Parforhold

Studie: «Av og på»-forhold kan være skadelige

Særlig én ting er viktig om du vil bli sammen med eksen igjen, sier ekspertene.

TILBAKE MED EKSEN? Mange får et «nytt» og bedre forhold etter en pause, men én ting er viktig for å få det til å fungere. FOTO: NTB Scanpix
TILBAKE MED EKSEN? Mange får et «nytt» og bedre forhold etter en pause, men én ting er viktig for å få det til å fungere. FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Å bli sammen med eksen igjen trenger ikke være en dårlig idé, og mange opplever at forholdet får en ny og god start den andre gangen.

Men når du blir sammen med en eks er det lett å gå i de samme fellene som før, og ifølge en amerikansk studie kan «av og på»-forhold tære på helsa.

Thomas Winther er familieterapeut og sexolog ved Curasenteret i Sarpsborg og møter mange par som har vært «av og på». Det som gjerne skjer er at vi havner i en spiral der vi begynner å se de negative tingene hos partneren, og etter hvert glemmer de positive – inntil vi har fått ting litt på avstand.

- Det er litt sånn at når vi står i ting, så ser vi veldig mye av det negative, og til slutt blir det for mye. Når det så går litt tid og vi får litt avstand, så blir det lettere å legge bort det negative, vi fokuserer mer på det positive og når vi får litt distanse så blir det kanskje også lettere å se våre egne feil. Så prøver vi igjen, forklarer han.

Kate Elin Søyland, som er samlivsterapeut og driver privatpraksisen Åpen Dialog i Sandnes, påpeker at det er vanlig å streve med hverdagsromantikken, og at mange etter hvert, i en hektisk hverdag, kan komme til å ta hverandre litt for gitt.

Med forholdet litt på avstand forstår man kanskje igjen hvor viktig det var. Det er heller ikke uvanlig at en av partene forsøker å redde et forhold alene – altså uten særlig respons fra den andre. Den andre kan oppleve det som kritikk og «mas» og klarer ikke se de positive intensjonene til partneren. Andre ganger kan det for eksempel handle om en frykt for å binde seg hos den ene.

- Da kan en der og da finne gode grunner for å slutte av. Men det emosjonelle båndet vil det annerledes, sier hun.

Uforutsigbart og utrygt

Men det er sjelden at det går noe bedre den andre gangen med mindre vi har gjort noen endringer siden sist, og da kan vi ende opp i et slags mønster der vi prøver igjen og igjen uten at det fungerer.

Forskere ved universitetet i Missouri i USA publiserte i fjor sommer en studie der de blant 545 deltakere fant en sammenheng mellom antall ganger et par har gjort det slutt og så blitt sammen igjen, og forekomsten av psykiske symptomer, som angst og depresjon.

- Det er ganske belastende med samlivsbrudd i seg selv, og dette vil føre med seg en liten grad av trygghet og forutsigbarhet, påpeker Winther.

Søyland er heller ikke overrasket over sammenhengen forskerne finner.

- Det virker å være en naturlig sammenheng ut fra mine kliniske erfaringer. Får en ikke ventilert det vanskelige på en god måte - det vil si reparere eller bearbeide de emosjonelle skadene og sårene, fører det ofte til opphopning av vanskelige følelser som kan vise seg i slike uttrykk som for eksempel angst og depresjon. Derfor er det viktig å ikke bare «holde ut» som en del gjør, men heller snakke om det og søke profesjonell hjelp, sier hun.

- I tillegg er det ofte mye misforståelser i et parforhold og det skaper utrygghet mellom dere - unødig stress som sliter på både din helse og livskvalitet. Kjærligheten blir til slutt noe man bare strever med - og som en mann fortalte meg: «Jeg trodde det skulle være sånn!» Det er viktig å finne ut i pausen eller bruddet om man skal avvikle eller om det er mulig å utvikle relasjonen slik en unngår en evigvarende «elsker - elsker ikke?», som ingen er tjent med, fortsetter Søyland.

LES OGSÅ: Tid alene kan være svært sunt for både deg og parforholdet

Hvorfor vil dere bli sammen igjen?

Forhold der man har gjort det slutt tidligere kan altså fungere, enten det er andre eller tredje gangen dere prøver, men det forutsetter altså at dere virkelig har jobbet med problemene dere har hatt. Det er viktig med en dypere forståelse av hvorfor bruddene har skjedd og begge må klare å reparere og bygge opp tillit igjen.

Et «av-og-på»-forhold der man derimot fortsetter å gjøre det slutt for å bli sammen, uten å ha løsnet ordentlig opp i flokene, blir uforutsigbart og vanskelig, og slik studien peker på kan det være skadelig.

Tenk også gjennom hva som er motivasjonen. Vender du stadig tilbake til eksen fordi du ikke ønsker å være alene? Fortsetter dere å såre hverandre dypt eller opplever dere gjentatt utroskap er det et dårlig tegn, og Søyland mener heller ikke man bør fortsette å prøve kun for barna sin skyld, om dere ikke klarer å ha det fint sammen i hverdagen.

- Barna trenger først og fremst trygghet og kjærlighet ikke at man bor i samme hus for enhver pris, sier hun.

Mange får en «ny kjæreste»

Jobber dere godt med forholdet, kan det å vende tilbake til eksen være starten på noe bra, og mange opplever det som et helt nytt forhold.

- Fordi en slik krise, om den ender med pause eller brudd, kan bringe frem noe vitalt i det vonde og smertefulle; vi tenker og reflekterer på en helt annen måte når vi har «grunnstøtt» Plutselig ser vi ting vi tidligere ikke reflekterte over engang. Smerten gjør oss mer endringsvillige. Og vi endrer oss. Noen så mye at som de sier har fått en «ny» kjæreste, forteller Søyland.

Da kan man oppleve at partneren har gjort endringer som en selv har ønsket lenge og man etter en pause i større grad tar problemene som har vært på alvor.

LES OGSÅ: - Bruk lang tid på å etablere parforholdet før dere flytter sammen som familie

AV OG PÅ: Har dere gjort det slutt flere ganger trengs noen endringer før dere prøver igjen. FOTO: NTB Scanpix
AV OG PÅ: Har dere gjort det slutt flere ganger trengs noen endringer før dere prøver igjen. FOTO: NTB Scanpix Vis mer

Viktig å ikke fortsette som før

For det er nettopp det å ikke rydde opp i problemene som har vært som kan gjøre forholdet vanskelig i neste omgang.

- Einstein sa at det er veldig vanskelig å løse ett problem med de samme tankesettet, sier Winther.

Derfor er det viktig at dere ikke bare flytter sammen igjen, men at dere tar en liten opprydning – snakker om hva som har gått galt, hva som ikke fungerer og hva dere kan gjøre for å få det annerledes. Lær av feilene dere har gjort tidligere.

- Spør dere om «hvilke strategier skal vi bruke for at forholdet skal fungere?» Tenker dere over disse tingene og tar i bruk noen verktøy så er det fullt mulig å reetablere forholdet, fortsetter Winther.

Når nok er nok – når en bør innse at det ikke kommer til å gå, er det selvsagt vanskelig å gi noe konkret råd om.

- Man har sikkert opplevd mange venner som har sagt at «dette går ikke, det kommer ikke til å funke», men det er vanskelig å stå på sidelinja og komme med en fasit, sier Winther.

Snakk om forventninger

Familieterapeuten mener det for mange kan være lurt å snakke med en profesjonell, og gjerne så tidlig som mulig slik at man slipper mange smertefulle runder. Uansett gjelder det å snakke sammen om hva som gikk galt sist, og hva dere kan gjøre nå for å få det til å fungere.

- Gå gjennom hva forventningene deres er og skap en god grobunn, sier Winther.

- Gjør det for å få noen verktøy til å fortsette. Vi har så mange forventninger, og når to personer kommer fra to forskjellige familier så er man veldig forskjellige, selv om man kommer fra samme by. Det er som to forskjellige kulturer, to forskjellige levemåter, og da kan det bli mye gnisninger. Bruk kommunikasjonen godt.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer