefaler hun at du er åpen med din kjæreste og forteller hvorfor du blir stresset eller utrygg i enkelte situasjoner. For om dere får til en god og åpen dialog om det som er vanskelig, kan dette faktisk styrke den nye relasjonen. 

– Så se mulighetene. Og blir det vanskelig, ta kontakt med en par- eller familieterapeut slik at du unngår at fortid og destruktive mønster ødelegger livskvaliteten og kjærligheten. Alle har en fortid – men unngå at den definerer din fremtid, sier Søyland.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer