Utroskap:

Studie: Mørk stemme øker sannsynligheten for utroskap

- Klientene våre forteller ofte at paret har lite sex og at de har vært sammen lenge. Det er nok det eneste fellestrekket

TESTOSTERON OG SEXLYST: Testosteronnivået kan spille en rolle i sammenhengen mellom mørkere stemme og utroskap blant både menn og kvinner. FOTO: NTB
TESTOSTERON OG SEXLYST: Testosteronnivået kan spille en rolle i sammenhengen mellom mørkere stemme og utroskap blant både menn og kvinner. FOTO: NTB Vis mer
Publisert

Vi har nok alle noen tanker om hva slags personer som har størst sannsynlighet for å være utro. Utadvendte, attraktive, spontane, flørtende personer eller personer i ulykkelige forhold. Dessverre er det ikke så enkelt, og i prinsippet kan hvem som helst være utro. Naboen, bestevenninna di, ektemannen din eller han rolige og sjenert fyren på jobb.

Noen kjennetegn og mønstre går likevel igjen hos mange som er utro. Nå antyder en ny studie at også stemmeleie ditt kan si noe om sannsynligheten for at du er utro eller ikke.

Studien viser at både menn og kvinner med dypere og mørkere stemmer er mer utro mot sine partnere, ifølge funn publisert i Adaptive Human Behavior and Physiology.

Både menn og kvinner med mørkere stemmer rapporterte om tidligere utroskap, og de rapporterte også om et høyere antall seksuelle partnere utenfor et fast forhold.

Tidligere studier har vist at en mørkere stemme blir vurdert som mer attraktivt hos menn og mindre attraktivt hos kvinner. Det har også blitt vist at en mørkere stemme henger sammen med å være sterkere, høyere og ha et høyere nivå at testosteron.

Funn fra tidligere forskning kan også forklare hvorfor menn med mørkere stemmer ser ut til å være mer utro. Blant menn er mørkere stemmer knyttet til større dominans, større attraktivitet og et større antall seksuelle partnere, og et høyere antall partnere er knyttet til utroskap.

Men er det virkelig så enkelt at en mørk stemme kan forutsi sannsynligheten for utroskap?

Mørk stemme = mer sexlyst

- Å ha mørk stemme henger blant annet sammen med testosteronnivået, som regnes for å være en av drivkreftene bak seksuell lyst. Derfor kan man tenke at mer testosteron gjør at man har mørkere stemme og mer sexlyst.

Det forklarer sexolog Siv Gamnes til KK.

Sexlyst i seg selv er imidlertid ikke det som gjør at noen tar valget å være utro, det er som regel noe i parforholdet som ikke er som det burde være.

- Mørk stemme og høy sexdrive kan ikke være en unnskyldning for eller en forklaring for hvorfor noen er utro. Det er et valg du tar i situasjonen, og du kan for eksempel ikke tenke at «jaja, jeg har mørk stemme så da er det ikke så rart at jeg er utro», sier Gamnes.

Gamnes har møtt mange ulike personer som har vært utro, noen har mørk stemme og noen har lys stemme, og hun har ikke sett et mønster i stemmeleiet til de som er utro. Felles for de fleste er imidlertid at de var på feil sted til feil tid, og ikke minst: de tok et feil valg.

- Som regel er det noe i parforholdet som skurrer, som gjør at de føler seg løsrevet fra partneren. For noen er det et problem at de har ulik sexlyst og at de ikke klarer å finne en løsning som fungerer, eller velger ikke å gjøre noe med det. Det kan føre til at paret går fra hverandre eller at den ene er utro, sier hun.

Utroskap kan også handle om noe helt annet, som at personen ikke føler seg bekreftet og sett, ikke føler tilhørighet eller at noe annet i parforholdet har skurret over tid.

LITE SEX: - Klientene våre forteller ofte at paret har lite sex og at de har vært sammen lenge, sier privatetterforsker til KK.
LITE SEX: - Klientene våre forteller ofte at paret har lite sex og at de har vært sammen lenge, sier privatetterforsker til KK. Vis mer

Dette kjennetegner personer som er utro

- Jeg kategoriserer mennesker i A og B. I gruppen A er de som er ulykkelige og som er "stuck" i livet. I gruppen B er de som er lykkelige. Vi ser en overvekt av utroskap hos personer i gruppe A.

Det sier Thomas Mathiesen, som er privatetterforsker hos Etterforsker1 Gruppen AS til KK. Han jobber blant annet med å avsløre utroskap.

Han sier at disse personene igjen deles inn i ulike grupper:

A1. Personer på 65+ som ikke er fornøyd med hvordan livet ble.

- Her ser vi gjerne menn som har vært gift i mange år, og som har rotet seg inn i et nytt forhold. De lever på mange måter to liv og de fleste blir veldig lei seg når kona finner ut av det. Det er ofte en singel kvinne involvert, og hun vet sjelden om kona, forklarer Mathiesen.

A2. Personer på 30+ med barn, som ikke er fornøyd med status quo.

Disse finner seg gjerne en på jobben eller treningsstudioet.

- Deres utroskap er mer kynisk. De forteller gjerne sin elskerinne om sin kone og at de er i en separasjonsprosess. Jeg vil tro at de prøver å leve ut ungdommen sin igjen.

B1. Personer som er lykkelige, men ønsker noe mer.

Dette er menn og kvinner fra 30 år og oppover. Overvekten er nok menn i 40-årene.

- Dette er mennesker som gjør det godt på jobben. Ingeniører og daglig ledere ser jeg ofte. Disse menneskene virker lykkelige, men mangler kanskje noe i livet. I hvert fall opplever vi at disse menneskene oftere er utro med andre som også er i et forhold, sier Mathiesen.

- Er det noe du ser som øker sannsynligheten for utroskap?

- Klientene våre forteller ofte at paret har lite sex og at de har vært sammen lenge. Det er nok det eneste fellestrekket, sier han.

Det er med andre ord ingen grunn til å få panikk om ektefellen eller samboeren din har mørk stemme og mye sexlyst, det er absolutt ikke sikkert at personen er utro. Det viktigste er å sikre et godt og trygt parforhold som begges trives i.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet
Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer