Parforhold:

Studie: Kommunikasjon er ikke alltid nøkkelen

- Paret kan savne følelser og sex, og da vil det ikke nødvendigvis hjelpe å kommunisere enda mer.

KOMMUNIKASJON: Du ønsker kanskje et dypdykk i følelser, mens partneren din gjerne bare vil ha litt god stemning uten ubehagelige tema. FOTO: NTB
KOMMUNIKASJON: Du ønsker kanskje et dypdykk i følelser, mens partneren din gjerne bare vil ha litt god stemning uten ubehagelige tema. FOTO: NTB Vis mer
Publisert

De fleste har vel hørt at kommunikasjon er nøkkelen til et lykkelig forhold. Å snakke om følelser, være åpen og kunne prate om alt og ingenting blir av mange sett på som idealet i et parforhold.

Nå viser derimot forskning, publisert i Personality and Social Psychology Bulletin, at det ikke finnes noen robuste bevis på at god kommunikasjon fører til mer tilfredshet i forholdet over tid, skriver psypost.org.

Forskerne målte kommunikasjon og tilfredshet i ulike forhold, og fant ut at endringer i kommunikasjonen ikke nødvendigvis fører til fremtidige endringer i tilfredsheten i forholdet.

Som forventet viser resultatene at par er mindre tilfreds i forholdet når de rapporterer om mye negativ kommunikasjon, som for eksempel kritikk, stillhet, nedsettende ord og roping. Fravær av negativ kommunikasjon økte også tilfredsheten.

Forskerne fant imidlertid ikke noen bevis for at en endring i positiv kommunikasjon påvirker tilfredsheten i forholdet. Positiv kommunikasjon inkluderer å lytte til sin partner og prøve å se partnerens side i en sak.

Se for deg at du er i et turbulent parforhold med mye krangling og kritikk. Ifølge studien vil det sannsynligvis gjøre deg lite tilfreds i forholdet. Dersom dere derimot har perioder med mindre krangling og kritikk vil det gjøre deg mer tilfreds, mens positiv kommunikasjon ikke vil øke tilfredsheten.

Det betyr altså at vi blir mindre fornøyde i forholdet når vi kommuniserer negativt og krangler, og blir mer fornøyde i perioder hvor det er lite kritikk og negativ kommunikasjon i forholdet. Men en økning av positiv kommunikasjon har ikke samme effekt.

Så hva er grunnen til at positiv kommunikasjon ikke påvirker tilfredsheten i forholdet på samme måte?

Oppdag mer mote, livsstil og historier fra virkeligheten på KK.no

KOMMUNIKASJON ER IKKE ALT: - Det er par som er veldig gode venner og har god kommunikasjon, men det betyr ikke at de ikke har utfordringer i forholdet. De kan savne følelser og sex, og da vil det ikke nødvendigvis hjelpe å bare kommunisere enda mer. Da blir det ofte bare mer av det samme, sier Søyland.
KOMMUNIKASJON ER IKKE ALT: - Det er par som er veldig gode venner og har god kommunikasjon, men det betyr ikke at de ikke har utfordringer i forholdet. De kan savne følelser og sex, og da vil det ikke nødvendigvis hjelpe å bare kommunisere enda mer. Da blir det ofte bare mer av det samme, sier Søyland. Vis mer

Knuser myten om kommunikasjon

- Dette var en interessant studie, ikke minst på grunn av at hele 4000 par har deltatt i forskningsfunnene. Studien er verdt å reflektere over og den knuser myten om at «det ordner seg bare kommunikasjonen ordner seg», med to streker under. Denne studien gir deg noe nytt å tenke på.

Det sier parterapeut og familieterapeut hos Åpen Dialog i Sandnes, Kate Elin Søyland til KK.

God kommunikasjon er en viktig nøkkel til et lykkelig forhold, men langt fra den eneste nøkkelen.

- Det er viktig å reflektere over hva dette kan ha å si for ditt eget parforhold. Det er ikke sikkert at din kjære er dårlig til å kommunisere, kanskje er det bare du som prøver å låse opp med feil nøkkel, sier Søyland.

Relasjonstilfredshet og hva som er god og dårlig kommunikasjon er også subjektivt. Det du synes er god kommunikasjon kan din partner prøve å unngå. Du ønsker kanskje et dypdykk i følelser, mens partneren din gjerne bare vil ha litt god stemning uten ubehagelige tema.

Det er også vanskelig å måle partilfredshet. Noen synes de har et supert parforhold og sex to ganger i året, mens andre synes forholdet er dårlig selv om de har sex daglig.

PRØV EN ANNEN NØKKEL: Hvis du selv ønsker bedre kommunikasjon, står du i fare for å gi mer kommunikasjon og mer ord til partneren din, i stedet for å undersøke om det er det han eller hun ønsker.
PRØV EN ANNEN NØKKEL: Hvis du selv ønsker bedre kommunikasjon, står du i fare for å gi mer kommunikasjon og mer ord til partneren din, i stedet for å undersøke om det er det han eller hun ønsker. Vis mer

Begge påvirker relasjonen

Tidligere studier viser at man tidlig i et forhold justerer kommunikasjonen etter respons, og da kan den ene synes dere har kjempegod kommunikasjon mens den andre vet at han bare tilpasser seg for å bevare den tilsynelatende gode stemningen.

Å være enig eller tie for husfreden er ikke det samme som å være tilfreds med kjæresteforholdet. Det er lett å glemme at det er mange typer kommunikasjon og ikke alle er like hensiktsmessige.

- Det er også par som er veldig gode venner og har god kommunikasjon, men det betyr ikke at de ikke har utfordringer i forholdet. De kan savne følelser og sex, og da vil det ikke nødvendigvis hjelpe å bare kommunisere enda mer. Da blir det ofte bare mer av det samme, sier Søyland.

Hvis du selv ønsker bedre kommunikasjon, står du i fare for å gi mer kommunikasjon og mer ord til partneren din, i stedet for å undersøke om det er det han eller hun ønsker. Kanskje partneren din kun ønsker litt sex og nærhet eller egentid i kveld.

KOMMUNIKASJON: Kommunikasjon handler om mer enn det verbale, det handler om å stryke på hverandre og være nær hverandre, noe som er viktig for å ha det fint sammen i forholdet.
KOMMUNIKASJON: Kommunikasjon handler om mer enn det verbale, det handler om å stryke på hverandre og være nær hverandre, noe som er viktig for å ha det fint sammen i forholdet. Vis mer

Ulike former for kommunikasjon

- Jeg synes det blir rart å si at kommunikasjon ikke henger sammen med opplevd partilfredshet, men det avhenger jo selvfølgelig av hvordan man definerer ordet kommunikasjon. Betyr det å snakke mye sammen, at man kan snakke om alt sammen eller at man snakker hele tiden? Kommunikasjon er ikke bare dype samtaler, det kan også bety å gjøre små tjenester for hverandre og være oppmerksom på hverandre.

Det sier psykolog og parterapeut Andreas Løes Narum i Parweb.no til KK.

For noen fungerer småprat som et lim i parforholdet, og det er viktig å være henvendt og oppmerksom på hverandre.

- Det er lurt å være litt på tilbudssiden. Se etter hva du kan gjøre av fine ting, spør om partneren din ønsker en kopp te eller noe annet, og vis interesse for hans eller hennes hverdag og behov. Det er også en viktig del av kommunikasjonen i forholdet, sier Løes Narum.

Kommunikasjon handler om mer enn det verbale, det handler om å stryke på hverandre og være nær hverandre, noe som er viktig for å ha det fint sammen i forholdet.

Det er også vanskelig å måle partilfredshet. Noen synes for eksempel at de har et supert parforhold og sex to ganger i året, mens andre synes forholdet er dårlig selv om de har sex daglig.

Prøv denne øvelsen

Søyland oppfordrer dere til å skrive ned hva som skaper tilknytning og en sunn bærekraftig relasjon, kun ved å svare på dette ene spørsmålet: Ranger 5 faktorer som gir deg et lykkelig parforhold.

Oppgaven gjøres individuelt, etterpå kan dere sammenligne svarene. Har din partner kommunikasjon på listen? Om det er med, på hvilken plass?

Her vil du finne ut hva som er viktig for din partner, kanskje kommunikasjonen ikke er problemet.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet
Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer