Smerter

Svært mange kvinner opplever smerter under samleie

Årsaken er sammensatt, men det finnes hjelp.

SMERTER VED SAMLEIE: Svært mange kvinner sliter med smerter i underlivet, og mange kan ikke ha sex i det hele tatt fordi det er for sårt.  Foto: Shutterstock / Connor Evans
SMERTER VED SAMLEIE: Svært mange kvinner sliter med smerter i underlivet, og mange kan ikke ha sex i det hele tatt fordi det er for sårt. Foto: Shutterstock / Connor Evans Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Opplever du smerter når du har sex? Dette er faktisk langt vanligere enn du kanskje skulle tro, og noen kvinner har så vondt at de ikke kan ha sex i det hele tatt. Årsakene er sammensatte og behandlingen kan være mye. 

- Det kan være mange grunner til det. Det er vanlig å skille mellom indre smerter og ytre smerter, hvor de indre smertene for eksempel kan være støtsmerter, mens de ytre smertene er smerter i vulvaområdet, forteller Trude Hammer Langhelle, som er klinisk spesialist i sykepleie og spesialist i sexologisk rådgivning ved Stavanger Universitetssykehus. 

De ytre smertene kan skyldes vestibulodyni (tidligere vestibulitt) eller det kan være mer generelle vulvasmerter - vulvodyni. Vestibulodyni er lokalisert til skjedeinngangen, vulvodyni kan være smerter i hele vulvaområdet. Du kan også ha ulike hudlidelser og sykdommer som kan gi smerter. 

- De indre smertene er ofte knyttet til endometriose, og det er veldig store variasjoner i hvor plaget man er, forteller Langhelle. 

Endometriose er en tilstand der vev av samme type som livmorsslimhinnen vokser utenfor livmoren. Vevet utenfor livmoren oppfører seg også på samme måte som vevet innenfor livmoren, og altså vokser det og blør (som når du får mensen). Blodet samler seg opp i bukhulen og kan gi irritasjon. 

LES OGSÅ: Matilda lever med konstant smerte

- Kan ha mange årsaker

Årsaksbildet til underlivssmerter er sammensatt og det kan være mange grunner til at man får smerter. Om du opplever gjentatte smertefulle samleier kan det være at du ubevisst spenner bekkenbunnsmuskulaturen, som igjen kan føre til mer smerter ved vaginal sex.

- Behandlingen vil ha ulik tilnærming avhengig av årsak. Ofte ser vi sammensatte årsaker og problemet bør angripes fra flere vinkler. En god kartlegging bør inkludere seksuell fungering før og nå, hvor lenge smertene har vart, hvor og hvilken type smerte, og om en har vært hos lege. Hos oss kan vi bruke en tilnærming der vi starter med en gynekologisk utredning, og deretter samtale hos sexolog, gjerne i kombinasjon med behandling hos fysioterapeut, sier Langhelle. 

Hos fysioterapeuten er mye av fokuset på bekkenbunnsmuskulaturen. 

LES OGSÅ: Har du hørt om vikarierende smerter? 

Kan skyldes stress 

Mens vaginisme er stram muskulatur i underlivet, som gir kramper og støtsmerter, er altså vestibulodyni smerter som kan sitte ved inngangen til skjeden.

- Det er verkende stikkende og såre smerter og mange kan ikke ta der i det hele tatt. Samtidig så kan du også ha noe stram muskulatur når du har vestibulodyni, forklarer Gro Killi Haugstad, førtseamnuensis ved Høgskolen i Oslo, som har forsket på underlivssmerter i over 20 år.

En britisk studie, der 7000 kvinner er intervjuet, viste nylig at 1 av 50 har vondt ofte eller hver gang de har sex, mens en av 13 har opplevd smerter. Noen har også unngått sex helt fordi det gjør vondt. Haugstad er ikke overrasket over tallet de engelske forskerne har kommet frem til, og sier man regner med og ser i litteraturen at mellom 10 og 20 prosent av den kvinnelige befolkningen får vestibulodyni.

- Årsaken til langvarige smerter er multifaktoriell, med bakgrunn i hva man har med seg fra fortiden, hvordan man har det i dagliglivet, og hvordan man takler ting. Stress i dagliglivet kan ha mye å si - hvordan du har det og hvordan du tenker rundt smertene, sier Haugstad.

- De kvinnene jeg møter har ikke sex. De kan ikke, fordi det er sårt og blir så vondt, forteller Haugstad.

Mange av disse kvinnene kan ikke bruke tampong, og det gjør vondt bare å gå i stramme klær, og til og med bare det å sitte på en stol. 

LES OGSÅ: Har du sex uten at du egentlig har lyst?

Kognitiv terapi sammen med fysioterapi har vist god effekt

Noen vil kanskje prøve å ha sex jevnlig for å bli kvitt problemet, men det er ikke løsningen her. Har du smerter vil du kunne få et stressende forhold til sex, og det hjelper ikke. 

- Det er klart at gjør man ting som er vondt igjen og igjen så er ikke det bra. At vondt skal vondt fordrive tror jeg ikke på her. Da kan vise seg at det heller blir verre, sier Haugstad.

- Det finnes salver som skal kunne roe området, men for noen blir det bare verre da det kan svi veldig.

Men det finnes heldigvis behandling som har vist god effekt i pilot-undersøkelser. Haugstad har blant annet forsket mye på kombinasjonen kognitiv terapi og fysioterapi, og hun har vært med å utvikle somakognitiv terapi - en mer kroppsorientert form for terapi der et viktig mål er kroppskontroll; spenning og avspenning, pust, knipeøvelser og slippeøvelser, og jobbe inn mot tanker og følelser som kan vedlikeholde smertene.

- Kognitiv terapi og fysioterapi har vist gode resultater. Det er gjort en pilotstudie som viser at smerten i gjennomsnitt går fra 7 til 2 på en skala opp til 10 i løpet av et halvt år med behandling. Noen blir helt symtomfrie, forteller Haugstad.

LES OGSÅ: Bruker du p-piller? Vær obs på disse smertene

Kan skyldes infeksjoner og sopp

Heldigvis kan smerter ved samleie ofte skyldes infeksjoner og sopp som lett kan behandles. Det første du bør gjøre er derfor å teste deg for for dette. 

- Ved hudforandringer som fører til smerter eller om en har hun som lett sprekker, gis det råd om riktig hudpleie og om å unngå irriterende stoffer i vulvaområdet, forteller Hammer Langhelle. 

Hormonendringer etter overgangsalderen kan også gi smerter, da østrogennivået synker og slimhinnene blir tørrere og tynnere. Dette kan enkelt behandles med lokal østrogen eller østrogenfrie alternativer. 

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer