Smerter

Svært mange kvinner opplever smerter under samleie

Årsaken er sammensatt, men det finnes hjelp.

SMERTER VED SAMLEIE: Svært mange kvinner sliter med smerter i underlivet, og mange kan ikke ha sex i det hele tatt fordi det er for sårt.  Foto: Shutterstock / Connor Evans
SMERTER VED SAMLEIE: Svært mange kvinner sliter med smerter i underlivet, og mange kan ikke ha sex i det hele tatt fordi det er for sårt. Foto: Shutterstock / Connor Evans Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Opplever du smerter når du har sex? Dette er faktisk langt vanligere enn du kanskje skulle tro, og noen kvinner har så vondt at de ikke kan ha sex i det hele tatt. Årsakene er sammensatte og behandlingen kan være mye. 

- Det kan være mange grunner til det. Det er vanlig å skille mellom indre smerter og ytre smerter, hvor de indre smertene for eksempel kan være støtsmerter, mens de ytre smertene er smerter i vulvaområdet, forteller Trude Hammer Langhelle, som er klinisk spesialist i sykepleie og spesialist i sexologisk rådgivning ved Stavanger Universitetssykehus. 

De ytre smertene kan skyldes vestibulodyni (tidligere vestibulitt) eller det kan være mer generelle vulvasmerter - vulvodyni. Vestibulodyni er lokalisert til skjedeinngangen, vulvodyni kan være smerter i hele vulvaområdet. Du kan også ha ulike hudlidelser og sykdommer som kan gi smerter. 

- De indre smertene er ofte knyttet til endometriose, og det er veldig store variasjoner i hvor plaget man er, forteller Langhelle. 

Endometriose er en tilstand der vev av samme type som livmorsslimhinnen vokser utenfor livmoren. Vevet utenfor livmoren oppfører seg også på samme måte som vevet innenfor livmoren, og altså vokser det og blør (som når du får mensen). Blodet samler seg opp i bukhulen og kan gi irritasjon. 

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer